“Ја сам затворио све цркве!”*

– немачки епископ Григорије

Српска Православна Црква је добила новог поглавара 26.01.2021. на изборном сабору антицрквеног сајта Direkno. 5356 духовних унучади и праунучади Radomira Konstantinovicha и Latinke Perovich су изабрали немачког епископа Григорија Дурића (Gregor von Varesh) за првог NATO патријарха СПЦ.

Дурић је Шуковићу у камеру рекао да су Американци за њега написали у од Викиликса објављеним депешама (1) да је он „политичка звијер која предвиђа ствари унапријед најмање 5 година“ (2). За то и друго као нпр. „његова настојања су далеко од демократских“ (види P.S.) он ће даље рећи „оно што је написано у Викиликсу, морам признат’ да сам био врло дуго времена поносан на то“ и „друго што је написано што ме највише чинило мало, како бих рекао гордим је да тамо пише да сам ја политичка звијер“, мало касније да то доживљава и као „ласкаво признање“ (2/1:06-2:13). Ово прање себе са уживањем у себи је реда његовог тумачења Матије Бећковића да је овај – када је рекао да би он био фаворит за патријарха „ако би Свети Дух бирао по лепоти“ – мислио на његову духовну лепоту (3/21:04-57)?! Полако Дурићу, тамо у Викиликсу пише „political animal“ а не „political beast“ (1)! Зашто му импонује, зашто га горди, зашто му ласка да буде политичка звијер, а не политичка животиња? Ко о чему он о својој величини, о својој опакости, о својој храбрости, о својој лепоти, о својој бризи за јединство Цркве, о свом поштењу (види 4).

Но да се ми вратимо на тему. Ако та политичка животиња предвиђа догађаје 5 година унапред, мора да је за избор себе за патријарха знала 22 дана раније. Само тако је могла да победи своју страст за лицитирањем ко ће бити нови српски патријарх при гостовању на америчкој Newsmax Adria (3/15:17-16:12). Кад је требало на велико отворити сезону лицитирања ту је та политичка животиња била прва још за живота блаженопочивших патријарха Павла и Иринеја: “Могу само да вам, ако вас интересује, кажем своје лично мишљење на ту тему: мој утисак је тај да је, уз Владике Јоаникија и Игнатија, управо митрополит Порфирије међу најозбиљнијим кандидатима за наредног патријарха”. Наредног патријарха поред живог?! “Митрополит Порфирије, с друге стране, навео је да је у најмању руку неумесно бавити се лицитирањем кандидата за будућег патријарха, с које год стране долазило. ‘То је, ако хоћете, и бесмислено и нечасно, па чак, усуђујем се рећи, код неких и злонамерно. Хвала Богу, имамо живог и здравог патријарха (изјаве датирају од 29.07.2019.). Нека га Бог поживи још много година. Црква није политичка организација, тако да су било које врсте кампања у Цркви нецрквене и нејеванђељске, а самим тим су пре свега по њу штетне. Она функционише по принципу послушања и служења. Притом, ослања се на поверење у Бога и његов промисао. Народна мудрост каже ‘Човек снује, а Бог одлучује’. Кога ће Бог позвати себи раније, а кога касније, то је тајна. А када дође време, кандидати су сви чланови Сабора”(5).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Григорије се поново руга српским обичајима: Не треба носити црнину након смрти ближњег

У јавном простору загађеном вестима и темама везаним за немачког Григорија још више пада у очи да је за владику Иринеја бачког, ничим изазван, лицитирао једино хиландарски повереник Милош Стојковић?! Да, да то је онај што ничим изазван на сваком свом тв-гостовању нападно, гротескно више пута хвали председника Србије… Стојковић тако карикатурно изгледа и наступа да се једино непријатељима оних које хвали и лицитира исплати да то ради. Ко зна шта се крије иза многих његових ничим изазваности?



Кампања антицрквених медија и кругова за Дурића и његово активно и пасивно учешће у њој намеће питање: Због чега су аутошовинисти са атеистима Србије изабрали немачког Григорија за патријарха СПЦ? Да ли непријатељи Цркве и Срба бирају Дурића за патријарха да се српска сва срца уједине? Да нам Сунце (=Христос) мира, љубави свима сине? Да живимо сви у слози (утемељеној на Вјерују, Оченашу и Српској идеји као Божијој вољи о човеку као Србину = малом Светом Сави, Лазару Косовском, Вукашину Јасеновачком)? Или су га изабрали што им је улио наду да ће растурити СПЦ?!

Свакоме ко се мало боље разуме у стање српске политичке и црквене сцене и како функционише савремена политичко-медијска технологија је јасно да Дурић „није (политичка) фигура него дијагноза (опозиције)“ (заграде моје у 6/15:22-52)! Он лично не може ни једне изборе да добије. Не може да се избори ни да буде кандидат за патријарха, а Андрићев венац може да досања само у влажном сну. Актуелној политичкој опозицији, и иза ње трајној опозицији држави Србији и Српској цркви Дурић фигурира само у формалним оквирима Цркве – као полуга утицаја, као агент утицаја.

Агент утицаја? Чији? „Немојте стално да се снебивамо да кажемо, ваља рећи отворено, и овде су (око избора патријарха) уплетени страни интереси. То пратимо годинама по питању Српске цркве. … Погледајте Викиликсове извештаје, видећете тамо који се тројица епископа посебно апострофирају на које се треба ослонати као умерене, прогресивне снаге у СПЦ? Да их поновимо, да зна народ – Григорије, онај са Косова Теодосије и Иринеј Добријевић, њих тројица! Очигледан је ту тај страни интерес.“ (проф. др Јован Јањић у 6/31:50-33:00). Овима одмах прибројати америчког епископа, фанариоту Максима. „… Ко стоји иза, иза владике дизелдорфског? … Зашто би стално стављали све у контекст унутрашње српске политике када пре свега он живи у Дизелдорфу? По повратку из Америке (мисли се на 2005.) је изјављивао то што је изјављивао (тражио предају Раше и Радована Хашкој инквизивији), Викиликс је објављивао то везано за међународне односе, значи, он није био одувек човек српске опозиције, он је човек који припада једном антицрквеном, антисрпском, антиотаџбинском концепту трговине светињама! Ви када своју улогу владике поставите да тргујете светињама то се зове симонија. Симонија је, што би рекао Данте, грех осмог круга пакла. И то да ви тргујете светињама, и да будете, да пристајете да будете пијун у нечијој игри на шаховској плочи која је политичка а не црквена, то је нешто језиво и опасно.“ (Драгослав Бокан, 6/38:25-39:13). „За време патријарха Павла … било је страшних притисака да се у епископат Српске цркве изаберу неки људи за које једноставно у Српској цркви нису желели да их има. И на жалост неки су изабрани. … из шестог пута изабран, /Иринеј Добријевић (додаје Д.Бокан)/, из шестог пута изабран, значи ишло се на то да се изабере, предлаган је све док се не изабере. И није једини! Било је притисака и за друге да буду изабери. Зашто? Српска црква има толики углед и утицај у српском друштву, треба је на неки начин омекшати. Како? Изнутра, људима који су по вољи онима са Запада.“ (Ј.Јањић, 6/34:40-36:04). „Ако је он, у смислу једног огромног концепта, човек који је најближи интересима Католичке цркве и Ватикана, Григорије дизелдорфски, пошто они нису признали Косово онда ни он неће признати независно Косово, све док га они не буду признали!“ (Д.Бокан, у 6/33:14-34:05). Обавезно испратити целу емисију!

Прочитајте још:  ТЕШКО НАМА! Сенилни Бајден подржао приступање Западног Балкана ЕУ



Од Крита 2016. преко украјинске агресије Фанара на Руску Православну Цркву 2018/19. до догађаја око корона кризе данас, на васељенском и помесном плану ми видимо спровођење NATO агенде религиозне геополитике и полит-коректне политике за Православље. Српска црква је истрпела, хвала Богу неуспешан, покушај отимања ПБФ у Београду из крила СПЦ (2017-20). Од средине 2019. траје непрекидна медијско-пропагандна харанга против СПЦ, институције Српског патријарха, Синода, и многих таргетираних епископа. Харанга је почела са озваничењем још увек актуелног покушаја отимања епархија СПЦ у САД путем сепаратистичког пројеката ткз. “српских православних епархија у САД”. Отимање светиња у Црној Гори је тренутно у мировању без коначног обезбезбеђујућег решења. У Македонији очекујемо украјински сценарио… У свим овим процесима, на свим местима удара на СПЦ ова група епископа се понаша истоветно, држе се заједно и сврстава опозиционо саборном духу и одлукама у СПЦ! Десно крило им држе 1 отачаствени архијереј, 1 из српских земаља, а лево крило 1 из далеког расејања, 2 из ближег, од којих се за једног не зна у ком је здравствено-менталном стању.

Шта мислите, да ли би горе побројани кандидовали Светог Саву за патријарха? Ко су њихови кандидати и зашто? Против којих кандидата су они и зашто? У одговору на ова питања се види куда страни/NATO ветрови дувају, и шта нам је чинити.

P.S. Григорије Дурић Радивоју Гутићу:

“ПОЈЕШЋУ ТЕ КАО ШАМПИТУ!”

(2009.) Са мобилног телефона чији је број био заштићен, и то у два наврата, звао Григорије, владика Григорије, са којим сам до сада био у добрим односима. И обратио се речима да ће ме појести као шампиту, да ћу ја видети шта ће се мени десити на Васкрс, да би ме жао њему каже до бола, да ће се обратити мом главном и одговорном уреднику Манојлу Вукотићу да ме раскринка, да ће то урадити и на телевизији не знам којој! И то је поновио и у другом наврату кад ме је позвао. О томе сам свему што ми је заиста тужно и ружно, да сам за мојих 26 година бављења новинарством, да сам доживио посебно од једног српског великодостојника.

Прочитајте још:  “И заиста шта је спорно у најави владике Григорија?”



– Н.Вукајловић: Јесте Ви имали раније пријетње од владике?

Јесам, имао сам пре неколико година, нисам имао претње, него сам имао један разговор поводом једног мог текса чији је наслов био “Ташна, машна и кандило”. Када сам сјео, нашао се са владиком на Црквини, и када ми је он рекао да га је највише повредило у тексту, то је била цела једна страна текста, што се помиње кандило. И да ће он лично од Његове Светости патријарха Павла тражити да реагује на тај мој текст. Међутим ја сам му одговорио: Како реагујете? Ако реагујете Ви реаговаћу и ја, јер нисам све рекао, односно нисам све написао! Како је то изговорио тако се завршило од реаговањем без неких даљњих сукоба, и пријетњи није било.

– Н.Вукајловић: Шта сте изнели у том тексту “Ташна, машна”?

Свашта! То је била кажем цела једна страница у Вечерњим новостима, на предњим странама. То је било углавном, радило се о продаји црквене имовине у Мостару и другим стварима које сам већ и заборавио. Али за све што сам објавио имао сам адекватну документацију.

Ko je Grigorije Duric – cinjenice i zablude javnosti u Srbiji, Nebojsa Vukanovic, 10.07.2020.

(7:49-9:47)

*) наступ у Vесе sa Ivanom Ivanovicem 526. (његово политички коректно решење корона кризе се шоу продукцији толико свидело да су му организовали посебан видео:) Vladika Grigorije o pricescu u vremenu pandemije, 27.03.2020, 2:35-42: “Ја сам га изнио (став), овако преко телефона људима овде у епархији. Ја сам затворио све цркве!” – телефонским путем дакле јуначина затворио све цркве, и бацио се на гледање филмова и серија на Netlix-у;

Константин Цветковић / Васељенска
—————————

[table id=1 /]

1) https://wikileaks.org/plusd/cables/09SARAJEVO951_a.html

2) RTV Atlas, Živa istina, Gost: Vladika Grigorije,13.04.2015.

3) NewsmaxAdria, Vladika Grigorije: Božićna poslanica, 06.01.2021

4) https://www.alo.rs/vesti/drustvo/vladika-grigorije-i-katarina-radivojevic-su-se-svalerisali-posle-je-imao-aferu-i-sa-poznatom-voditeljkom-a-njen-muz-se-ubio-od-sramote/379816/vest

5) https://www.alo.rs/vesti/politika/u-spc-pocela-borba-za-irinejevog-naslednika-nekoliko-struja-isturilo-svoje-kandidate/243652/vest

6) B92, Dnevni red: Episkop kao predsednički kandidat: pravo, moral i etika (19.01.2021.)



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Григорије: Ја сам политичка звијер!

    1. Тај твој владика (дизелдорфски) је из исте банде као и тај твој бриселски пацов! Заједно раде против Срба зарад интереса Ватикана и првенствено нацистичке Немачке, као и немачких савезника!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *