Шта ако се суд за ОВК из Хага пребаци у Приштину – опасан план са скривеним намерама

0
овк

Хашим Тачи (Фото. Фото АП)

Сваки покушај премештања Суда за злочине ОВК из Хага у Приштину обесмислио би га и застрашио сведоке, коментар је декана Факултета за безбедност „Едуконс“ Мирослава Бјеговићa на наговештаје које је ЕУ упутила председница Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу Екатарина Трендафилова о намерама Приштине.

Трендафилова је на састанку са ЕУ упозорила да се ова институција суочава са непрестаним притисцима и да су поновљени позиви да Уставни суд Косова преиспита одлуку из 2015. године која је омогућила оснивање овог суда.

Суд губи смисао ако се премести из Хага у Приштину

Такође је напоменула и да би се, ако косовска влада настави са оваквим напорима, могло покушати са изменама и допунама Закона за помиловање за оне који су осуђени од стране Специјализованих већа, или са сеобом седишта или архива на Косово, или обоје.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бјеговић овакав план Приштине сматра веома опасним и верује да има везе с покушајем да на овај начин ослободе Хашима Тачија и Кадрија Весељија из Хага.

„Косовска страна од почетка врши огромне притиске на овај суд, а за то сада имамо и потврду саме председнице суда. Није ми јасно зашто не именује ко притиска суд и да ли ти притисци долазе и од европских и америчких званичника. Познато је и да албански лоби има доста новца и да су озбиљно укључени у лобирање за ову ствар“, истиче наш саговорник.

Приштина поткопава темеље суда за ОВК

Велики је проблем, додаје он, што би овакав покушај застрашио многе сведоке који су спремни да сведоче о злочинима ОВК и многи би у том случају одустали због страха по личну безбедност.

Прочитајте још:  Запад увлачи Србију у своју геополитичку орбиту



„Ако би се овако нешто десило, рад Специјализованог суда би био блокиран. Међутим, надам се да овакви покушају неће проћи јер би ЕУ и сам Брисел довели у питање њихову улогу и одговорност у овом процесу“, сматра Бјеговић.
Подсећамо, у Приштини се од почетка рада овог суда пише петиција за његово премештање у Приштину или укидање и до сада је прикупљено више од 25.000 потписа. С друге стране, део политичког естаблишмента сматра да би овај суд требало да суди и Србима за злочине које су наводно починили на Косово и Метохији.

„За претпоставити је да ће нови сазив приштинског парламента покушати да тражи или утиче да се овај суд пребаци у Приштину, али мислим да неће у томе успети јер су у ЕУ свесни каква би проблем настао. То не би било само физичко пребацивање већ би се ту нашле и архиве и поверљива документа која се тичу заштићених сведока“, напомиње наш саговорник.

Не могу у парламенту да промене намену суда

С друге стране, он верује да је није могуће ни на који начин променити намену овог суда, јер се зна на основу чега и због чега је он основан.

„Уколико Приштина жели да суди и Србима за потенцијалне ратне злочине онда би морала да оснује и неки нови суд јер овај не би могао да мења своју основну намену“, додаје он.

Говорећи пред представницима шефова мисија држава чланица Европске уније (ЕУ) у Хагу Трендафилова је упозорила да ће се, како напредују судски процеси, притисци вероватно повећавати у различитим облицима.

Прочитајте још:  Шта се крије иза покушаја Приштине да озваничи војно-обавештајну агенцију

Иначе, представници Специјалног суда редовно подносе извештај пред дипломатским представницима држава ЕУ које су главни финансијери рада Специјалног суда. За адекватно функционисање Специјалног суда ЕУ издваја више од 40 милиона евра годишње.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *