Банкарске услуге поскупеле од 15 до 60 одсто

0
(Фото: Depositphotos/okuka67)

Док држава најављује помоћ грађанима од 30 евра током два месеца средином године, банкарске услуге попут одржавања рачуна, исплата готовине, СМС обавештења, коришћења банкомата већ су почетком 2021. године поскупеле од 15 до 60 одсто, пишу Бизнис и финансије.

На поскупљења својих услуга банке су се спремале још током децембра, и обавестиле су клијенте преко интернета и мејлом о новим ценама.

У појединим банкама, вођење платног и осталих динарских рачуна сада кошта 190 динара.За СМС обавештења током месеца ће уместо 70 бити потребно 100 динара, а минимална накнада за исплату кеша коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке, уместо 150 коштаће 200 динара.

За 200 динара, или готово 70 одсто поскупец́е услуга за замену картице ако је украдена или изгубљена и уместо досадашњих 300 биће 500 динара.

Уведена је и накнада за упит стања на банкомату уз помоц́ кредитне картице од 40 динара.

Провизија за подизање готовине на банкомату банке код које грађани немају рачун према новом тарифнику износи од 20 до 240 динара за најниже износе.Из Удружења банака кажу да је према Закону о банкама, свака од њих у обавези да донесе и објави Опште услове о пословању.

Објашњавају и да им банке не достављају измене ценовника и да је то пословна политика сваке од њих.

Тврде да нема устаљених правила и да свака банка доноси своју тарифну политику, али да корекција цена не иде увек у правцу повећања и да се често дешава да се цене накнада за поједине услуге снижавају, као и да су многе бесплатне.

Из Народне банке Србије (НБС) кажу да банке у складу са Законом о платним услугама, имају обавезу да информишу своје кориснике писменим путем најмање два месеца раније, 15 дана пре почетка примене.

Kако у НБС објашњавају, свака банка је самостална у одлуци о цени својих услуга, али свакој је у интересу да има конкурентну понуду.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Nova ekonomija

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.