Немачки посланик оптужио Берлин за прикривање информација о Наваљном

0

Алексеј Наваљни

Немачка влада у ситуацији са Алексејем Наваљним блокира и прикрива информације, изјавио је за Спутњик посланик Бундестага, члан комитета за међународне послове фракције „Алтернатива за Немачку“ Антон Фризер.

„Замислите да неколико особа дође у Немачку са особом која је отрована врло опасним нервним агенсом, плус предмети који такође имају трагове отрова. И на питање да ли су ови предмети правилно транспортовани, федерална влада је одговорила да им то није интересантно… У случају са Наваљним то није једино што изазива велику сумњу – целокупна ‘информациона политика’ федералне владе састоји се од блокирања, сузбијања и прикривања. Руски захтеви за пружање правне помоћи – тајна. Руски истражитељи у Немачкој – тајна. Ко је посетио Наваљног у болници – не знамо“, изјавио је Фризен.

Раније је влада Немачке официјално одговорила на питање фракције „Алтернатива за Немачку“ у Бундестагу о ситуацији око Наваљног. Текст овог документа је на располагању Спутњику. У одговору се посебно наводи да влада није упознат са мерама безбедности које су предузете у берлинској клиници „Шарите“ у вези са хоспитализацијом Наваљног.




Влада је такође одбила да одговори на било каква питања о предметима на којима су наводно пронађени трагови отрова, прецизирајући само да је иста супстанца пронађена у крви Наваљног. Сва питања у вези са руским захтевима за правну помоћ у овој ситуацији одбачена су с тим да влада није улазила у детаље поступка пружања правне помоћи међу државама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према одговорима владе, Наваљни је у Берлин стигао у пратњи супруге и прес секретара. На питање посланика, да ли су показивали знаке тровања, влада је одговорила негативно.

Прочитајте још:  Елиминисан аустралијски снајпериста који се борио на страни Украјинаца

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому. Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања.




На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину. Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Председник Русије Владимир Путин је у децембру изјавио, да се врши провера на тему „тровања“ Наваљног, али без доказа није могуће покренути кривични поступак, а Запад игнорише захтев Русије да бар достави званични закључак о инциденту.

Руски тужиоци и полиција почели су да врше своје провере још на дан хоспитализације Наваљног.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *