На балкону од пет квадрата може да се добије 10 килограма ПОВРЋА

0

Уз минимално улагање и редовно заливање добија се 50 главица црног лука, 100 парадајза, 1,5 килограма грашка. И најмањи балкон од пет квадрата може да се претвпри у повртњак.

До сада сте гајили цвеће, а сада је време да гајите поврће! На балкону од пет квадрата може да се добије: 16 салата, 50 главица црног лука, 100 парадајза, 1,5 килограма грашка и 2,5 килограма краставца!

Сво то поврће биће органски узгајано, а следеће године уз мало искуства и боље организован простор, може да се добије и спанаћ, блитву и шаргарепу! Славица Ступарушић већ годинама држи бесплатне радионице “Ботаника душе” са Волонтерским центром општине Звездара и учи жене како да на сваком расположивом простору узгајају поврће и уштеде.

– Без обзира колико је мали простор свуда може да се направи башта – каже Славица.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једино улагање је квалитетна земља.
Једино улагање треба да буде добра земља која ће се сипати у канте, старе шерпе, пластичне флаше и гајбе обложене најлоном. У јесен се планира башта за пролеће, а сеје се у рано пролеће. У касно пролеће може да се купи расад.

Башту треба је поставити вертикално, степенасто да свака биљка има сунца. Временом прирпемити вреже за грашак и краставац. Славица је убеђена да је балкон са поврћем декоративнији од цветног, а оваква баштица је леп пример деци како се својим рукама долази до хране.

Балкон са поврћем је декоративнији од цветног.
– Сок од кафе коју смо попили, кору од банане и љуску од јајета које смо појели убацимо у блендер и самељемо и то је једино ђубриво за наше поврће на балкону – саветује Славица.

Прочитајте још:  Решите лошу пробаву на најприроднији начин: Овај напитак ослободиће вас мука, а спреман је очас посла!

Запамтите: поврће које се једе не сме да се третира хемијским препаратима као цвеће.




Семе се убира у јесен, ставља у папирнате кесице и чува у сенци. Биљке се, дакле, сеју у марту, а беру до зиме. У зависности од балкона треба бирати и семе. Рецимо, зачинске биљке, салата, блитва и спанаћ су одлични за балкон у снци, а коме “пржи” суце читаво лето обавезно треба да посеје краставац и пасуљ.
– Биљке воле друштво и што је већи избор поврћа боље расту – истиче Славица.

Планирајте врт каскадно, зачинско биље поређајте између поврћа, а кадифицу у исту саксију са поврћем, јер чисти земљу.

Планирајте врт каскадно, Зачинско ароматично поређајте близу, а између поврћа, у истој саксији посадите кадифу, јер чисти земљу. Поред пасуља посадите чубар, па ће салата имати лепу арому, а пасуљ ће чувати од штеточина. Обавезно додајте невен и драгољуб, јер чувају поврће од лисних ваши и паукова.

Славица истиче да је од повртног балкона боља само башта направљена на празној парцели између зграда. За тако нешто треба тражити дозволу од општине (и лако се добија) и организовати неколико комшија.

[table id=1 /]



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *