Шта ће се десити у вашем телу ако једете једну шаргарепу дневно

0

(Фото: Pixabay)

Сви нутриционисти ће се сложити с тврдњом да је шаргарепа веома здрава. Богата је витаминима А, Ц, K и Б8, као и фолатом, калијумом, гвожђем, бакром и манганом. Међутим, већина благотворних својстава шаргарепе потиче од њеног богатства бета каротеном и влакнима.

Свежа шаргарепа се може наћи током целе године, није скупа, а можете је јести у сировом стању или као додатак јелима.

Ево на које све начине ће једна шаргарепа дневно утицати на ваше здравље.

1. Поправља вид

Најважнији утицај коју шаргарепа има нанаше здравље је то што позитивно утиче на вид. Ово поврће обилује витамином А, који има директан утицај на наш вид. Поред тога, бета каротен у шаргарепи штити од макуларне дегенарције, глаукома и катаракте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

2. Штити вас од рака

Још једна веома важна здравствена благодет шаргарепе је превентива канцера. За то су заслужне антиоксидативне моћи каротеноида које спречавају развој слободних радикала у телу. Поред тога, шаргарепе јачају имунитет и отпорност на многе болести. Ово поврће садржи и полиацетилене и друге компоненте који успоравају развој канцера.




Редовно конзумирање шаргарепа смањује ризик од рака плућа, дебелог црева и простате.

3. Спречава развој кардиоваскуларних обољења

Шаргарепе се нарочито препоручују особама које имају повишен крвни притисак и пате од срчаних обољења. Оне садрже бета-каротен, алфа-каротен и лутеин, који су антиоксиданси који регулишу ниво холестерола и смањују ризик од срчаних обољења.

4. Утиче позитивно на ваше орално здравље

Шаргарепе су одличне за орално здравље. Док грицкате ово хрскаво поврће, скидате остатке хране са зуба и негујете десни. Поред тога, шаргарепа подстиче лучење пљувачке која враћа ниво киселости у равнотежу и спречава појаву каријеса. Ово поврће је такође богато витамином Ц који делује позитивно на здравље зуба и десни.

Прочитајте још:  Универзитет у Бостону ствара сој ковида који има 80% смртност код мишева

5. Штити здравље јетре

Ово укусно поврће може заштитит вашу јетру од токсина. Висок ниво витамина А у шаргарепи игра важну улогу у избацивању отрова из организма. Поред тога, шаргарепеа смањује масне наслаге у јетри, док влакна помаже у чишћењу јетре. Редовним конзумирањем хрскавог наранџастог поврћа смањује се ризик од хепатитиса, цирозе и холестазе.

6. Чува кожу

С обзиром да обилује витамином А и другим антиоксидансима, шаргарепе су веома добре за здравље и изглед коже. Ово поврће штити кожу од штетног дејства од штетног дејства сунчевих зрака и обнавља оштећено ткиво. Зато у току лета можете пити сок од шаргарепе, а он ће деловати као природна заштита ваше коже.

Поред тога, шаргарепа пружа леп тен, спречава појаву акни и уједначава тен.

Можете и сами направити маску од шаргарепе за здраву и блиставу кожу лица. Једноставно помешајте две кашике рендане шаргарепе с мало меда и нанесите на лице и врат. Сачекајте да се осуши, а затим исперите.




7. Побољшава варење

Хрскаво поврће садржи велику количину дијеталних влакана која позитивно утичу на рад органа за варење. Редовним конзумирањем шаргарепе спречићете надутост, затвор и горушицу.

8. Штити од можданог удара

судећи према резултатима студије коју су спровели научници с универзитета Харвард, особе које редовно једу шаргарепу имају за чак 68 одсто мањи ризик од можданог удара.

9. Регулише ниво шећера у крви

Шаргарепе јесу богате шећером, али су ипак здрав избор за особе које болују од дијабетеса. Природни шећер у шаргарепи се лако прерађује. Kаротеноиди који се налазе у овом поврћу помажу у регулисању нивоа шећера у крви.

Прочитајте још:  СПАС ЗА ЈЕТРУ, ИЗБАЦУЈЕ ТОKСИНЕ, ПОМАЖЕ У МРШАВЉЕЊУ: Ово воће једите што чешће!

10. Одлаже појаву знакова старења

Ако желите за задржите младалачки изглед, једите бар једну шаргарепу на дан. Ово поврће је позно по својим антиејџинг моћима. Наиме, богатство бета-каротеном штити ћелије у организму од оштећења. Такође, с обзиром да ус богате витамином Ц, шаргарепе подстичу развој колагена који кожи пружа еластичност и спречава појаву бора.

[table id=1 /]



Ствар укуса

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *