ДРАМА KОД БЛАЦА : Социјалне раднице вукле децу и малтретирале њихову баку (Потресни снимци)

4

FOTO: KURIR/BILJANA ROGANOVIĆ

Права драма догодила се у блачком селу Суви Дол, кад су из Центра за социјални рад у Блацу дошли да узму Маријану (10) и Марка (13) који живе са својом непокретном баком Љиљаном.

Све се то догађало јуче око поднева, а на снимку који је на друштвеним мрежама објавио Дејан Милошевић, који већ више од месец дана преко свог удружења сакупља помоћ за баку и малишане, види се како раднице ове установе вуку децу, вичу, а то је изазвало и реакцију надлежног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Министарство је осудило понашање запослених у Центру за социјални рад у Блацу и рекло да ће да испита цео случај.

Марко који има тринаест година има маснице по рукама које му је нанела радница која га је вукла, а очевици кажу да је једна од њих избила браву из футера када је покушавала да отвори врата купатила, пошто се дечак од страха тамо закључао.



Деца су на крају остала са баком, а одбраниле су их и комшије. Радници блачког Центра имали су асистенцију полиције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Више од месец дана свакодневно се боримо са радницима Центра за социјални рад, јер упорно долазе да одузму децу баки. Питам све, где су били претходне две године када су се деца са баком мучила – пита се Дејан Милошевић.

Он додаје да је Србија за њихову муку чула пре месец дана и да захваљујући људима добре воље, деца сада имају све. Таман када коначно живе нормално, желе да их одведу.

Прочитајте још:  Васељенска патријаршија признала тзв. „македонску цркву“

– Ово није начин. Ово је сила и још гора траума за ове мале напаћене душе. Срамота је шта су радиле и како су се понашале- додаје Милошевић који је био на лицу места.

Дечак је након повреда ко је задобио потражио помоћ у прокупачкој болници и саниране су му повреде, а заказан му је и преглед код психијатра због шока који је доживео. Поред драме која се одвијала у самој кући са баком и Марком, у једном тренутку једна радница центра која је заправо и именована за привременог старатеља деце напала је и комшиницу да силом држи девојчицу Маријану, која је побегла код њих, када су чули да долазе из Центра за социјални рад.



– Није долазила двадесет дана, а сада је дошла да се сакрије. Шта радите људи овој деци. Пустите их да на миру живе, немојте да их и ви малтретирате – чује се комшница коју је Маријана загрлила и од које није желела да се одвоји.

Мучне сцене су се ређале, али су на крају радници Центра за социјални рад отишли.

– Уз сво разумевање за њихов одговоран и тежак посао, Министарство позива све запослене у центрима за социјални рад да у свом раду и поступању према деци буду нарочито обазриви и пажљиви. Добробит и здравље деце је приоритет свих приоритета и сви запослени у државним службама, а нарочито надлежним за поступање према деци, морају бити свесни тога- наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Оно ће, у оквиру својих надлежности, испитати поступање радница Центра за социјални рад у Блацу и на основу тога предузети одговарајуће мере.

Прочитајте још:  Шта се дешава омладини: Три младе особе у Београду ЗА ЈЕДАН ДАН извршиле самоубиство!

– Министарство је уверено да је овакво понашање радница Центра за социјални рад изолован случај и да је рад запослених у институцијама социјалне заштите искључиво у интересу корисника – закључује се у саопштењу.

Директорка блачког Центра за социјални рад Ивана Петровић каже да не може да коментарише ситуацију без одобрења надлежног министарства ии да ће они да процене и дају суд о догађају.



О судбини и трагедији малишана зна цела Србија, јер ово двоје деце само се брине о баки већ скоро две године. Од како им је од рака преминула у 33. години преминула Љиљанина снаја и мајка деце, они живе сами.

Петнаестак дана по њеној смрти, изгорела им је кућа, а Љиљанин син се преселио да живи у Блаце и ретко долази. Он је заправо, као отац деце и њихов старатељ.

После пожара бака и деца су прешли у помоћну зграду коју имају у дворишту и захваљујући мештанима села овај простор је сређен, те сада ту живе. У међувремену се разболела, па јој је пре пет месеци ампутирана нога. Сво троје живе од десет хиљада социјалне помоћи и деца се брину о својој баки.

Kада је пре месец дана Србија сазнала за њихов случај и судбину, њихов живот се мало променио на боље. Са свих страна стизала им је помоћ и то их је мотивисало да иду даље. Бака Љиљана Д. поднела је и захтев за старатељство над децом, те је суд сада тај који би требало да донесе одлуку коме деца припадају. До тада, по закону, они не би требало да се дирају, односно мењају дом.

Прочитајте још:  Преко деце врше промену свести србском народу

[table id=1 /]



Kурир.рс/Б.Р.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

4 утиска на “ДРАМА KОД БЛАЦА : Социјалне раднице вукле децу и малтретирале њихову баку (Потресни снимци)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *