Тајван нуди чипове за вакцине (није реч о теорији завере)

0

У борби да што пре дође до жељених вакцина против ковида, Тајван, где озбиљно касни почетак имунизације становништва, размишља о могућности да земљама произвођачима понуди своје врло тражене чипове за аутомобиле.

У престоници кинеске провинције Тајван влада пометња у вези са вакцинама против ковида. На том острву у Пацифику још увек није почело вакцинисање, нити је извесно када ће почети (мада је у прошлости помињан март).

Министар здравља Тајвана Чен Ши Чунг, крајем јануара се јавно пожалио да не може да разуме зашто су неке земље поручиле и по четири пута више вакцина него што је њихова популација.

Kада се узме у обзир то да су за имунизацију једне особе потребне две дозе цепива и да не желе сви да се вакцинишу, то практично значи, да би те државе могле да имају огромне вишкове, док са друге стране многи немају ни близу колико им је потребно. Приликом тог телевизијског наступа Чен се и упитао шта те земље намеравају да учине са вакцинама које им преостану као вишак.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Убрзо у домаћој штампи се као ударна вест појавио напис да на острво стиже 100.000 вакцина из САД, што је Централна команда за борбу против епидемија Тајвана, нажалост, морала да демантује као дезинформацију.

Тајван се укључио у глобални програм за убрзавање испоруке и равномерну поделу вакцина против ковида “Kовакс”, који спроводи Светска здравствена организација (СЗО).

И мада формално није њен члан, требало би да добије одређени број од 1,3 милиона доза цепива произвођача “Астра-Зенека” које су намењене оним државама и територијама које нису у СЗО.

Прочитајте још:  Почиње масовно тестирање: Тестираће се сви сумњиви грађани, без обзира на симптоме

Међутим, док многе друге земље света врше вакцинисање још од друге половине децембра, на Тајвану још нема цепљења.

Чипови за “Фајзер-Бионтек” вакцине?

Узнемирени том чињеницом, као и објавом да ће каснити производња западних вакцина, посланици партије Kуоминтанг, која је четрдесетих година прошлог века били главни такмац комунистичке партије у грђанском рату у Kини, затражили су крајем јануара од владе у Тајпеју да покуша да набави вакцине против ковида тако што ће заузврат понудити домаће полупроводничке чипове.




Тајван је светска сила у области електронске индустрије, поготово израде чипова, а њих у овом тренутку недостаје на светском тржишту, па су парламентарци те партије, коју је у прошлости деценијама предводио Чанг Kај Шек, мотивисани избијањем заразе у градској болници у Таојуану, где медицинско особље, наводно, није имало довољно заштитне опреме, прихватили идеју домаћих економиста да свету понуде оно најбоље што њихово острво има – силиконски мозак за компјутере.

Наиме, стручњаци једног од водећих домаћих академских институција Тајванског института за проучавање економије први су формулисали ту идеју након што су локални медији јавили да је из Немачке, САД и Јапана стигао захтев да Тајван помогне тако што ће повећати испоруке дефицитарних полупроводничких чипова који се уграђују у аутомобиле.

И заиста, након тих сугестија, домаћа министарка за економију Ванг Меи Хуа, пренела је Томасу Принцу, шефу Немачког института на Тајвану (који практично функционише као дипломатско представништво Берлина), ту идеју о размени чипова за вакцине.

Реч је о (могућој) размени сложених електронских компоненти за цепива немачке производње, а не о параноидној теорији завере америчког порекла која је популарна последњих година а по којој владе желе да контролишу народ тако што убацују чипове у вакцине и онда их убризгавају грађанима.

Прочитајте још:  САД истражују Харвард и Јејл због непријављених прихода

Невероватно мали број жртава

Срећом, Тајван је једно од најуспешнијих подручја света када је у питању борба против ковида.




Захваљујући брзом затварању аеродрома (већ у јануару прошле године), масовном тестирању и стриктном спровођењу правила у вези карантина, ово источноазијско острво са преко 23 милиона становника до сада је забележило само 919 случајева заразе, уз девет преминулих.

До пре пар дана, када је на његовој територији преминуо страни држављанин од 70 година, Тајван је уживао у чак осам месеци затишја у којем нико није настрадао од новог коронавируса, због чега и може да себи приушти каснији почетак вакцинисања.

Поред учешћа у програму “Kовакс”, Тајван је и директно са произвођачима вакцина потписао и уговоре за набавку близу 20 милиона доза.

Такође, и домаће медицинске институције и компаније раде на развоју тајванске вакцине.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *