Како припремати кћери за живот одраслих – разговор с матушком Олгом

0
(Фото: Википедија)

Ја им говорим да негде живи човек за кога је Бог саздао тебе. (Матушка узима у руке две кутије са различитим оловкама). Ево, као на пример, две различите кутије. Један, чинећи се теби тако привлачним – није твој. Удаш се за њега – и почиње кошмар.

Ви се можете прилагодити, навићи. Али , свеједно, он се неће затворити. А ако се и затвори онда ћете се ти или он сломити. А у другој, може бити, наизглед обичној „кутији“ ти ћеш бити срећна цео живот, зато што је он за тебе и ти за њега. Када ја кћери тако објашњавам, онда се при сваком сусрету са дечаком она почиње односити веома озбиљно, а не као да хоће да се забави и прави важна пред другима.

Ја не видим у дружењу тинејџера нешто страшно, оно је потребно и чак корисно. Само ако се не прелази црта, чак и у ситницама. Да, на исповести теби ће грешке Бог опростити, али ти сама их никада нећеш заборавити. Бићеш већ бака, али свеједно ћеш памтити, како те је један љубио, други грлио а трећи „притискао“ уз звоник.
И на самом венчању сви ће се дивити теби, у белој хаљини, а ти ћеш осећати црни ранац, са сећањем на грешке, на леђима. И после таквог озбиљног разговора са ћерком, ја је више не надзирем, не контролишем, само се молим.

А након неког времена, ја као будућа ташта срећем зета речима: „Здраво, ја Вас знам одавно“.

– Дајете ли кћерима савете како да сачувају љубав према мужу и да изграде дубока осећања?

– Ми се томе учимо годинама. Најважније је схватити да нема бракова из љубави. Жени се и удаје из заљубљености. Зато што је љубав – осећање које се појављује после дуго година као резултат дуготрајног рада. Исто тако као што је потребно да се добије добро образовање – потребно је бар пет година учења на факултету.

И у љубави је неопходно да се учи: добро научиш – положиш, не научиш – тебе истерају из школе. Ја сам са баћушком у браку већ тридесет шест година. И као девојка сам размишљала: каква ће бити љубав у педесет и некој? А ње има, расте и расте, и нема јој границе.

батюшка (баћушка) – свештеник, поп

матушка – попадија

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Превод са руског за „Борбу за веру“

Н.Ђ. Извор: „Москва Трећи Рим“

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.