У чему је разлика између дигиталног и ковид пасоша?

0

Ер Србија (Аир Сербиа) је ове недеље најавила да ће од априла почети са тестирањем дигиталног пасоша, а да ће први моћи да га испробају путници који лете на релацији Београд-Цирих.

Дигитални пасош је мобилна апликација Травел Пасс Међународне асоцијације за авио саобраћај (ИАТА), која би требало да замени папирне потврде о вакцинацијама или тестирању на ЦОВИД-19.

Помоћу апликације путници би на једном месту могли да чувају и управљају свом документацијом која би им била потребна за путовање.

Претходно су званичници Европске уније наговестили да ће за улазак у државе-чланице бити потребна нека врста сертификата, којим се потврђује да је путник имунизован против коронавируса.
Дигитални и ковид пасош нису исто
Али, дигитални пасош није оно што све чешће зовемо „ковид пасошем“. ИАТА на свом сајту истиче да употреба ове апликације не значи да ће нам вакцина против короне бити обавезни услов за путовања, већ да ће то зависити од политике одређених земаља.

Дакле, уколико држава у коју желимо да путујемо одреди да ће услов за улазак у њу бити потврда о вакцинацији или негативан тест, онда ћемо те податке моћи да однесемо у дигиталном облику, уместо да носимо папире.

Травел Пасс апликација би требало да садржи обједињене информације о томе који су тренутни услови за улазак у стране државе, али о томе које лабораторије или центри на одређеној дестинацији омогућавају тестирање или вакцинацију коју су предуслов за путовање, објашњава се на сајту ИАТА.
Преко апликације ће бити омогућемо и да сертификоване лабораторије безбедно достављају потврде, као и да путници након тога добију уверење да су им прикупљене потврде довољне за њих план путовања. Ове сетификате би затим преко апликације могли да упуте и својим организаторима путовања или авио превозницима.

ИАТА истиче да ће, за оне путнике који немају смарт телефоне бити доступне и класичне, паприне верзије, као и то да ће апликација бити бесплатна за грађане, а да цена коју ће авио компаније плаћати још увек није позната, али да ће се трудити да она буде „што је могуће нижа“.

Апликацију тренутно није могуће пронаћи ни скинути, а информацију који смо доблили од оператера Ер Србија кол центра је да то неће ни бити могуће све док не почне тестирање.
Прва авио компанија која би требало да испроба ИАТА Травел Пасс је Сингапур Ерлајнс (Сингапоре Аирлинес) чији ће путници који лете на релацији Сингапур-Лондон моћи да тестирају пилот верзију од 15. до 28. марта.

И даље се не зна да ли ћемо и како на летовање
Из Удружења туристичких агенција Србије (УТАС) за Нову економију кажу да поздрављају то што је Србија почела да ради на издравању дигиталних сертификата, али да овај систем и даље показује доста мањкавости, истичући да пре свега мисле на брзину обраде података.

Што се тиче услова за путовање у стране државе, из УТАС-а кажу да је све и даље неизвесно, али и сматрају да би евентуално увођење „ковид пасоша“ односно вакцинације као услова за путовање довело до неизбежне дискриминације.

„Проблем са увођењем ковид пасоша настао је када узмемо у обзир категорије грађана који не смеју примити вакцину, али и државе које још нису почеле масовну имунизацију,“ наводе из УТАС-а у одговору за Нову економију.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Nova ekonomija

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.