Немачки посланик оптужио Берлин за прикривање информација о Наваљном

0
Алексеј Наваљни

Немачка влада у ситуацији са Алексејем Наваљним блокира и прикрива информације, изјавио је за Спутњик посланик Бундестага, члан комитета за међународне послове фракције „Алтернатива за Немачку“ Антон Фризер.

„Замислите да неколико особа дође у Немачку са особом која је отрована врло опасним нервним агенсом, плус предмети који такође имају трагове отрова. И на питање да ли су ови предмети правилно транспортовани, федерална влада је одговорила да им то није интересантно… У случају са Наваљним то није једино што изазива велику сумњу – целокупна ‘информациона политика’ федералне владе састоји се од блокирања, сузбијања и прикривања. Руски захтеви за пружање правне помоћи – тајна. Руски истражитељи у Немачкој – тајна. Ко је посетио Наваљног у болници – не знамо“, изјавио је Фризен.

Раније је влада Немачке официјално одговорила на питање фракције „Алтернатива за Немачку“ у Бундестагу о ситуацији око Наваљног. Текст овог документа је на располагању Спутњику. У одговору се посебно наводи да влада није упознат са мерама безбедности које су предузете у берлинској клиници „Шарите“ у вези са хоспитализацијом Наваљног.
Влада је такође одбила да одговори на било каква питања о предметима на којима су наводно пронађени трагови отрова, прецизирајући само да је иста супстанца пронађена у крви Наваљног. Сва питања у вези са руским захтевима за правну помоћ у овој ситуацији одбачена су с тим да влада није улазила у детаље поступка пружања правне помоћи међу државама.

Према одговорима владе, Наваљни је у Берлин стигао у пратњи супруге и прес секретара. На питање посланика, да ли су показивали знаке тровања, влада је одговорила негативно.

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому. Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања.
На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину. Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Председник Русије Владимир Путин је у децембру изјавио, да се врши провера на тему „тровања“ Наваљног, али без доказа није могуће покренути кривични поступак, а Запад игнорише захтев Русије да бар достави званични закључак о инциденту.

Руски тужиоци и полиција почели су да врше своје провере још на дан хоспитализације Наваљног.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.