Свештеник Иринеја Добријевића унајмио обезбеђење па истерао вернике из цркве

0

Kако Објектив ексклузивно сазнаје, свештеник Милан Драговић, кога је владика источноамерички Иринеј (Добријевић) недавно довео у побуњену њујоршку парохију, преко полиције и приватног обезбеђења избацивао је сопствене парохијане из православне цркве Светог архангела Михајла у Солт Лејк Ситију, у Сједињеним Државама. Наиме, Драговић, који је претходно служио у Нишкој епархији, 2014. године службено је упућен у један од најизолованијих делова Америке.

Убрзо након преузимања службе у Солт Лејк Ситију, главном граду савезне државе Јуте, у српској цркви коју сачињава око стотинак српских породица Драговић је 2016. почео да врши поделе парохијана на оне који су наклоњени његовим финансијским прохтевима и оне који се томе супротстављају, сазнаје Објектив од Срба из Солт Лејк Ситија. Свештеник је ултимативно захтевао да скромна парохија плати трошкове израде његове зелене карте. Они који су се томе успротивили били су кажњени, тако што је свештеник одбио да им да причест, а онда је то искористио да им одузме право гласа у црквено-школској општини.




ВИДЕО-СНИМЦИ

Почетком 2016. године свештеник је сазвао скупштину парохије, али је без трунке стида одбио да позове огромну већину парохијана у њихову цркву, коју су деценијама градили од својих скромних примања, а под изговором да су изгубили пуноправно чланство. На потресним снимцима, који су доступни на порталу www.објектив.рс, може се видети како свештеник долази на фарсичну скупштину у парохијском дому цркве у пратњи своје супруге и три њему одана парохијана, док је најмање 50 огорчених парохијана успело да уђе у цркву упркос блокади приватног обезбеђења, које је Драговић унајмио од црквеног новца. Драговић је одштампао дневни ред изборне скупштине и онда хладнокрвно покушао да започне заседање са три истомишљеника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  НЕДЕЉА СТРАШНОГ СУДА: ВЕЧНА ОДГОВОРНОСТ ЧОВЕКА, КОГА ЈЕ БОГ САЗДАО

Kако приватно обезбеђење није успело да спречи парохијане да уђу у зграду, Драговић је позвао полицију против сопственог народа. У цркву су затим ушла два полицајца и једна полицајка који, како се види, покушавају да преговарају са окупљеним народом и смире ситуацију. Драговић, са рукама прекрштеним на грудима, разговара с полицијом и у потпуности игнорише своје парохијане. Kако Објектив ексклузивно сазнаје из обелодањене преписке између Драговића и његовог надлежног владике Максима, што је претходило овим догађајима, владика Максим потврђује да по црквеним правилима свештеници у Америци сами одлучују ко је пуноправни члан парохије. Драговић је онда то злоупотребио да избаци 80 одсто парохијана.

РЕЗИГНИРАНИ ПАРОХИЈАНИ

Питање верникана званичној Фејсбук страници цркве у Солт Лејк Ситију

ЦРKВА БЕЗ СВЕШТЕНИKА

Након интервенције полиције, која је истерала народ из цркве, 80 одсто српских породица прешло је да се моли у руској цркви у Солт Лејк Ситију, али кад је Драговић писао руском свештенику да српски верници не могу да иду у руску цркву, они прелазе у антиохијску. Српска црква након тога убрзано пропада, службе почињу да се одржавају нередовно и, кад је сав новац из благајне потрошен, Драговић прелази да ради на грађевини. Ова ситуација је трајала до краја 2017, кад је Драговић добио зелену карту, а владика Максим га избацио из своје епархије. Драговић је онда нашао уточиште код владике источноамеричког Иринеја. У парохији у Солт Лејк Ситију остала је пустош, која до данас није санирана. Црква годинама нема свештеника, већ гостујући свештеници повремено одржавају службу, а међу њима и отац владике Максима. Дубоке ране у народу до данас нису зацелиле.

Прочитајте још:  Бела кућа потврђује Бајденову намеру да се кандидује за други мандат

[table id=1 /]



Објектив.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *