„Погребне услуге” прете ексхумацијом због неплаћених накнада за гробно место

1

Ново гробље (https://belgrade-beat.rs/)

На десет гробаља у систему одржавања ЈКП „Погребне услуге” постоји 288.000 гробних места, али за многа од њих власници не испуњавају редовно своје обавезе плаћања закупа. Због тога, укупна дуговања грађана према овом јавном предузећу премашују милион динара. Известан број тих гробова и гробница већ дуже време се не одржава па су нека од њих и у лошем стању. Да би се то питање правно регулисало, „Погребне услуге” у медијима објаве позив наследницима гробних места да испуне своју дужност и исплате заостала дуговања. Овог пута оглас се односи на 51 корисника на гробљима Нова Бежанија, Топчидер и Ново гробље. Неки од наследника закуп нису платили још од 1975. године. У случају да се власници не јаве после 30 дана од објављивања огласа, а он је објављен 11. марта, посмртни остаци могу бити пребачени у заједничку гробницу.

– Правни основ за обављање овог огласа јесте градска Одлука о уређивању и одржавању гробља и сахрањивању. Носиоци права коришћења гробних места (гробова, гробница и касета за смештај урни) дужни су да гробна места уредно одржавају, као и да редовно плаћају годишњу накнаду за закуп гробног места, уређење и одржавање површине гробља. Рок обавезног почивања преминулог у гробном месту је 10 година, а после овог периода корисник гробног места, породица, сродници и друга лица имају право да га продуже, под условом да се гробно место уредно одржава и да је плаћена накнада за протекло време. Посмртне остатке из гробова и гробница којима је истекао рок обавезног почивања, а он није продужен, предузеће може пренети у посебан заједнички гроб или гробницу, о чему се води посебна евиденција, а подаци о особама чији су посмртни остаци пренети се трајно чувају. Уколико се неко од наследника потом јави, он може да зна када је извршена ексхумација, где се остаци налазе и ако то жели може да их преузме и сахрани тамо где жели – рекао је Драган Балтовски, директор ЈКП „Погребне услуге”.

Прочитајте још:  Убијена девојчица, а троје рањено у београдском насељу Рипањ

Посмртни остаци премештају се у заједничку гробницу – осаријум на најближем гробљу у односу на гробље са кога се посмртни остаци преносе. Осаријуми постоје на Новом гробљу, Новом бежанијском, Лешћу и гробљу Орловача.




Пре преноса посмртних остатака предузеће је дужно да у писаној форми обавести корисника гробног места, као и да обавештење о овоме објави у средствима јавног информисања. Последњи огласи ове садржине објављени су крајем 2019. и средином 2020. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Ексхумација због неплаћања обавеза је крајња мера и наше предузеће покушава да је избегне јер људи из различитих животних околности ову дужност не испуне. Пошто поједини наследници промене адресу становања или се одселе из земље, ми сваке године по два или три пута посредством средстава јавног информисања објавимо овакав оглас са тачно назначеним парцелама за које није плаћан закуп дуже од 20 година. Градска одлука прописује да уколико се закуп не плаћа дуже од десет година имамо обавезу да због уређења и бољег изгледа наших гробаља извршимо ексхумацију посмртних остатака, али ми и на овај начин излазимо у сусрет наследницима – објашњава Балтовски.

Огласи се објављују периодично, а најчешће је реч о случајевима када поред неплаћања постоје и планови санације појединих парцела или делова гробаља, или се ради о нестабилним споменицима који угрожавају суседне споменике и безбедност посетилаца гробаља.




– Надокнаде на годишњем нивоу за гробно место крећу се од 510 до 6.232 динара. У просеку највише има гробова, а њихов закуп се годишње плаћа 1.466 динара. Највише кошта закуп за велелепне гробнице у којима може да се обави дванаест сахрана и он износи око 13.000 динара годишње. Њих има свега двадесетак – рекао је Балтовски. Иначе, нека од гробаља у надлежности овог предузећа постоје више од 150 година.

Прочитајте још:  Милановић: Сребреница није исто што и Холокауст и Јасеновац

Суграђани своја дуговања могу да измире на рате по садашњим ценама, а корисници услуга овог погребног предузећа могу онлајн да провере статус својих уплата за гробна места, на веб сајту „Погребних услуга”. Осим на шалтерима гробаља, суграђани накнаде за закуп и одржавање површине гробља могу уплатити и на текући рачун, као и е-банкингом или м-банкингом, затим могу да добију аутоматски генерисану инструкцију за плаћање попуњавањем формулара на веб сајту ЈКП „Погребне услуге”, као и да уплату изврше платним картицама на веб сајту предузећа – без доласка на гробље, што је посебно важно у тренутној ситуацији.

Балтовски је апеловао на суграђане да редовно измирују своје обавезе за закуп и одржавање површине гробља, као и да се старају о безбедности надгробних обележја на последњим почивалиштима својих најмилијих.

[table id=1 /]



Бранка Васиљевић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “„Погребне услуге” прете ексхумацијом због неплаћених накнада за гробно место

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *