Ветерани и даље чекају борачке легитимације

0
Резервисти Војске Југославије на Косову и Метохији 1999. године (Фотографије ЕПА)

Педесетогодишњи Београђанин, који је као резервиста Војске Југославије учествовао у рату 1999. године, отишао је до општине Звездара са намером да оствари право на борачку легитимацију, у складу са Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица који је ступио на снагу 1. јануара ове године.

– Можете узети формулар и предати захтев али борачке легитимације не издајемо јер чекамо инструкције надлежног министарства – одговорила му је службеница.

Дуго најављивани поменути закон је, више од две деценије по окончању ратних дејстава, велики помак у регулисању положаја ветерана. Ова тематика је коначно обједињена у једном акту, наравно подразумева се брига о породицама погинулих војника и инвалидима, али оно што је ново то је што су први пут у закону препознати сви учесници ратова, дакле и они који нису изгубили живот или тешко рањени.

Сви они имају право на борачке легитимације, на основу којих ће моћи да остваре извесна права која им за сада дају локалне самоуправе. Најпознатији пример такве бриге и даље је попуст на комуналне услуге становања у Београду, иако је тај попуст у међувремену смањен у односу на онај првобитни.
Издавањем борачких легитимација практично ће се направити регистар ветерана, па ће коначно бити познат и званични податак колико је грађана Србије учествовало у ратовима деведесетих година у активном или резервном саставу војске и полиције.

Проверили смо каква је, када је реч о издавању борачких легитимација, ситуација у Новом Београду, највећој општини престонице.

– Током месеца јануара и фебруара општинском Одсеку за борачку и инвалидску заштиту поднето је око 20 захтева за признавања статуса борца а од надлежног министарства се чекају даље инструкције када је у питању издавање борачке легитимације – одговорили су на питања „Политике” у Информативној служби Градске општине Нови Београд.

Како појашњавају, Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања донело је Правилник о легитимацији, али још увек није доставило Општинском одсеку за борачку и инвалидску заштиту пример обрасца легитимације и инструкције по којима ће се издавати.

– Оног момента, када општински одсек добије пример обрасца и потребне инструкције, приступиће издавању борачких легитимација заинтересованим лицима. Лице коме је признат статус борца при подношењу захтева за борачку легитимацију од документације прилаже само решење да му је признат статус борца – прецизирају надлежни у општини Нови Београд.
У Секретаријату за социјалну заштиту Града Београда, надлежном за питања ветерана, кажу да немају информацију о томе какво је интересовање странака за остваривање статуса борца а самим тим и за издавање борачке легитимације с „обзиром да се захтеви подносе надлежним општинским органима”.

– Према Правилнику о легитимацији прописано је да легитимацију борца издаје по службеној дужности градски, односно општински орган који је надлежан да у првостепеном поступку, према пребивалишту странке, одлучује о правима из борачко инвалидске заштите и заштите цивилних инвалида рата. Надлежни орган издаје легитимацију, по правоснажности решења којим је кориснику признат статус борца – наводе у Секретаријату за социјалну заштиту Града Београда.

Закон, објашњавају, дефинише да се по захтеву странке покреће поступак утврђивања статуса борца. Уз захтев се прилажу потребни докази који морају садржати податке о датуму почетка и датуму престанка војног ангажовања борца. Ако подносилац захтева не приложи потребне доказе, надлежни орган ће потребне доказе затражити службеним путем.

– Све информације о условима за остваривање статуса борца и потребним доказима подносилац захтева може добити у првостепеном органу – истичу у секретаријату.
У надлежном Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања „Политику” су упутили на решења предвиђена поменутим законом који прописује поступак за стицање права на борачку легитимацију.

– Правилником о легитимацији се ближе прописују услови и начин издавања легитимације, изглед легитимације, садржина, рок важења и начин вођења евиденције о издатим легитимацијама борца, ратног војног инвалида, мирнодопског војног инвалида, цивилног инвалида рата, корисника породичне инвалиднине, члана породице умрлог цивилног инвалида рата или цивилне жртве рата – наводе у министарству.

Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у интервјуу за „Политику” у децембру прошле године подсетила је да закон који регулише ову тематику ступа на снагу 1. јануара 2021. године. „То значи да ће израда легитимација бити реализована почетком године”, изјавила је тада министарка надлежна између осталог и за борачка питања.Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Милан Галовић / Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.