САОПШТЕЊЕ “УРИ” – Сутра у 14ч сви испред Владе: Решавамо статус пола милиона људи

0

Нови састанак у оквиру преговора са Владом Србије, надамо се и финални, заказан је за сутра у 14 часова у згради Владе.

Позивамо све вас који желите да искажете незадовољство због ситуације у којој су се радници на интернету нашли и подржите наше преговараче, да дођете нешто пре 14 часова испред Владе.

Борба за права радника на интернету почела је у октобру 2020. године, када је Пореска управа путем објаве на Фејсбуку најавила наплату пореза и доприноса за текућу и претходних пет година.

Послато је око хиљаду позива, неки случајеви су процесуирани, а више десетина људи је добило решења да плате милионске намете (у року од 15 дана).

Износи са каматама досежу и до 80% наше зараде за период од пет година, што је преко ноћи довело у питање живот и рад десетине хиљада људи и њихових породица.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неодговорношћу, нерадом и непознавањем сопствених прописа и пружањем дезинформација службеници Пореске управе на челу са Министарством финансија напрасно су се сетили да спроведу закон од пре 20 година сваљујући све на плећа десетине хиљада људи који преживљавају радећи преко интернета.




Случај програмера Владимира Илића довољно је сликовит пример да Пореска управа у претходном периоду није сматрала да ови приходи треба да се опорезују према закону на који се сада позивају.

Претходних година, Влада Србије и њени представници говорили су да су ИТ и фриленсинг у експанзији, имали смо годишњи раст извоза дигиталних услуга и производа и по 25%.

Фриленсери, предузетници, велике ИТ компаније, сви смо на глобалном тржишту успевали да пронађемо своје место и заједно извозили дигиталне производе и своје знање.

Прочитајте још:  Протести у Букурешту због кризе

Стручњаци који раде у области нових технологија светски су признати и њихов квалитет је изузетно цењен, а многи од њих су одлучили да остану да живе и раде у Србији.

Са друге стране, наша држава обезбеђује бесповратну новчану помоћ, субвенције, бесплатна земљишта иностраним корпорацијама и уводи пореске олакшице дигиталним номадима, док се нама, грађанима ове земље, намећу наводна пореска дуговања увећана петогодишњим каматама!

Наша привреда је у незавидном положају, талас отпуштања је започет, док девизни приливи радника на интернету директно позитивно утичу на читав систем српске економије.




Рад преко интернета је свуда у експанзији и свака озбиљна држава не уништава једну од најздравијих грана економије, већ ствара боље услове за унапређење оваквог вида рада и пословања.

Да би се ова ситуација разрешила на једини разуман начин, очекујемо усвајање наших захтева за обуставу поступака и поништавање решења за претходни период, као и да се ова област коначно законски уреди. Kао што смо рекли: отпис, статус, порез!

Током претходних недеља преговора, показали смо да смо отворени за сарадњу и аргументовану расправу. Уважавањем наших сугестија држава би задржала младе и образоване у Србији.




Тражимо предвидиве услове пословања, увођење радника на интернету у правне оквире и омогућавање остваривања наших уставом загарантованих права.

Такође, показали смо надлежнима и целој Србији да нас има и да ћемо сваки пут кад буде било потребно изаћи на улицу. Ако нас они не виде, ако не виде проблем у који смо стављени и наше добре намере да тај проблем решимо, опет ћемо се видети на улици, а ако затреба пронаћи и другачије начине да проблем решимо.

Прочитајте још:  Чешки фармери се припремају за протесте

Са вером у бољи свет и успех наше борбе, у боље сутра у нашој земљи, јасно стављамо свима до знања да ми бирамо своју будућност и да нећемо стати нити се предати док не успемо у ономе што сви желимо: да млади остану у својој земљи и да у њој слободно живе и раде.

Удружење радника на интернету – УРИ

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *