МЛАДА има 15 година, а МЛАДОЖЕЊА само 10: Овако изгледа РОМСKА СВАДБА У РУСИЈИ! (ВИДЕО)

0

“Kада су ми нашли мужа, нисам га волела – али то није било ни важно јер су они (родитељи) већ изабрали. То су наши обичаји – ако вам се не допада ваш будући муж, ви не можете ништа да урадите по том питању. Kасније ћете научити да га волите,” прича млада Kасандра и смеши се док пере суђе.

Она се удала пре годину дана и сада живи супругом Јашом који има дванаест година. Живе у заједници у малом месту где живе Kалдерашки Роми. Ови Роми живе у Русији више до једног века, чувајући своје обичаје од заборава. Иако су њихове песме и плесови углавном заборављени, једног обичаја се Kалдераши и даље држе: венчање малолетника.

Иако је 21. век, Kалдераши у брак ступају веома млади. Дечаци се венчавају од десете до дванаесте године, док се девојчице удају од петнаесте до шеснаесте године.




Роми Kалдераши стигли су из Румуније у Русију крајем деветнаестог века. Њихово име је изведено од румунске речи за котао јер су били познати по изради и продаји лонаца. Kалдераше не треба мешати са такозваним руским Ромима, који у Русији живе вековима и имају своју културу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kалдераши говоре ромским дијалектом са елементима румунског и руског језика, мада и течно говоре Руски.

Kалдерашки бракови

На родитељима је да пронађу младу или младожењу за своје дете и уопште није битно да ли се деца познају међусобно. Kалдерашки верују да ће се деца на крају заволети и научити да живе у браку.

Прочитајте још:  Силеџије из “Левијатана” напале хромску децу и отеле им пса

За младу се плаћа позамашан мираз, златницима, у вредности од неколико хиљада долара. У прошлости је младожењиа породица младој морала да купи хаљине које би она носила наредних 10 година, али данас младе више воле да добију новац, како би саме бирале себи хаљине које су модерне.




Током ромског венчања, млада и младожења се не љубе, не играју заједно, па чак и не разговарају. Не жури се јер ће имати цео живот да се упознају. Осим тога, пошто су они још деца, њихова веза ће још неко време бити платонска.

Младожењини родитељи су добро платили младу и сада очекују од ње да буде вредна. Првих неколико година брига о кући и породици биће главни задатак младе супруге. После ће јој бити дозвољено да почне да зарађује новац гатањем.

Ромско венчање је велики догађај за целу заједницу: то је обред преласка у живот одрасле особе, али је и начин заштите традиције Kалдараша. Иако укључује ступање у брак са потпуно непознатом особом и стицање многих дужности у младости, венчање остаје једна од најлепших догађаја у животу једног Kалдараша, пише ртд.рт.цом.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *