Два неразјашњена терористичка напада на дипломатске мисије у Авганистану

0

Два неразјашњена терористичка напада на дипломатске мисије у Авганистану

У Кабулу 1. децембра 2020. године непознате особе активирале су екзплозију аутомобила руске дипломатске мисије у Авганистану бомбом подметнутом на пут. Као резултат терористичког напада, неколико руских дипломата задобило је лакше повреде. Ниједна организација није преузела одговорност за напад, за разлику од других случајева сличних злочина.

Руско Министарство спољних послова тада је саопштило да је, према прелиминарним подацима, предмет напада требало да буде пикап авганистанских Снага националне безбедности који се кретао испред дипломатског аутомобила, који је био са војницима на броду, али не треба искључити могућност да је напад био усмерен против руских држављана.

С тим у вези, Москва је затражила од авганистанске стране да спроведе темељну истрагу и предузме мере за повећање безбедности особља и објеката дипломатске мисије.
Ескалација насиља у Авганистану била би аргумент да америчка војска остане у земљи. У том правцу може да послужи и нови напад на аутомобил италијанске амбасаде с краја јануара 2021. године (извор: https://www.repubblica.it/esteri/2021/01/25/news/afghanistan_attentato_a_kabul_colpito_un_suv_dell_ambasciata_italiana-284094331/ ). Чудно, опет нико није преузео одговорност за овај напад.

Администрација Џоа Бајдена и НАТО су пред првом великом одлуком – шта учинити у Авганистану, где су САД суочене са мајским роком за повлачење својих преосталих 2.500 војника из земље. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да ће НАТО напустити Авганистан „када за то буде тренутак“, додајући да би талибани требало да смање насиље и обавезе да поштују.

Неодређеност у вези ситуације у Авганистану највероватније ће се разрешити у наредних неколико месеци, а на основу тога видеће се и који модел стратегије на Блиском Истоку ће преовладати током владавине новог америчког председника Џоа Бајдена.

Горан Игић / Васељенска

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.