Бондстил добија своју копију надомак Севера Косова – хоће да држе Србе на оку

0

Бондстил

Војна База Косовских безбедносних снага која се гради на брду Црнуш у Јужној Митровици биће по својој структури копија америчке базе „Бондстил“. Циљ и улога изградње базе је двострук – евентуална брза реакција на северу Косова као и НАТО позиционирање близу админстративног прелаза са Србијом, закључак је саговорника Спутњика.

Одлука о бази за обуку КБС-а донета је још прошле године пишу косовски медији позивајући се на поуздане изворе, а врх брда Црнуша у Јужној Митровици изабран је због чињенице да одатле може да се контролише цело Косово, посебно северни део, језеро Газиводе и остали стратешки објекти од виталног значаја за Приштину који су под контролом Срба.

База по угледу на Бондстил

Сама база ће се простирати на површини од 191 хектар, а биће по угледу на Бондстил – град у граду.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према изворима Спутњика са Косова који су упућени у план изглед и намену ове базе, осим хелиодрома, база ће имати и савремену станицу за извиђање као и полигоне за симулацију у борби са оклопним возилима. Примарно ће бити намењена за вежбе јединице за брза дејства. База ће бити опремљена монтажним објектима за потребе, а с обзиром на положај и висину од 1.010 метара на којој се гради, као на длану могу се видети градови Вучитрн, Северна Митровица, Звечан и део Зубиног Потока, као и десетине села. Већ ових дана у базу би могао да стигне и батаљон КБС из Гњилана како пишу косовски медији.

НАТО база гледа на Север КиМ

Прочитајте још:  Бајинобаштанин прва жртва короне у Златиборском округу: Пре инфекције вирусом био хронични болесник

Војни коментатор професор др Митар Ковач не сумња да је база за КБС изговор за нову базу НАТО.

„НАТО је ту да би опстао и остао и ако анализирамо било који конкретан потез или одлуку алијансе или приштинских власти, све можемо да подведемо под одредницу да НАТО жели да на Косову и Метохији остане дуже време. Постепено је успевао да кроз разне споразуме ствара повољне услове за безбедносну доминацију, па чак и над српским просторима“ каже Ковач.




НАТО са КБС има стратешку сарадњу, додаје он, која је сада већ постала природан процес.

„Они на препоруке НАТО успостављају безбедносну инфраструктуру према северу Косова како би били у непосредној близини српских крајева и да би тренутно могли да интервенишу у било ком делу Севера Косова и Метохије,“ сматра Ковач.
И то је једини разлог и потреба, како каже, Приштине и НАТО-а за изградњом базе на северу Косова.

https://youtu.be/UJjt4PvjL2c

„Алијанса ову базу у јужној Митровици не жели да промовише као НАТО базу иако ће у суштини она бити заједничка база Кфора и такозване војске Косова. Логично је, пошто НАТО нескривено обучава КБС, да ће се у бази наћи и оружја која КФОР има у поседу, истиче он.

Ковач каже да је проблем јер се КФОР не понаша у мандату који има од УН и Србије и велике силе би требало да поставе питање начина на који ове мисија обавља свој задатак на Косову и Метохији.




Јасна војна претња уз кршење Резолуције 12 44

Пензионисани генерал-пуковник Војске Југославије Владимир Лазаревић и бивши командант Приштинског корпуса ВЈ сагласан је да ова база и место избора јасно говоре да је у питању контрола севера Косова.

Прочитајте још:  Трагедија у руднику "Соко" у Сокобањи: ОСАМ ПОГИНУЛИХ РУДАРА, 58 СПАШЕНО

„То јесте дуготрајно опасна провокација и сигурно је да Приштина не би сама кренула у све то да нема подршку НАТО снага и Америке. Тиме шаљу поруку која је против Срба и Србије. Они практично шаљу поруку Србима да се покоре свим њиховим унутрашњим правилима и законима,“ објашњава генерал Лазаревић.

Изговор је, сматра Лазаревић, да је база потребна како би КБС вежбао јер се наводно буне из међународне заједнице што користе базе Кфора у ту сврху.

“Да је тако, та база је могла бити направљена на било ком месту на простору Косова и Метохије, рецимо на простору ка Албанији,“ додаје он.

Иначе, база ће највероватније носити име по Иси Бољетинију, првом вођи албанског устанка из 1910. у борби за ослобођење од Османског царства и Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе. Срби га памте по бројним злочинима и протеривању српског живља из Ибарског Колашина након 1901, који је укључивао убиства, силовања, пљачке.

[table id=1 /]



Бранкица Ристић / Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *