Вучић шаље мито грађанима КиМ за скорашње признање

0

(Фото: Reuters/Hazir Reka)

Председник Србије Александар Вучић најавио да ће посебну финансијску помоћ добити грађани који живе на Косову и Метохији – незапослени по 200 евра, а запослени и свако дете по 100 евра.

Александар Вучић је представнике Срба са Косова и Метохије током састанка у Куршумлији упознао са ситуацијом пред долазак специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, и најавио да ће Србија значајно новчано помоћи српском народу на КиМ и наставити да улаже у важне пројекте.

“Договор је са Канцеларијом за КиМ да посебну финансијску помоћ упутимо, не људима који су пријављени већ онима који живе на КиМ, посебно оних 12.000 до 14.000 који су незапослени”, рекао је Вучић након састанка са Србима са Косова и Метохије у Куршумлији.




Сви незапослени могу да очекују помоћ државе Србије од 200 евра, нагласио је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Али ћемо и за свако дете које живи на КиМ, као и за сваког човека, што је разлика у односу на централну Србију, обезбедити по 100 евра помоћи”, истакао је председник Србије.

То, како је рекао, значи да ће петочлана породица, у којој је двоје одраслих запослено добити 500 евра, а ако је двоје незапослено 700 евра.

“То је огроман новац, али тиме желимо да помогнемо посебно сиромашном делу нашег становништву на КиМ”, рекао је Вучић и додао да нису сви на КиМ сиромашни, јер има, посебно на Северу, оних који живе пристојно, пре свега, због косовског додатка.

“Али, желимо да замолимо те људе да наставе да се боре, да чувају своја и наше, српско огњиште на Косову и Метохије”, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Шиптарско кривосуђе ослободило Шиптаре који су напали српску децу

Вучић је још једном захвалио српском народу на КиМ који је на изборима, каже, показао јединство, које га није увек красило, јер су схватили да је то једини начин да се изборе за своје интересе.




“Ако је 43.800 гласова било за Српску листу, а другопласирани, који су покушавали да унесу поделу у српски народ, добили 1.300 гласова, јасно је каква је разлика и колика је подршка Српској листи и подршка јединству и заједништву са Србијом”, поручио је Вучић.

Како је рекао, и поред тога што су неки улагали много новца у настојањима да поделе српски народ, јер су албански политички лидери желели ту поделу – нису успели.

“А, радили су и преко Београда, и преко неких медија, али нису успели”, рекао је Вучић.

“Наш одговор ће бити стрпљивост и трпељивост”

Председник Србије поручио је коментаришући став Приштине и поруке из Брисела и Вашингтона око КиМ да они само желе да Србија призна Косово, а да ће наш одговор на све то бити стрпљивост и трпељивост.

Он је тако одговорио и на питање може ли се статус Косова решити на релацији Приштина–Брисел–Вашингтон без Београда.

“Видећемо шта ће да кажу за Вашингтонски споразум. Видим да им се не свиђа. Једино што би желели је да Србија призна Косово. Ако мисле да је то реално могуће – благо њима. Ми не мислимо тако”, рекао је Вучић.

Председник је указао на то да су се неки чудили и критиковали када је рекао “ви радите свој посао, ми ћемо свој”, те поручио да он није, за разлику ранијих власти, изашао са “јаким” саопштењима као 2004. када су издали народ, када су се ломили крстови, спаљивале цркве на Косову, а да ништа није предузето.

Прочитајте још:  НАТО о агресији на Србију: Кампања није била против српског народа, већ у циљу заштите цивила!

“Боље да пустимо да они показују нервозу, а ми ћемо да наставимо да се бавимо јачањем наше привреде”, подвукао је председник.




Вучић је рекао да без Београда могу да организују можда једино покушај смене власти, као што су покушали, како је рекао, на најглупљи могући начин на улици, силом, па није успело.

Нови КБЦ у Грачаници и пут од Јариња до Косовске Митровице

Вучић је након разговора са Србима са КиМ у Куршумлији најавио да ће бити реализован пројекат обнове КБЦ Косовска Митровица, да ће градити нови КБЦ Грачаница, као и да ће бити урађен магистрални пут од Јариња до Косовске Митровице.

“Разговарали смо о пројектима, и можемо данас да кажемо шта ћемо да радимо, што ће бити симболи успеха”, рекао је Вучић.

За магистрални пут од Јариња до Митровице рекао је да је реч о 53-54 километра.

“Биће као писта урађен, шест метара ширине, са банкинама, каналима…”, објаснио је Вучић.

Намера је, истиче, да се покаже колико је данас снага Србије већа него ранијих година и деценија, а да грађани од тога имају конкретне користи.

Разговарало се, додао је, и о пројектима у Косовском Поморављу, попут Штрпца, од осветљења у центру града и фасада, до свих важнијих питања.

Радиће се и нова зграда Универзитета у Косовској Митровици.

“Све ове вести су за наше људе веома добре”, рекао је Вучић.

Ракић: Победа Српске листе показатељ српског јединства




Председник Српске листе Горан Ракић је у Куршумлији, после састанка политичких и институционалних представника Срба са КиМ са председником Србије Александром Вучићем и члановима Владе Србије, рекао да резултат Српске листе на ванредним парламентарним изборима на КиМ није само победа те политичке опције, већ јасан показатељ српског јединства и слоге.

Прочитајте још:  Ухапшен мушкарац који је претио да ће побити све становнике Руме

“Поједини српски квазиполитичари са КиМ, али и они који их подржавају из Београда нису успели у намери да разбију наше јединство”, рекао је Ракић.

Он је навео да су замолили председника Вучића да се чешће одржавају састанци политичких представника Срба на КиМ са руководством државе јер им, како је истакао, то много значи.

“Ту пупчану врпцу са државом Србијом нико неће успети да пресече”, поручио је председник Српске листе.

Додао је да су Срби са КиМ замолили председника и чланове Владе да се улаже у инфраструктурне пројекте на КиМ и додао да је у току велики број таквих пројеката, као и оних који ће бити реализовани у току године.

Ракић је захвалио српском народу на Косову и Метохији који је показао слогу, јединство и жељу да опстане на простору КиМ.

Седница Савета за националну безбедност одложена за следећу недељу

Седница Савета за националну безбедност, која је била најављена за вечерас у 19 часова, одложена је за следећу недељу, потврђено је РТС-у.

И председник Александар Вучић најавио је, након састанка са представницима Срба са КиМ, могућност да због нових сазнања државних органа у борби против организованог криминала седница буде одложена.

[table id=1 /]



ТАНЈУГ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *