Никако не бацајте: 8 начина да искористите кору од поморанџе у домаћинству

0

Foto: Shutterstock

Поморанџе су богате лековитим састојцима, користе се у припреми разних посластица и воћних салата, али се и њихова кора може искоритити.

Пре употребе поморанџине коре, добро је оперите под млазом хладне воде.

Ево због чега поморанџина кора након љуштења не треба да заврши у канти за отпатке.

Уклоните мрље од воде. Ако вас нервирају мрље од воде које се стварају на чесмама једноставно их можете уклонити тако што ћете их исполирати унутрашњошћу поморанџине коре.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Полирање дрвеног намештаја. Бели део коре наранџе такође може вратити сјај старом дрвеном намештају.

Средство за чишћење. Kоре поморанџе ставите у стаклену теглицу, прелијте белим сирћетом, па нека стоји у фрижидеру неколико недеља и повремено промешајте. Након неколико недеља процедите течност, улијте у спреј боцу и користите за чишћење подова и прозора.

За терање инсеката. Мрави, мољци и комарци не воле одређене компоненте које су пронађене у кори наранџе. Отераћете их тако да кору наранџе поставите на места одакле мислите да инсекти долазе.

За освежавање просторија. Наранџа има неодољиво освежавајући мирис који свакој кући даје одређени шарм. Kоре поморанџе једноставно осушите у рерни, самељите у блендеру и ставите у мале платнене врећице. Можете их обесити у купатило, ормаре…




Омекшајте смеђи шећер. Ако вам се смеђи шећер често претвори у грудве то ћете спречити тако што ћете у посуду са шећером ставити неколико комадића коре поморанџе. А као бонус добићете и сјајну арому шећера.

За отклањање мириса из обуће. Kорицу поморанџе ставите у платнену кесицу, завежите и преко ноћи ставите у ципеле које нису баш угодног мириса. Kора ће упити сав неугодни мирис.

Прочитајте још:  Kако да сами очистите своју кожу као професионалац: Савети од којих ће кожа заблистати као после козметичког третмана!

Пилинг за тело. Ово је најједноставнији пилинг који можете направити. Ставите коре поморанџе у газу, завежите и користите уместо сунђера за време туширања. Kора цитруса кожу ће вам учинити чврстом, светлијом и глатком.

[table id=1 /]



Извор: ЛифеПресс магазин

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *