Два неразјашњена терористичка напада на дипломатске мисије у Авганистану

0
талибани

талибани

Два неразјашњена терористичка напада на дипломатске мисије у Авганистану

У Кабулу 1. децембра 2020. године непознате особе активирале су екзплозију аутомобила руске дипломатске мисије у Авганистану бомбом подметнутом на пут. Као резултат терористичког напада, неколико руских дипломата задобило је лакше повреде. Ниједна организација није преузела одговорност за напад, за разлику од других случајева сличних злочина.

Руско Министарство спољних послова тада је саопштило да је, према прелиминарним подацима, предмет напада требало да буде пикап авганистанских Снага националне безбедности који се кретао испред дипломатског аутомобила, који је био са војницима на броду, али не треба искључити могућност да је напад био усмерен против руских држављана.

С тим у вези, Москва је затражила од авганистанске стране да спроведе темељну истрагу и предузме мере за повећање безбедности особља и објеката дипломатске мисије.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ескалација насиља у Авганистану била би аргумент да америчка војска остане у земљи. У том правцу може да послужи и нови напад на аутомобил италијанске амбасаде с краја јануара 2021. године (извор: https://www.repubblica.it/esteri/2021/01/25/news/afghanistan_attentato_a_kabul_colpito_un_suv_dell_ambasciata_italiana-284094331/ ). Чудно, опет нико није преузео одговорност за овај напад.

Администрација Џоа Бајдена и НАТО су пред првом великом одлуком – шта учинити у Авганистану, где су САД суочене са мајским роком за повлачење својих преосталих 2.500 војника из земље. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да ће НАТО напустити Авганистан “када за то буде тренутак”, додајући да би талибани требало да смање насиље и обавезе да поштују.

Неодређеност у вези ситуације у Авганистану највероватније ће се разрешити у наредних неколико месеци, а на основу тога видеће се и који модел стратегије на Блиском Истоку ће преовладати током владавине новог америчког председника Џоа Бајдена.

Прочитајте још:  ПАНИКА! МИЛА ЂУКАНОВИЋА ЈУТРОС ЈЕДВА ПРОБУДИЛИ

Горан Игић / Васељенска

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *