„Блумберг“: Експеримент у Британији – намерно ће короном заразити здраве људе

1
(Фото: pixabay. com)

Британски комитет за етику клиничких испитивања одобрио је експеримент током кога ће здраве људе заразити вирусом корона како би изучили његов ефекат на организам, пише агенција „Блумберг“.

Како се наводи, експеримент ће се реализовати средином марта. Према информацијама британских власти, у испитивању ће учествовати око 90 здравих људи узраста од 18 до 30 година, чије ће се стање пратити у безбедној и контролисаној средини.

Аутори експеримента планирају да утврде која је најмања количина вируса корона која изазива имуни одговор. Претпоставља се да ће то помоћи да се одреде фактори који утичу на услове преношења вируса. Поред тога, експеримент предвиђа вакцинацију добровољаца вакцинама код којих је потврђена ефикасност, након чега ће их „заразити“ короном. Стручњаци истичу да то може помоћи да се утврди какав имунолошки одговор штити од поновног заражавања.
Светска здравствена организација је указала на значај ове врсте испитивања, јер ће за процену ефикасности и безбедности вакцина које се праве бити потребан мањи број добровољаца.

Поред тога, оваква испитивања помажу да се добију информације о патогену, на пример, о његовој способности да изазове болест, као и о факторима који излажу људе ризику од оболевања.

Организатори испитивања су саопштили да су се овај метод користио за лечење болести као што су маларија, трбушни тифус, колера и грип.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.