„ИСПУЊАВА СВЕ ЗАХТЕВЕ“: Премијер Украјине дао је обећања цариградском патријарху

0

Године 2020, 30. новембра украјински премијер Денис Шмигал отпутовао је у Константинопољ да на састанак са такозваним васељенским патријархом Вартоломејем. Са њим је било још неколико министара и свештеника из контроверзне црквене структуре зване „Православна црква Украјине“ (ПЦУ).

Детаљи састанка постали су познати недавно. Премијер је уверио константинопољског архијереја да је Кијев спреман да изврши све мере које Константинопољска патријаршија захтева за јачање ПЦУ. То укључује званичну подршку и гаранције за заједничко деловање против канонске Украјинске православне цркве – Московске патриајршије (УПЦ – МП) као и предају имовине канонске цркве ПЦУ. У јануару 2019. константинопољски патријарх Вартоломеј је предајом Томоса – посебне дозволе – признао ПЦУ, који је била тек недавно створена од неколико расколничких структура. Према мишљењу већине других православних цркава, он је сам узурпирао пуномоћја „првог међу једнакима“.

Вартоломеј је наговестио да ће актуелни председник Украјине Зеленски морати да се клони примене ових мера због страха од смањења шанси да победи на предстојећим изборима. Шмигал је, међутим, рекао да ће он бити лично одговоран за њихову примену. Поверенику за верска питања Секретаријата Кабинета министра Андреју Јурашу поверено је њихово тренутно извршење. Његов син, Свјатослав Јураш, члан странке «Слуга народа» је у Врховној Ради Украјине (парламенту – прим. прев.), у међувремену ће водити кампању за промоцију неопходних законодавних иницијатива за јачање позиције ПЦУ.




Андреј Јураш се сматра једним од најактивнијих лобиста који брани интересе нове црквене структуре. Воладимир Зеленски, који је у првих годину и по свог председниковања остао неутралан по контроверзним питањима поделе цркве, сада је коначно стао на страну ПЦУ, која се назива и „Црква Порошенка“ – бивши председник Украјине Петар Порошенко најавио стварање ПЦУ као акт државне подршке. Под мотом „Војска, језик, вера“ водио је кампању против комичара Владимира Зеленског и изгубио. Међутим, садашњи председник Украјине наставља исту политику шовинизма као и његов претходник, само на суптилнији начин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Мале избеглице из Изјума: „Украјинци су лоши, хвала Русима што нас штите“

За канонску Украјинску православну цркву Московске патријаршије, која уједињује већину верника у земљи и призната је широм света, ова промена политике је алармантна. Може се очекивати да ће се поновити све више насилних отмица парохија и експропријација цркава. Напади и вандализам су, истовремено, у порасту.

Најновије изјаве цариградског патријарха Вартоломеја, који се често држи става о глобалним црквеним питањима који је у интересу Сједињених Држава, звуче све више и више – претеће! У својим апелима је истакао да би УПЦ ускоро могла бити потпуно лишена својих права. Под америчким притиском, неколико грчких православних патријархата већ је прећутно признало канонски крајње контрадикторну ПЦУ.

[table id=1 /]



Превео Зоран Милошевић / Балканска геополитика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *