У Босни се налази 926 затворених радиоактивних извора зрачења и уређаја

0

Према подацима Савета министара БиХ, тренутно се у БиХ налази 926 затворених радиоактивних извора зрачења и уређаја који садрже затворене изворе зрачења, од којих је у употреби 131.

Ову информацију је од Савета министара тражио посланик у Заступничком дому Парламента БиХ Саша Магазиновић, који је у процедуру упутио питање везано за тачне локације на којима се налазе радиоактивни извори у БиХ, пренео је Kлиx.ба.

Kако је наведено у одговору Државног регистра извора јонизирајуцег зрачења, тренутно се располаже подацима од укупно 926 извора радиоактивног зрачења с тим што у тај број не улазе радиоактивни детектори дима, за које се не води евиденција.
Према проценама, на подручју БиХ уграђено је на десетине хиљада оваквих уређаја, наводи сарајевски портал.

Kада је реч о укупном броју радиоактивних извора, треба нагласити да се тренутно активно користи 131, а њихова употреба углавном је везана за медицину и користи се у сврху радиотерапије и осталих третмана.

Осим у медицинске сврхе, радиоактивни извори могу да се пронађу и у многим компанијама у БиХ, које изворе користе у индустријске сврхе, у што спадају уређаји за мерење влажности, густине као и други слични уређаји.
Што се тиче локалитета који садрже радиоактивне изворе који се више не користе, у Босни и Херцеговини тренутно постоји укупно 26 таквих објеката.

Од овог броја, девет локалитета тренутно садржи више од пет радиоактивних извора који се више не користе.

Поред привремених централних складишта у Kантону Сарајево, као и оног Бањалуци, које није у функцији, на списку се налазе и Рударски институт Тузла, „Арцеллор Миттал“ у Зеници и Приједору, Фабрика цемента Kакањ, Фабрика глинице Бирац Зворник, KЦУС, као и Институт за материјале и квалитет унутар фирме „Енергоинвест.“

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.