Србија се гуши од загађења

1
Foto: Screenshot, AirVisual

Горњи МИлановац и београдски Дорћол овог јутра су у љубичастом, а бројке на мерачима загађења ваздуха иду до 220. То значи да грађани који живе ту удишу отров. Ништа боље није ни у остатку Србије.

zagađenje vazduha

Ако живите на Дорћолу или у Горњем Милановцу, боље да не излазите напоље. У супротном, врло је могуће да ће вам бити лоше.

Ова два места од јутрос су означена љубичастом бојом на апликацијама које мере отровне честице у ваздуху. То упозорење говори да је ваздух опасан, врло нездрав – и за хроничне болеснике и за све друге.
zagađenje vazduha

Тако уз Горњи Милановац стоји бројка 220, а уз Дорћол 212. Дакле, ако не бисте да вас заболи глава, да осетите стезање у грудима, а посебно ако имате неку хроничну болест плућа, попут астме или опструктивне болести, не мрдајте из куће.

zagađenje vazduha

Слично је и у остатку Београда где је бројка 153.

Притом, синоћ је у целом Београду било још горе.

zagađenje vazduha

У Нишу је такође лоше, мерач показује 178.

У Kрагујевцу је тај број 176.

Заправо, како видимо на мапи апликације Аирвисуал, скоро цела Србија је у алармантној црвеној боји.

zagađenje vazduha

 

А колико је загађен ваздух опасан и ко не би требало да помоли нос напоље док се стање макар мало не поправи, за портал Нова.рс причао је др Петар Боровић.

“Пошто је загађење ваздуха велико, напоље не би требало да иду плућни болесници, људи који имају анемију, затим кардиоваскуларни болесници, астматичари, а није добро ни за децу.”

Доктор је говорио и зашто су ове категорије угроженије од других кад је ваздух видљив голим оком.

“Њихов организам већ има своје проблеме, а све ово додатно погоршава постојеће стање, тако да онда настају додатни проблеми – нема довољно ваздуха, јављају се главобоља, нервоза, а мора човек да дише…”

Доктор каже и како изложеност од дан-два није велики проблем, али јесте ако смо константно у смогу. Онда су могуће дугорочне последице, па и оне најтеже болести.

И др Дејан Жујовић је за наш портал говорио како нас отрован ваздух убија.

“Ту је бронхитис, као и погоршање хроничних болести плућа, попут астме. Међутим, осим тога, могућа је већа појава инфаркта и можданог удара у тим данима већег загађења. Тада и отприлике људи 30 одсто чешће завршавају у коронарним јединицама у болницама.”

С друге стране, отрови у ваздуху нас трују на дуже стазе, што долази на наплату касније, с годинама, и то врло скупо.

“То је свакко већи број карцинома плућа, по ком иначе предњачимо у Европи. А отприлике сваки десети карцином плућа код нас је од последица загађења. Такође, свако осмо дете које оболи од астме оболело је због нездравог ваздуха”, напомиње доктор Жујовић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Нова.рс

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.