Тема производње и примјене отровних супстанци, посебно инкапаситаната, данас је једна од најактуелнијих. У свијету се расправља о могућностима и законитости њиховог коришћења у оквирима интереса специјалних служби. Посљедњих година проблематику коришћења инкапаситаната искористиле су САД како би окривиле друге земље у антихуманом разрађивању и примјени.

За почетак ћемо објаснити шта су инкапаситанти. Термин „инкапаситант“ – онеспособљивач, преузет је из франц. incapacitant ( од лат. incapax – неспособан ) и означава групу отровних супстанци које утичу на централни нервни систем човјека. Њихово дејство се изражава кроз парализу екстремитета и инхибицију респираторног система. Најпростије речено, инкапаситанти онеспособљавају човјека, али га не убијају. Мада, наравно, све зависи од дозиране количине.

Американци скривају чињеницу да се испитивања, која укључују употребу отровних супстанци, врше над затвореницима у затвору Гуантанамо. Разговори вођени са њима доступни су јавно на интернету. По ријечима људи који су боравили у Гуантанаму, медицински експерименти са отровним супстанцама вршени су над живим људима.




О томе говоре и незаконито затворени, госп. Гумаров и Ишмуратов, обојица пали у руке Американаца у Афганистану. Интервју са њима се може погледати на линковима. Рођени у бившем СССР, покушавали су да среде живот у овој земљи, али након терористичког напада 11. септембра 2001. године и почетка војних операција САД у Афганистану, између осталих „не-афганистанаца“, 2002. предани су Американцима вољом теренских командира. Гумаров казује да је у току америчког бомбардовања рањен у ногу, ухваћен од стране Американаца и превежен у Гуантанамо. По доласку на Кубу, заробљеницима је објашњено: „Доспјели сте у Гуантанамо! Овдје не постоје људска права! Овдје сте нико!“ Присјећајући се: „био сам у полусвјесном стању, гангрена ноге почела, непрестана температура… завршио сам у затворској болници“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Канада, еутаназија и људска права

У Гуантанаму, Гумаров је био од почетка 2002. године до маја 2004, без суђења и истраге. Општи утисци затвореника: „никавог статуса нијесам имао, ни ратни заробљеник, ни оптуженик, ни осумњичени, нити икаквог права човјека. Убрзо, након болнице, Гумаровом се десило нешто специфично: „трећег или четвртог дана, после болнице, доведен сам на испитивање. Увели су ме у кабинет. Тамо су ме оковима привезали за под. Испитивали су ме. Када сам давао одговоре који им се нијесу допадали, ударали би ме по осјетљивим мјестима. Када је било јасно да ударци и застрашивање на мене не утичу, позвали су љекара. Онда сам схватио да су почеле да ми отказују ноге и да губим контролу над тијелом, чак ни језик нијесам могао помјерити. Покретљивост тијела је нестала, али сам остао потпуно свјестан. Све сам видио и разумио. И то сазнање да се не можеш мрднути, а да си свега свјестан, било је изузетно тешко. Помислио сам да ћу остати инвалид цијелог живота. Онда ми је љекар дао још једну инјекцију, почео ми је ваздух недостајати, отежано сам дисао, срце тек што се није зауставило. Више нијесам могао ни удахнути, моја плућа су практично престала да функционишу, онесвијестио сам се. Колико времена сам био у таквом стању, не знам и не сјећам се. У једном моменту сам се освијестио и отворио очи. Преда мном су стајала она иста два чувара и љекар, који је брзо биљежио нешто у свој нотес. Дисање се вратило и почео сам дисати нормално. Осјећај олакшања је прошао, повратила се бол. Љекар ми је измјерио температуру и притисак, а потом се удаљио“.

Прочитајте још:  „Доле НАТО!“ – Бугари опколили Министарство одбране (ВИДЕО)




Тако је свој доживљај Гуантанама описао затвореник Гумаров. Очигледно је на њему примијењен непознати препарат и без његове сагласности. Симптоми које је Гумаров описао после добијања инјекције у потпуности одговарају дејству инкапаситаната. По његовим ријечима: „на мени су тај препарат примијенили само једном, колико често на другима, не знам. Не бих волио да то преживим поново, чак ни да се присјетим тога“. На питање зашто су, по његовом мишљењу, затвореницима давали инјекције, Гумаров је претпоставио да су Американци на затвореницима испитивали своје хемикалије: „одбити инјекцију, било је немогуће. Ако бисте покушали да је одбијете, давали би је силом“.
О сличним манипулацијама свједочи и други затвореник Гуантанама, госп. Ишмуратов. Њега су, као и Гумарова, на афганистанској територији, ухватили Американци и пребацили у затвор на Куби. Ишмуратов наводи да су се над затвореницима примјењивала разна мучења, укључујући инјекције: „познато ми је да је мом другом сусједу, Арапу, током испитивања убризгана инјекција. Као резултат тога, говорио је, разумио би све, слушао, само није могао ни мрднути. Био је у потпуности парализован, као да је постао инвалид, мислећи да ће такав остати читавог живота. Чинило му се то толико страшним да није преживио само физички шок, него и психички. Описивао је како сједи, док љекар прати њега и његову реакцију, а онда би се гушио, осјећајући да ће ускоро умријети. Када би већ почео да губи свијест, опет би му нешто убризгали и почело би као да попушта. Ето тако сам ја, од свог сусједа сазнао за примјењиване методе. Углавном су мучили Арапе, била је то освета за 11. септембар. Мој цимер, у ћелији, толико се био навикао на те инјекције, да га је вукла жеља за њима, као за наркотицима. Можда су њему и давали наркотике. Говорио је кад би се дејство завршило, осјећао се утучено, депресивно. Чуо сам од овог човјека, али су и други Арапи говорили, да су такве методе кориштене и према осталим затвореницима. Мада, лично сам познавао само мог цимера. И ово је његово искуство. Колико често су то примјењивали, не бих вам умио рећи.“

Прочитајте још:  Стиже јеврејски ђаво: Месијино име ће ускоро бити откривено (Видео)

Два наведена свједочења упућују на бројна размишљања. Прије свега на то да се САД не придржавају норми међународног права, укључујући људска права и слободе. Американци могу ухватити или киднаповати било кога и било гдје, затворити у кавез (дословно) и над човјеком вршити медицинске експерименте с примјеном отровних супстанци. У савременом свијету недопустива је примјена двојних стандарда. Норме међународног права обавезују све земље које су их прихватиле.

interview with Guantamano Bay prisioner part 1
https://vimeo.com/485898666 www.veoh.com/watch/v142074468YkaqCKGf
interview with Guantamano Bay prisioner part 2
https://vimeo.com/485899170 www.veoh.com/watch/v142074475nWwD2s8k

Фронт народна правда

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *