БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ: Наставници, учитељи, родитељи – уједините се (ВИДЕО)

1

(Фото: Pixabay)

На сајту Фондације “Алек Кавчић” појавили су се бесплатни уџбеници за 3. и 7. разред. Професор Кавчић рекао је за РТС да су од јутрос доступни на сајту и уџбеници за 8. разред. Да би се применили у настави, Кавчић истиче да је потребно да се уједине наставници, учитељи и родитељи и да заједно изгласају уџбенике у својим школама.

Обезбедите деци бесплатне уџбенике, да и деца оних који нису имућни имају нове књиге, тако каже Александар Кавчић, професор америчког Универзитета “Карнеги Мелон”.

Професор Кавчић је прошле недеље проглашен за Изузетну личност године.



Његов патент – читач магнетних меморија, незаконито је користила глобална компанија “Марвел”. Универзитет их је тужио, и после вишегодишњег суђења добијен је спор и одштета – укупно 750 милиона долара. Од дела новца Кавчић жели да обезбеди бесплатне уџбенике за основце у Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На сајту Фондације “Алек Кавчић” најпре су се појавили бесплатни уџбеници за 3. и 7. разред.

Професор Кавчић је рекао за РТС да су од јутрос доступни на сајту и уџбеници за 8. разред.

Да би се уџбеници применили у настави, Кавчић истиче да је потребно да се уједине наставници, учитељи и родитељи и да заједно изгласају уџбенике у својим школама, да их изаберу за наставу и почну да их користе.

Уколико им је стало до бесплатних уџбеника, Кавчић истиче да је потребно да се родитељи ангажују преко Савета родитеља, формула је једноставна – уџбеници се бирају од фебруара до априла, сада их треба погледати на сајту и уверити се да их је Министарство одбранило.

Прочитајте још:  Власници појединих возила НЕ МОГУ ДА РЕГИСТРУЈУ АУТОМОБИЛЕ због новог правилника, а за све је крив - ЛАСЕР



“Гарантујемо да ћемо моћи да доставимо и штампане уџбенике, укоричене, одобрене од Министарства. Штампане ћемо моћи да доставимо по цени од два динара по страници, што је ниска цена без профита, а за оне који имају могућност да сами штампају могу да их скину са интернета и користе за личне потребе”, рекао је Кавчић.

Турбулентно тржиште уџбеника за основну школу
Он објашњава да имамо турбулентно тржиште уџбеника у Србији за основну школу и да је на тржиште дошао страни издавач који је направио монопол.

“Страни издавач је очистио све оне мале домаће фирме, породичне које су се бавиле издавањем уџбеника, тај страни издавач је стотине људи оставио без посла по фирмама, не само у Београду него и у Крагујевцу, Пожеги, све те фирме су очишћене са тржишта”, истакао је Кавчић.

Да ли сада ми треба да бринемо о томе да ће запослени у мултинационалним компанијама остати без посла, упитао је Кавчић.

“Ко се не прилагоди тржишту, остаће без посла. Ако једна Фондација може да послује по тржишним условима и обезбеди бесплатне уџбенике, може и мултинационална компанија”, изричит је професор.

Ко све помаже
Фондација “Алек Кавчић” годинама донира рачунаре Математичкој гимназији у Београду. Сада иде корак даље. Иако Фондација не тражи донације којима би обезбедила бесплатне уџбенике, јављају се људи који желе да помогну.

Према његовим речима, постоје и донације у новцу, и оне значе, нису велике у сразмерама које би покриле све инвестиције овог пројекта, али јављају се људи широм Србије.

Каже да постоје и други начини да се донира, аутори који донирају бесплатно своје рукописе. Издвојио је бившег министра просвете Вербића, који је јавно дао понуду бесплатног рукописа.

Прочитајте још:  Србски се језик, не може назвати хрватским, црногорским или бошњачким, већ само србским



“Наша адвокатица ради pro bono за потребе Фондације. Укључићемо и волонтере када буде дошао ред за дистрибуцију, за паковање уџбеника”, рекао је он.

Каже да постоји много начина да се донира. Издвојио је и професора Лежају из Математичке гимназије, који сваке година унапређује рачунаре које донира Фондација и тако унапређене их шаљу у основне школе у Србији – то је пример где професор Гимназије донира своје време и рад да унапреди рачунаре.

Тужба против “Бродкома”

Универзитет “Карнеги Мелон” тужио је још једну компанију, јачу и од “Марвела”, због крађе патента.

Компанија “Бродком” је много већа компанија чипова, али има мањи удео тржишта чипова за магнетну меморију.

“Мој циљ је да се покаже да се тај патент користи у 100 одсто тржишта магнетних меморија, моја жеља је да као изумитељ добијем част да се зна да је то мој изум и мог бившег ментора професора Жозеа Моуре”, закључио је Кавчић.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ: Наставници, учитељи, родитељи – уједините се (ВИДЕО)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *