Кравчук о размени ватре у Донбасу: На сваки пуцањ одговорити пуцњем

0

(Фото: AP Photo / Evgeniy Maloletka)

Први председник Украјине и шеф кијевске делегације у контакт групи за Донбас Леонид Кравчук сматра да на гранатирање на украјинске снаге треба одговарати реципрочно – пуцањ за сваки пуцањ.

Кравчук је навео да се у Донбасу крше „сви могући и немогући споразуми“.

„Рећи ћу вам шта мислим о томе. Ја бих, на пример, деловао реципрочно: на сваки пуцањ одговарати пуцњем. И не треба чекати, измишљати да ли је то провокација или не. Пуцањ је пуцањ. Ако пуцају, треба одговарати на исти начин. И не треба чекати док неко не буде убијен или рањен“, рекао је Кравчук за телевизију „Украјина 24“.
Према његовим речима, реакција мора бити оштра.

„На пуцање – пуцањем, на лаж – истином. Ујединити се и дејствовати. У супротном ће они мислити да су наши уступци знак наше слабости према њима“, додао је он.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков раније је изјавио да је последњих недеља у Донбасу дошло до оштрог погоршања ситуације и да више нема мировног процеса.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

Прочитајте још:  Путин: Русија ће живети под Дамокловим мачем ако се у близини њених граница створи антируско упориште

У Донбасу су 27. јула 2020. ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја. Договор укључује забрану било које врсте ватре, распоређивање тешког наоружања, офанзивне и диверзионе акције, а предвиђа и дисциплинску одговорност за нарушавање споразума. Сукобљене снаге такође не би требало да употребљавају беспилотне летелице на линији додира, а забрањено је и инжењерско опремање положаја. Очекује се да ће примена мера обезбедити потпуни прекид ватре у Донбасу.

[table id=1 /]



Sputnjik

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *