10 златних САВЕТА ЈАПАНСKОГ ЛЕKАРА који је живео 105 година: Ово је ТАЈНА ДУГОВЕЧНОСТИ!

0

PrintscreenJutjub/ Fujisankei Communications Int'l

Јапански доктор Схигеаки Хинохара живео је 105. година, а у наслеђе је Јапанцима и целом свету оставио веома вредна лична сазнања о недокучивој тајни дуговечности.

Овај дуговечни лекар је помогао и у успостављању медицинских система, захваљујући којима су Јапанци постали један од најдуговечнијих народа на свету.

Готово до смрти, радио је у болници, лечио пацијенте и предавао студентима на факултетима.

Прочитајте 10 његових златних савета о постизању дугог, здравог и квалитетног живота:



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Енергија долази из тога што се осећамо добро, а не из здраве исхране и пуно спавања.

“Сви се сећамо како смо као деца, забављајући се, често заборављали да једемо или спавамо. Верујем да можемо задржати тај став и као одрасле особе – најбоље је не умарати тело са превише правила, као што су ручак и спавање”, објашњава др Хинохара.

Чувајте се дебљине

Доктор Хинохара стално је наглашавао да стоту доживе особе које немају вишак килограма, па зато треба пазити на своју килажу и физичку кондицију. Не треба се оптерећивати исхраном, и треба водити рачуна да се не преједамо. Он је, на пример, за доручак пио кафу, чашу млека и сок од поморанџе са кашичицом маслиновог уља. Сматрао је да је маслиново уље одлично за крв и кожу. За ручак је јео млеко и кекс, а често је и прескакао ручак, када је био презапослен. За вечеру је јео поврће, рибу и пиринач. Двапут недељно јео је говедину.

Планирајте унапред!

Др Хинохара је увек имао испланиран распоред за годину унапред, а чак је планирао и даље у будућност. Тако се, како је рекао – јако радовао Олимпијским играма у Токију 2020. На жалост, није их доживео, али његов став према животу и плановима говори колики је био оптимиста, што је исто врло важна ставка за дуговечност.

Прочитајте још:  Борбе у Мариупољу: експлозије и пожари, нацисти се крију у стамбеним зградама (ВИДЕО)



Не морате отићи у пензију ако то не желите

“Након 65. године почео сам да волонтирам. Предајем и обилазим пацијенте, чак и по 18 сати на дан и уживам у сваком минуту свог посла”, говорио је Хинохара. Уколико човек жели да ради – нека ради. Уколико не жели, нека иде у пензију и посвети се ономе што жели да ради.

Делите знање и вештине с другима

Др Хинохара је годишње држао око 150 предавања. Предавао је свима – од деце у школи до озбиљних предузетника и доктора. Увек је стајао док је говорио, а предавања су му трајала понекад и по 90 минута. Имао је обичај да каже како га стајање чини снажнијим.

Немојте веровати свему што каже лекар

Др Хинохара је сматрао да лекари не могу излечити сваку болест и сваког пацијента. Предлагао је људима да, када им лекар припише терапију или неки преглед, да га питају да ли би то исто препоручио својим ближњима. Уколико би одговор био негативан, зашто бисмо се онда излагали беспотребном стресу и патњи? Веровао је да животиње и музика имају велики утицај на оздрављење, пуно већи него што то мисли медицина.

Увек користите степенице и сами носите свој пртљаг

Kако бисте остали здрави и витални, заборавите на лифт. Увек и свуда идите степеницама и трудите се да носите свој пртљаг са собом.

Др Хинохара је целог живота ишао степеницама и увек је прескакао по једну. Степенице и ходање су свакодневна вежба за ваше срце и цело тело.



Надахњујте се сваки дан, пронађите инспирацију

Прочитајте још:  Очистио реку од ђубрета пре 10 година, за овај патриотски чин и даље плаћа казне (видео)

Читајте, пронађите у књижевности писце који вас надахњују. Тако је чинио и др Хинохара. За њега је најинспиративнија била поема Роберта Браунинга – “Абт Воглер”. Не морате се задржати само на књижевности. Слушајте музику, уживајте у ликовној уметности, шетајте по природи…

Бол је мистериозна

Најефикаснији начин да превладамо бол је кроз забаву, говорио је др Хинохара. Kада се дете удари, објаснио је, плакаће све док му пажњу не заокупира нешто друго. Тада ће заборавити на бол. Тако би требало да раде и одрасли људи. Бол би требало утопити у забави! Сматрао је да би у болнице требало довести терапијске псе и остале животиње, као и музику која ће помоћи пацијентима да се носе са болом.

Не гомилајте материјалне ствари

“Не трошите живот на гомилање материјалног, јер ионако ништа нећете понети са собом када умрете” – једноставан је био др Хинохара.

[table id=1 /]



Zivotistil.hr

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *