На балкону од пет квадрата може да се добије 10 килограма ПОВРЋА

0

Уз минимално улагање и редовно заливање добија се 50 главица црног лука, 100 парадајза, 1,5 килограма грашка. И најмањи балкон од пет квадрата може да се претвпри у повртњак.

До сада сте гајили цвеће, а сада је време да гајите поврће! На балкону од пет квадрата може да се добије: 16 салата, 50 главица црног лука, 100 парадајза, 1,5 килограма грашка и 2,5 килограма краставца!

Сво то поврће биће органски узгајано, а следеће године уз мало искуства и боље организован простор, може да се добије и спанаћ, блитву и шаргарепу! Славица Ступарушић већ годинама држи бесплатне радионице „Ботаника душе“ са Волонтерским центром општине Звездара и учи жене како да на сваком расположивом простору узгајају поврће и уштеде.

– Без обзира колико је мали простор свуда може да се направи башта – каже Славица.
Једино улагање је квалитетна земља.
Једино улагање треба да буде добра земља која ће се сипати у канте, старе шерпе, пластичне флаше и гајбе обложене најлоном. У јесен се планира башта за пролеће, а сеје се у рано пролеће. У касно пролеће може да се купи расад.

Башту треба је поставити вертикално, степенасто да свака биљка има сунца. Временом прирпемити вреже за грашак и краставац. Славица је убеђена да је балкон са поврћем декоративнији од цветног, а оваква баштица је леп пример деци како се својим рукама долази до хране.

Балкон са поврћем је декоративнији од цветног.
– Сок од кафе коју смо попили, кору од банане и љуску од јајета које смо појели убацимо у блендер и самељемо и то је једино ђубриво за наше поврће на балкону – саветује Славица.

Запамтите: поврће које се једе не сме да се третира хемијским препаратима као цвеће.
Семе се убира у јесен, ставља у папирнате кесице и чува у сенци. Биљке се, дакле, сеју у марту, а беру до зиме. У зависности од балкона треба бирати и семе. Рецимо, зачинске биљке, салата, блитва и спанаћ су одлични за балкон у снци, а коме „пржи“ суце читаво лето обавезно треба да посеје краставац и пасуљ.
– Биљке воле друштво и што је већи избор поврћа боље расту – истиче Славица.

Планирајте врт каскадно, зачинско биље поређајте између поврћа, а кадифицу у исту саксију са поврћем, јер чисти земљу.

Планирајте врт каскадно, Зачинско ароматично поређајте близу, а између поврћа, у истој саксији посадите кадифу, јер чисти земљу. Поред пасуља посадите чубар, па ће салата имати лепу арому, а пасуљ ће чувати од штеточина. Обавезно додајте невен и драгољуб, јер чувају поврће од лисних ваши и паукова.

Славица истиче да је од повртног балкона боља само башта направљена на празној парцели између зграда. За тако нешто треба тражити дозволу од општине (и лако се добија) и организовати неколико комшија.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.