Цепиво не искључује рекреацију, трудноћу, слаткише и имплантате

0
фајзер

Масовну вакцинацију против вируса корона прате и приче у народу шта се сме, а шта не радити пре и после пелцовања. „Зашто си отишла на аеробик после примања вакцине? Ниједан тежи посао у кући не смеш да радиш како би ти се створила антитела! Немој неко време јести слаткише, а на чашицу алкохола и оно твоје ’пумпање’ усана и не помишљај. На планирану трудноћу заборави.” После разговора са стручњацима долазимо до закључка да су све ово погрешне претпоставке, али и те како уврежене у ширим народним масама.

Што се тиче тренинга у теретани, др сци. мед. Владан Чокић, научни саветник Института за медицинска истраживања Универзитета у Београду, наглашава да су такве активности пре и после вакцинације најбољи начин за одржавање ефикасности имуносистема. Не постоје, каже, научне студије које би указале да упражњавање вежби након ковид 19 вакцинације носе здравствени ризик, иако поједини лекари препоручују дан-два паузе. Др Чокић подвлачи да су поменуте вакцине безбедне за жене које планирају да остану у другом стању, као и њихово потомство.

– Нема никаквих доказа да антитела након вакцинације утичу на трудноћу или плаценту. „Фајзерова” вакцина садржи информационе молекуле РНК која у телу остаје од неколико сати до неколико дана, док се имунитет стечен код труднице може пренети на новорођенче. У току је испитивање безбедности „Фајзерових” вакцина код трудница. Битно је да се вакцине против сезонског грипа и ковида 19 приме одвојено у временској дистанци од бар 14 дана – препоручује др Чокић.



Он разрешава у народу популарну дилему да ли алкохол може да смањи имуни одговор после пелцовања. Каже да су у Русији биле почетне препоруке да се неколико недеља пре и после вакцинације не конзумира алкохол да би се касније то свело на три дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Драшковић и СПО су ипак на Вучићевој листи?!

– Ограничавање на једној чаши вина дневно по вакцинацији неће шкодити ни човеку ни имуносистему. У Великој Британији се препоручује уздржавање од алкохола један дан пре и после вакцинације, док у Америци стручњаци тврде да нема никаквих доказа да једно пиво или чаша вина, неколико дана по вакцинацији, утичу на имуни одговор. Све преко наведеног се не препоручује – упозорава др Чокић.

Некадашњи директор Клинике за тропске и инфективне болести проф. др Драган Делић, инфектолог, наглашава да нема потребе уводити било какве рестриктивне промене у уобичајени и нормални ритам живота непосредно пред и после вакцинације. Каже да је добро наставити с рекреативним бављењем спортом одмах после имунизовања и свим умереним физичким активностима.

– Ипак они који бурно одреагују кроз појаве алергије, повишену температуру, јаке болове у зглобовима, треба да се примире и, наравно, паузирају с тренинзима – истиче др Делић и додаје да није примерено бити припит после вакцинације, али да имунитет грађана не може да оштети једна чаша вина дневно.

Др Делић не види разлог зашто се неко не би вакцинисао ако планира трудноћу јер тиме само у организам уноси информацију за стварање антитела. Наглашава да се пелцовањем у организам не уноси вирус корона, већ антиген, такозвани ес, односно спајк протеин на који се стварају антитела потребна да пацијент победи заразу.



– Истина је да није клинички испитано деловање вакцине на труднице, али ја стварно не видим никакав проблем, нити медицинску препреку да вакцинисана особа остане у другом стању. Може евентуално да направи паузу у планирању трудноће од тренутка вакцинисања па месец дана после примања друге дозе, док се у организму не заврши процес стварања антитела. – наглашава др Делић.

Прочитајте још:  КАКО САМ ХРИСТОМ ПОБЕДИО КОРОНУ/ ИСПОВЕСТ БРАТА АЛЕКСАНДРА

О наводној забрани конзумације слаткиша не постоји научна студија, али се саветује да се вакцинисани држе здраве исхране.

– Не видим никакву везу између вакцинисања и слаткиша, људи сада претерују. Треба се опустити и с мање стреса и потпитања улазити у вакцинацију. И веровати лекару који је спроводи, питати га за све недоумице, он је задужен да их разреши – наглашава инфектолог.

Додаје да у њему доступној светској литератури није пронашао ама баш никакву узрочно-последичну везу између примања вакцине против вируса корона и уградње козметичких филера.

Међутим, приликом тестирања „Модернине” вакцине на 15.184 особе, забележене су три реакције на вакцинисање које могу бити повезане с уградњом имплантата. Запаљење око места убризгавања догодило се и у случају хијалуронских и нехијалуронских филера које је прва особа убризгала пола године пре примања вакцине, друга две недеље пре пелцовања, док се за трећу не зна та временска дистанца. Сва три отока су се повукла после третмана лековима. На интернету се може пронаћи и да је једна од лекарки која је тестирала поменуту вакцину рекла да, с обзиром на број пријављених нежељених појава, филери нису проблем и свако ко их је уградио може без бојазни да се пелцује. За сваки случај, она је посаветовала избегавање имплантата две недеље пре и после вакцинације.

[table id=1 /]



Драгана Јокић-Стаменковић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *