Пожаревац ограничио број кућних љубимаца

3

(Фото: GULIVER/GETTY IMAGES PLUS/ISTOCK/BANANASTOCK)

Скупштина града Пожаревца донела је јуче одлуку о држању домаћих и егзотичних животиња на територији града. Још пре усвајања, овај предлог изазвао је бројне реакције на друштвеним мрежама, најгласнији су били власници кућних љубимаца, али за разлику од њих у локалном парламенту владало је сагласје.

Након што у пракси буде усаглашена нова одлука, власници паса и мачака који живе у зградама, у стану ће моћи да држе највише једног кућног љубимца, и подмладак до три месеца старости. На вратима стана мораће да ставе натпис „чувај се пса”. Љубимца ће у лифт моћи да уведу само ако је празан, а животиња на подводнику. Ако пак живе у породичној кући са двориштем мањим од пет ари, ограничавају се на највише два пса или две мачке и подмладак до три месеца, а онима који имају више од пет ари дозвољава се да држе по три животиње обе врсте. У заједничком стану и дворишту пси и мачке се могу имати само ако постоји сагласност свих сустанара. У сеоским насељима дозвољено је држање до пет паса и пет мачака. Власник је дужан да изврши вакцинацију и обележавање животиње на начин прописан законом.

Нова одлука прописује да опасног пса на јавну површину сме да изводи само пунолетна особа уколико животиња има заштитну корпу, подводник и потврду о вакцинацији, у периоду од 20 до седам часова, и то искључиво ван простора централне градске зоне. Власник пса или мачке код себе мора имати кесу за измет, и треба да га почисти. Комунално предузеће ће на јавним површинама поставити табле о забрани кретања паса, као и места неограниченог кретања (парк за псе).

Прочитајте још:  Опсесија да се кућном љубимцу угоди као човеку довела нас је до великог духовног пада човека



Надзор над применом ове одлуке вршиће комунална инспекција и милиција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ако не држи животиње на прописан начин правно лице казниће се са 150.000 динара, а руководилац у предузећу 50.000 динара, колико је прописана казна и за предузетника. Физичко лице платиће 20.000 динара, а упола мања казна биће ако шета опасног пса супротно новим прописима.

Неки од грађана оценили су да је одлука противуставна те да Закон о добробити животиња не ограничава број љубимаца већ услове у којима живе. Једна Пожаревљанка је упитала шта да ураде породице које имају више од три кућна љубимца – кога да одаберу и избаце на улицу, што је посебан проблем јер може повећати број луталица.

Правила за голубове и егзотичне животиње

Голубови се могу држати у посебно изграђеној просторији на тавану, тераси породичне куће или у посебно изграђеном помоћном објекту, у броју и на начин да се не узнемиравају суседи и не загађује околина. У објектима вишепородичног становања није дозвољено држање и храњење голубова, а у заједничком дворишту мора постојати сагласност свих сустанара. Власници езготичних животиња своје љубимце моћи ће да држе тако да не повреде или штете трећим лицима, ако се не загађује околина и не ометају остали станари.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Пожаревац ограничио број кућних љубимаца

  1. Неће у Србији бити боље док се једногласно не изгласа на свим нивоима власти да смањи број династија страначких и рођачких ПАРАЗИТА у ЈП и ЈУ који изједају и краду државу до уништења трошећи зајмљено на терет мањине која ради у производњи и услугама.
    Објашњење:
    Србија има све више “заслужних, економиста, правника, лекара, института, академија, којекаквих организација, социолога, политиколога, инспекција, комитета, референата, комуналаца, секретара … броја им нема ни у дигитрону
    Привређивање, здравље, правде … све мање, АЛИ зато зајмања, болешћуга, беле куге, самоубистава, раслојавања, криминала, мега пљачке државне имовине паразита криминалаца све више и вишееееееее…
    Оно мало радости грађанима у кућним љубимцима хоће ускратити пошто децу грађани рађати, одгајати и “школовати” са платама од 20-30000д НЕ МОГУ И НЕ ЖЕЛЕ, ЈЕР НЕ ЖЕЛЕ РАЂАТИ ЧЕДА У РОПСТВУ И БЕДИ СВАКОЈАКОЈ ДА БИ БИЛА КРАДЕНА БЕЗ ПОСЛЕДИЦА ДА БИ БИЛИ “ДОНАТОРИ” ОРГАНА, КРВИ, “елити” ИЛИ ЈОШ КАО ОБАВЕЗНА МЕТА ЗА БЕЗБРОЈНЕ И БЕСКОНАЧНЕ ВАКЦИНЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ и ТРОВАЊАААаааа а а … без краја.
    Оваква Србија не само да није Србинова него није ни Људска а чак ни држава Органских Бића јер ни она нису заштићена ни законом ни праксом ( што је доказ и овај предлог закона као и даноноћно тровање Природе, Животиња, Људи…. )

  2. Sve sto si napisao je uredu, ali si promasio temu. Ovde je rec o konacno normalnim ljudima koji su ogranicili vladavinu zivotinja nad ljudima. Beograd je prepun govana, djukele, gazde kerova uopste ih neciste, a kad im se ukaze, hoce da se biju.
    Sve je to odraz gubljenja ljubavi, ljubavi za ljude, pa se zamenilo za ljubav prema zivotinjama. Kakvi su to bezdusni ljudi, govorim o vlasnicima djukela na buljuke, po 3,4 i vise ! Kakvi su to ljudi koji nece da uzmu neko siroce da mu pruze dom, nego gomile prljavih djukela ! Ocigledno poremeceni ljudi, em su izgubili smisao zivota, em smetaju svim ostalima svojim samozivim ponasanjima !

    1. Свако је дужан да чисти и да другима не смета са својим псом, ако то не ради опет можемо кривити паразитску власт која не кажњава власнике који не воде псе на повоцу и нечисте за њима, зашто плаћамо боранију од инспектора, комуналце … да са рукама на дупету шетају ћаскају или блеје у кафанама док им не прође радно време и радни стаж. Може се видети да људи чисте и воде прописно псе али то је само њихова добра воља на коју се заједница не може ослонити.
      Па поново питање: да смањујемо број љубимаца да би паразити који иначе ништа корисно за друштво не раде били још беспосленији.
      Нека “власт” каже колико су паразити инспектори, комуналци наплатили казни власницима паса који их воде без поводца и не чисте за њима?! НИЈЕДНУ ЈЕДИНУ ОД 45, а град иначе под теретом тужби и закона мора плаћати штету онима које пси уједу на улици, и то плаћа 100 000-150 000 минимум.
      Значи грађани плаћају нерад надлежних служби и још штету насталу нерадом паразита који ништа не раде од приправничког па до пензије. Тако је у сваком одељку друштва од депонија ђубрета, криминала, загађивања околине, пљачке друштвене имовине …
      Ако неко има љубимца или љубимце мора се придржавати прописа ( па питању ларма, хигијена … ) а о придржавању прописа и закона нека брине администрација највећа и најнеефиканија на свету по глави становника. Грађани могу бити и кретени АЛИ закони и принуда трба да их ограничавају да се владају да што мање угрожавају заједнички друштвени Дух.
      Тако су нас све забравили и уштројили под изговором измишљене пандемије од измишљеног грипног вируса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *