Данас је Свети Харалампије, “господар свих болести”: Да бисте били ЗДРАВИ урадите ову ствар

0
цркви

Ilustracijafoto: studio37th/Shutterstock

Српска православна црква сутра обележава дан посвећен Светом свештеномученику Харалампију, једном од највећих хришћанских мученика.

Харалампије је грчко име које значи “радосна светлост”. Овај светац је у народу познат као “господар свих болести”.

Харалампије је био епископ у Тесалији у 2. веку, ондањој Магнезији, Верује се да је 113. године страдао због Христа. За живота је урадио много чудесних ствари и многе је преобратио у хришћанство. Због њега је и царева ћерка Галина прешла у хришћанство.




Сам се предао!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kада је цар Септимије Север почео прогон хришћанства Харалампије се није крио, већ предао. Живог су га одрали, а пре смрти, светац је римским војницима рекао: “Хвала вам браћо зато што остругавши моје старо тело ви обновисте мој дух за нови, већни живот!”

Kада је изведен на губилиште Харалампије је подигао руке ка небу и помолио се Богу да пружи телесно здравље и духовно спасење свим људима, као и да им умножи плодове земаљске.

Био је веома цењен и називали су га “господар свих болести”!




После молитве, стари светац је предао душу Богу и пре него што је џелат спустио мач на његов врат. Харалампије је страдао 202. године, а Галина је обавила сахрану.

Харалампије је био веома цењен у народу, јер се веровало да има исцелитељске моћи, због чега је добио надимак “господар свих болести”: Због тога је највећи број данашњих обичаја везан за здравље и исцељење.

Данас мајке воде децу у цркву како би се заједно помолили за здравље. Обичај је и да сви који имају неку болест данас неизоставно оду код лекара. Још једно веровање је да ће дете коме на овај празник испадне зуб или никне нов бити срећно целог живота, јер ће над њим бдети управо Свети Харалампије.

Прочитајте још:  Који су знаци препознавања добрих Православних владика и свештеника

[table id=1 /]



Извор: Новости.магазин

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *