БАРСЕЛОНА ГОРИ У НЕРЕДИМА: Репер увредио краља и изазвао масовно насиље

0

Нереди у Каталонији (Фото: Јутјуб)

Шпанска полиција употријебила је гумене метке против демонстраната у Барселони током протеста за ослобађање репера Пабла Хасела, који су прерасли у насиље.

Сукоби су избили између полиције и демонстраната након хапшења Хасела, који је у својим песмама назвао лоповом бившег краља Хуана Карлоса.

Хасел, чије је право име Пабло Ривадуља Дуро, ухапшен је јуче након што се забаракадирао унутар Универзитета Љеида у Каталонији. Он је осуђен на девет месеци затвора условно 2018. године због вређања бившег краља Хуана Карлоса и величања терористичке групе.




Више од 200 уметника потписало је петицију против затварања музичара тврдећи да се ради о прогону и гушењу слободе изражавања. Хиљаде људи изашло је синоћ на улице каталонских градова да искажу подршку Хаселу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Барселони, маса је прошла централним улицама тражећи његово ослобођење.

У више наврата дошло је до сукоба полиције и демонстраната, који су различитим пројектилима гађали органе реда.




Демонстранти су од запаљених канти за смеће направили барикаде на улицама, а полиција је одговорила гуменим мецима, наводи “Раша тудеј”.

Насиље је избило и на улицама града Љеида, гдје су демонстранти палили мотоцикле, а полицију гађали пластичним столицама и другим пројектилима.

У Валенсији полиција је ударала демонстранте палицама. Демонстранти су узвикивали “Без слободе мишљења нема демократије”.

[table id=1 /]



СРНА

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *