Вакцинација ће постати обавезна? Меркелова запретила

2
Ангела Меркел

Убрзо након почетка вакцинације у ЕУ, земље чланице размишљају о будућим данима и разматрају могућност увођења повластица за вакцинисане.

Још ништа конкретно не може да се каже, али вест из Kонпенхагена би за неке људе могла да буде нада, пише Дојче веле. Данска влада у среду је најавила увођење дигиталног корона-пасоша, апликације за паметне телефоне, са којом ће појединац моћи да докаже да се вакцинисао. Детаљи још увек нису разјашњени, али сигурно је да та исказница треба да олакша повратак у нормалу и да пословним људима омогући да поново путују.

„За нас је веома важно да се данско друштво поново отвори и да се компанијама омогући да раде. Многе данске компаније су активне широм света“, изјавио је у уторак министар финансија Мортен Боедсков. Генерални директор Данске привредне коморе, Бриан Микелсен, говори о светлу на крају тунела за многе компаније.

Суседна Шведска има сличне планове и дан касније је такође најавила увођење дигиталног пасоша. „Са дигиталном потрврдом брзо и једноставно ће моћи да се докаже да је вакцинација обављена“, казао је у четвртак министар за дигитализацију, Андерс Игеман. Тренутно се поставља и питање за шта би та исказница о вакцинацији могла да буде добра. За сада се у већини земаља ЕУ, због високог броја заражених и појаве новог соја вируса, више говори о даљем заоштравању мера. То погађа не само јавни и приватни живот, већ и путовања.
Данска рецимо тражи ваљан разлог, попут пословних састанака или породичних окупљања, да би одобрила улазак у земљу, као и негативан тест на Kовид-19, не старији од 24 сата. Тренутно у Шведску, због ширења британске мутације вируса, скоро нико из Данске не може да уђе. Ни ту још увек не може да се предвиди да ли би увођење дигиталне исказнице о вакцинацији било од користи и да ли би водило ка поновном увођењу неких права.

Већа права за вакцинисане у Естонији

У Естонији је другачије. Само неколико седмица након тромог почетка вакцинације у ЕУ, Талин је већ најавио прва посебна правила, односно попуштање мера за оне који су вакцинисани. Тако од ове седмице путници из ЕУ и трећих земаља, који су се вакцинисали у последњих шест месеци, више нису обавезни да иду у карантин и да раде обавезне тестове на ковид 19. Та правила важе и за све оне који су се у последњих шест месеци опоравили од Kовида. Вакцинисани већ сада лакше улазе у Пољску и Румунију.

Олакшавање путовања жели и грчки премијер Kиријакос Мицотакис. Тему увођења пасоша о вакцинацији за целу ЕУ, он је ставио дневни ред још на последњем видео самиту шефова држава и влада земаља ЕУ, средином јануара.

Туризам чини око 12 одсто грчког бруто домаћег производа. Према подацима студије консултантске куће Ернст&Yоунг, промет у тој бранши је у првих девет месеци прошле године ослабио за 79 одсто. Смањен је број радних места и смањене су плате. За многе ресторане, хотеле и културне установе, у земљама попут Грчке, Шпаније и Италије, циљано попуштање рестриктивних мера и увођење посебних права за вакцинисане, могло би да буде од виталног значаја наредне сезоне.
Општа обавеза вакцинације и даље искључена

Много уздржаније се дискутује о обавезном вакцинисању. Немачка канцеларка Ангела Меркел намерно говори о понуди за вакцинисање, када је реч о стратегији немачке владе за вакцинацију. Иако су у појединим земљама, попут Француске и Холандије, многи људи скептични када се ради о вакцинама, до сада ни једна земља ЕУ није најавила генералну обавезу вакцинисања.

Пре почетка кампање вакцинације у Аустрији се у неким савезним покрајинама разматрало увођење обавезне вакцинације за поједине групе занимања, попут неговатеља или запослених у вртићима и школама.

Тренутно се навелико дискутује и о томе да ли би они који су вакцинисани могли први поново да путују, да иду у кафиће или позориште. Још увек нису разјашњени сви научни и политички аспекти. Нејасно је и у којој мери ће вакцинисање спречити даље ширење заразе и колико дуго оно уопште пружа заштиту.

Поред тога, поставља се и питање како заштити права људи који до сада нису имали приступ вакцинама. Kанцеларка је за јавни сервис АРД изјавила да рачуна са тиме да ће бити људи који ће се противити вакцинацији: „Онда ће можда морати да се направе разлике и да се каже: „У реду, ко то не жели он можда неће моћи да ради неке ствари“, казала је Ангела Меркел.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Дојче веле

2 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.