У Босни се налази 926 затворених радиоактивних извора зрачења и уређаја

0
бих

Према подацима Савета министара БиХ, тренутно се у БиХ налази 926 затворених радиоактивних извора зрачења и уређаја који садрже затворене изворе зрачења, од којих је у употреби 131.

Ову информацију је од Савета министара тражио посланик у Заступничком дому Парламента БиХ Саша Магазиновић, који је у процедуру упутио питање везано за тачне локације на којима се налазе радиоактивни извори у БиХ, пренео је Kлиx.ба.

Kако је наведено у одговору Државног регистра извора јонизирајуцег зрачења, тренутно се располаже подацима од укупно 926 извора радиоактивног зрачења с тим што у тај број не улазе радиоактивни детектори дима, за које се не води евиденција.




Према проценама, на подручју БиХ уграђено је на десетине хиљада оваквих уређаја, наводи сарајевски портал.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kада је реч о укупном броју радиоактивних извора, треба нагласити да се тренутно активно користи 131, а њихова употреба углавном је везана за медицину и користи се у сврху радиотерапије и осталих третмана.

Осим у медицинске сврхе, радиоактивни извори могу да се пронађу и у многим компанијама у БиХ, које изворе користе у индустријске сврхе, у што спадају уређаји за мерење влажности, густине као и други слични уређаји.




Што се тиче локалитета који садрже радиоактивне изворе који се више не користе, у Босни и Херцеговини тренутно постоји укупно 26 таквих објеката.

Од овог броја, девет локалитета тренутно садржи више од пет радиоактивних извора који се више не користе.

Поред привремених централних складишта у Kантону Сарајево, као и оног Бањалуци, које није у функцији, на списку се налазе и Рударски институт Тузла, “Арцеллор Миттал” у Зеници и Приједору, Фабрика цемента Kакањ, Фабрика глинице Бирац Зворник, KЦУС, као и Институт за материјале и квалитет унутар фирме “Енергоинвест.”

Прочитајте још:  Кина подржава напоре Србије да заштити суверенитет и територијални интегритет

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *