Дубравка Стојановић о „Дари“: Баналан фалсификат историје

2
Дара из Јасеновца (Фото: Филмски центар Србије)

“Дара из Јасеновца” је баналан и буквалан филм. Начином на који је приказао убиства банализовао је зло и свео га на лично расположење усташких зликоваца и садиста, каже за Нова.рс Дубравка Стојановић, историчарка и професорка на Филозофском факултету.

– Говором Макса Лубурића или часне сестре у филму је, као, требало да се објасни усташка идеологија, али и то је ужасно површно – сматра Дубравка Стојановић након што је одгледала филм Предрага Гаге Антонијевића.

Наша саговорница износи став да “зло мора да се изрази много јачим уметничким формама” и додаје:

– Зато цео овај филм не може ни да се пореди само са једном Зафрановићевом сценом усташког клања у аутобусу која вас обележи и научи шта је фашистичко зло за цео живот.
Историчарка и професорка Филозофског факултета подсећа и на буру која је од почетка пратила остварење “Дара из Јасеновца”:

– Филм је пропаганда у начину на који је финансиран, начину на који је изабран за српског кандидата за награду Оскар и емитован пре биоскопске премијере на РТС-у. Све су то скандали. А сада чујемо и видимо и да је сценарио за филм плагијат писца и сценаристе Арсена Диклића!

Професорка Стојановић наводи и да је Антонијевићево остварење “историјски селективно”, што овако образлаже:

– Осим једне жене и мале групе Рома филм не приказује да су, поред Срба, у Јасеновцу масовно убијени Јевреји, Роми и Хрвати антифашисти. Тиме је филм на трагу пропагандних партизанских филмова који су као жртве приказивали само партизанске борце, а не и цивиле. Селекција жртава је, не само ружна и фалсификат историје, него је и опасна игра са историјом – каже Дубравка Стојановић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Аутор Јелена Копривица / Нова.рс

2 Коментара

  1. Госпођо Дубравка,Срби су чинили више од 90%жртава у логору Јасеновац.После битке сви су генерали.Кад сте толико паметни, зашто ви нисте снимили филм.Типичан аутошовинизам „филм је пропаганда мржње“.Иста кухињи а у којој се измишљају сребреничке лажи.Само Срби немају право прикажу свој бол.

  2. Нисам успео да погледам цео филм, али у њему се свакако наглашава огромност јеврејског страдања у ндхазији, кроз лик јеврејског логораша који заједно са Дариним оцем ради на уклањању лешева убијених, а којем је поубијани цела породица, сва деца

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.