Прети нам и епидемија морбила

1

У јеку масовне имунизације становништва против вируса корона, када је највећи део здравствене, делом и шире јавности, сву своју пажњу преусмерио на то да у што краћем року цепивима покуша да заштити што више становника наше земље, појавили су се проблеми с вакцинацијом која је за здравствени систем рутинска, а за грађане обавезна – имунизацијом деце против морбила.

Удружење педијатара Србије упозорило је да је значајно опао обухват вакцинацијом против морбила најмлађих становника наше земље, а према њиховим проценама, ради се о паду од 25 до 30 одсто, изазваном највероватније и актуелном пандемијом ковида 19. Проф. др Георгиос Константинидис, председник Удружења педијатара Србије, каже за „Политику” да нема података за ову годину и претпоставља да је узрок оптерећеност Института за јавно здравље „ Др Милан Јовановић Батут” актуелном епидемијом вируса корона, али да подаци за прву половину прошле године јасно показују мањи обухват вакцинацијом. Тако је, према проценама удружења, проценат вакцинисане деце око 75 одсто, а како наглашава др Константинидис, све испод 95 одсто сматра се критичним јер је у питању изузетно заразна болест.

– Ситуацију додатно компликује чињеница да је обухват вакцинацијом у нашем окружењу такође опао. У Босни и Херцеговини је он мањи од 70 одсто. У Црној Гори је мање од 50 одсто, прошле године, према информацијама које сам добио од колеге, био је свега десет одсто. Код нас је тај проценат већи, али је испод задовољавајућег и то је једна од ствари на које већ дуго упозорава и Светска здравствена организација и наше удружење. Поново апелујемо да ова пандемија вируса корона не би смела да доведе до епидемије морбила која може да буде посебно опасна за децу. Они су релативно мало угрожени актуелном пандемијом ковида 19, али могу да буду потенцијално веома угрожени морбилима – упозорава проф. др Константинидис.

Прочитајте још:  Паметни су потиштени



Морбили су опаснији за децу зато што је много већа заразност ове болести, наглашава наш саговорник, па релативно ниска стопа смртности на огроман број оболелих даје велике бројке умрлих.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Ако је, рецимо, просечна смртност два на 1.000 случајева оболевања, уколико није вакцинисано од 20.000 до 30.000 деце у само једној генерацији, а процењује се да свака генерација има од 65.000 до 70.000 малишана, онда долазимо до забрињавајуће великих бројева. Такође, имамо џеп невакцинисаних током претходног периода, чак и одраслих. У последњој епидемији морбила, од октобра 2017. до априла 2018. од 2.700 лабораторијски доказаних случајева, било је 15 умрлих, а међу њима најмлађе је било новорођенче од 15 дана. Учесталост оболевања и умирања тада је била најчешћа у групи до пет година старости, али било је и старијих. Не смемо да дозволимо да нам се епидемија морбила поново деси, био би то велики јавноздравствени проблем – истиче проф. др Георгиос Константинидис.

Он истиче да је неопходно повећати обим вакцинације, односно број имунизоване деце јер би у супротном с повратком ђака у школе у пуном обиму могла да букне епидемија морбила. Разлог за оптимизам види у томе што је 2017. и 2018. активном политиком вакцинације обухват имунизацијом за кратко време са 82 одсто, колики је био крајем 2016, стигао до 92 одсто две године касније. Да се наставило тим темпом, и Србија би можда ускоро била међу више од 30 европских земаља у којима се сматра да су морбили искорењени. Уместо тога, налазимо се под претњом масовног оболевања због смањеног обима вакцинације.

Прочитајте још:  Kисић: Све више заражених без симптома

– Апелујемо пре свега на родитеље да се не плаше да вакцинишу своју децу, да се не плаше да иду у домове здравља јер је систем вакцинације разрађен и безбедан. Исто тако апелујемо и на педијатре, наше колеге, мада су ту изузеци врло ретки, али добијају некад и превише медијске пажње, да следе доказане стручне аксиоме. И коначно, нулта толеранција према антивакциналном лобију – каже проф. др Георгиос Константинидис.

[table id=1 /]



Јелена Чалија / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Прети нам и епидемија морбила

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *