Гадафијев човек на челу Либије

0

Муамер Гадафи

У фебруару 1,23 милијарде долара. Месец дана раније – 1,41 милијарду петро-долара. Тај баснословни новац, зарађен извозом ултраквалитетне либијске нафте у прва два месеца ове године, не лежи у трезорима Националне банке у Триполију. Одлуком Мустафе Санале, моћног председника државне нафтне компаније (НОЦ), петро-долари Либије од средине прошле године до јуче, похрањени су у Либијској страној банци. Углавном зато што петро-елита Либије годинама није имала поверења у Националну банку и њене аршине дистрибуције петро-прихода.

Либијска народна армија (ЛНА) с базом на истоку земље, супротстављена властима у Триполију, држала је прошле године осам месеци под војном блокадом регион „петро-полумесеца” између Сирта и Бенгазија, управо због раскола између НОЦ-а и ондашње званичне власти у Триполију. Та петро-блокада прекинута је прошлог септембра, када је домаћим и страним актерима десетогодишњег хаоса у Либији, који траје од „арапског пролећа” 2011. и зверског убиства пуковника Муамера ел Гадафија, постало јасно да је изгледа време да се окрене други лист.

Било како било од октобра до почетка ове седмице, Мустафа Санала ових дана јавно изражава задовољство што је Либија добила нову прелазну владу, истина не ону коју су многи страни актери хаоса у тој држави прижељкивали.




Наиме, неочекиваном одлуком 75 пажљиво (у иностранству, а под покровитељством УН) пробраних чланова Форума либијског политичког дијалога, за новог премијера те земље изабран је Абдел Хамид Дебаиба, некадашњи шеф Компаније за инвестиције и развој из времена владавине Муамера ел Гадафија. Истом приликом, прошлог месеца у Тунису, на челу трочланог прелазног Председничког савета – одлуком седамдесетпеторице— нашао се, према раније успостављеном „кључу” УН, политички представник истока Либије. Избор је пао на Мухамеда Јунеса Менфија, бившег амбасадора Либије у Грчкој (одакле је протеран у децембру 2019, након потписивања споразума о поморској граници Анкаре и Триполија на Медитерану). Представник југа Либије у новој прелазној власти Либије је Муса ел Кони, пореклом из моћног сахарског племена Туарези, док је са запада Либије у овом телу Абдалах Хусеин ел Лафи из Зуавије. Овај квартет, са 35 министара новог кабинета, положио је у понедељак заклетву пред Парламентом у Тобруку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Трамп званично покренуо нову америчку војну службу

„Избор и устоличење нове прелазне владе су позитиван корак ка дипломатији и (унутарлибијском) помирењу пред изборе 24. децембра. Будући да су све (либијске) стране сада заједно представљене у влади, очекујемо мање неизвесности на терену, па ће и производња нафте бити повећана на 1,2 милиона барела дневно. Време је да Либија поново заузме место међу водећим глобалним петро-државама”, објавио је Санала.

Он је истовремено најавио да ће петро-долари Либије ускоро бити трансферисани Националној банци,џџџџџџ чим буду објављене „јасне и транспарентне” смернице о дистрибуцији тог новца. Када ће приход од извоза нафте државе с највећим доказаним резервама ултраквалитетне нафте у Африци и најјачом валутом на Црном континенту стићи до руку нове власти, још је загонетка.




Нова прелазна управа Либије добила је, између осталог, први пут и Министарство за нафту, на чијем је челу Мохамед Оун, донедавни представник те земље у ОПЕК-у. Мустафа Санала већ је најавио да се радује сарадњи с Оуном, посебно око „проширења капацитета либијских петро-ресурса”. Либијска национална петро-компанија тим поводом већ је самостално ушла у преговоре са званичним Лондоном о унапређењу сарадње у нафташком сектору.

У међувремену, како ће се нова прелазна влада Либије снаћи на кључном задатку, барем оном који је истакао Савет безбедности УН, а то је припрема децембарских парламентарних избора, за сада је неизвесно. Посебно зато што је одлука о избору Дебаибе за премијера и трочланог Председничког савета, прошлог месеца у Тунису шокирала већину међународних организатора низа лањских сесија Форума либијског политичког дијалога (ЛПДФ). Након што је постало јасно да у прелазној власти Либије нема више ниједног представника дојучерашњих ривалских режима у Бенгазију и Триполију, већ да је на површину избила споља мало знана локална четворка, у медијима су се појавиле гласине да је Дебаиба нудио стотине хиљада америчких долара појединцима међу „75” да гласају за њега и његову изборну листу. Прошлог месеца појавио се и извештај експерата УН који су тврдили да је најмање троје међу „75” добило непристојне понуде вредне између 150.000 и пола милиона долара за глас. Покушаје да се полагање заклетве новоизабране владе Либије заустави док се не обави истрага по налазу УН експерата осујетио је Дебаиба.

Прочитајте још:  Опасности роботизације друштва

„Покажите нам тај Извештај експерата УН. Да видимо ко кога прозива”, захтевао је Дебаиба. Иза тога, слегла се прашина.

Абдел Хамид Дебаиба и Мустафа Санала ће, изгледа, добро сарађивати. Након првог разговора с петро-шефом Либије, Дебаиба је издао „инструкције” да се крене с пуњењем петротанкова за водоснабдевање, електране и бензинске пумпе широм земље.

Либија можда има нову шансу.

[table id=1 /]



Тања Вујић / Политика

БОНУС ВИДЕО

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *