У чему је разлика између дигиталног и ковид пасоша?

0

Ер Србија (Аир Сербиа) је ове недеље најавила да ће од априла почети са тестирањем дигиталног пасоша, а да ће први моћи да га испробају путници који лете на релацији Београд-Цирих.

Дигитални пасош је мобилна апликација Травел Пасс Међународне асоцијације за авио саобраћај (ИАТА), која би требало да замени папирне потврде о вакцинацијама или тестирању на ЦОВИД-19.

Помоћу апликације путници би на једном месту могли да чувају и управљају свом документацијом која би им била потребна за путовање.

Претходно су званичници Европске уније наговестили да ће за улазак у државе-чланице бити потребна нека врста сертификата, којим се потврђује да је путник имунизован против коронавируса.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дигитални и ковид пасош нису исто
Али, дигитални пасош није оно што све чешће зовемо “ковид пасошем”. ИАТА на свом сајту истиче да употреба ове апликације не значи да ће нам вакцина против короне бити обавезни услов за путовања, већ да ће то зависити од политике одређених земаља.

Дакле, уколико држава у коју желимо да путујемо одреди да ће услов за улазак у њу бити потврда о вакцинацији или негативан тест, онда ћемо те податке моћи да однесемо у дигиталном облику, уместо да носимо папире.

Травел Пасс апликација би требало да садржи обједињене информације о томе који су тренутни услови за улазак у стране државе, али о томе које лабораторије или центри на одређеној дестинацији омогућавају тестирање или вакцинацију коју су предуслов за путовање, објашњава се на сајту ИАТА.




Преко апликације ће бити омогућемо и да сертификоване лабораторије безбедно достављају потврде, као и да путници након тога добију уверење да су им прикупљене потврде довољне за њих план путовања. Ове сетификате би затим преко апликације могли да упуте и својим организаторима путовања или авио превозницима.

Прочитајте још:  Ванредно стање се враћа у Европу

ИАТА истиче да ће, за оне путнике који немају смарт телефоне бити доступне и класичне, паприне верзије, као и то да ће апликација бити бесплатна за грађане, а да цена коју ће авио компаније плаћати још увек није позната, али да ће се трудити да она буде “што је могуће нижа”.

Апликацију тренутно није могуће пронаћи ни скинути, а информацију који смо доблили од оператера Ер Србија кол центра је да то неће ни бити могуће све док не почне тестирање.




Прва авио компанија која би требало да испроба ИАТА Травел Пасс је Сингапур Ерлајнс (Сингапоре Аирлинес) чији ће путници који лете на релацији Сингапур-Лондон моћи да тестирају пилот верзију од 15. до 28. марта.

И даље се не зна да ли ћемо и како на летовање
Из Удружења туристичких агенција Србије (УТАС) за Нову економију кажу да поздрављају то што је Србија почела да ради на издравању дигиталних сертификата, али да овај систем и даље показује доста мањкавости, истичући да пре свега мисле на брзину обраде података.

Што се тиче услова за путовање у стране државе, из УТАС-а кажу да је све и даље неизвесно, али и сматрају да би евентуално увођење “ковид пасоша” односно вакцинације као услова за путовање довело до неизбежне дискриминације.

“Проблем са увођењем ковид пасоша настао је када узмемо у обзир категорије грађана који не смеју примити вакцину, али и државе које још нису почеле масовну имунизацију,” наводе из УТАС-а у одговору за Нову економију.

[table id=1 /]



Nova ekonomija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *