„Kо се не вакцинише, неће добити хлеб“

1
Tinatin/Shutterstock

„Kо се не вакцинише не добија хлеб“ један је од новинских наслова из 1914. године у Kраљевини Србији усред епидемије пегавог тифуса.

У поменутој вести речено је да је обављена обавезна вакцинација грађана оба пола од пет до четрдесет пет година у Ћуприји.Општина је путем прогласа упозорила грађанство на потребу вакцинисања, али је такође отишла и корак даље.

Наиме, општина је решила да се ниједном домаћинству не издаје хлеб ако здравствена књижица није оверена потврдом за вакцинацију.

Епидемија у Србији 1914. и 1915. године била је једна од најтежих на овом простору, јер су се истовремено јавиле три врсте тифуса – повратни, трбушни и пегави тифус. Ове пошасти су се појавиле као пратећа појава рата, као последица ванредног стања у ком се Србија нашла у првим годинама Великог рата.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Б92

БОНУС ВИДЕО:

1 Коментар

  1. Не знам шта се жели постићи овим чланком, можда заплашити људе и рећи им како је некада била обавезна вакцина. Сулудо је упоређивати оно вријеме када је харао тифус, што се могло и видјети, са овом лажном епидемијом Ковид-19 кад се много тога и не зна, сумња се да и постоји некакав вирус и да је све велика лаж, а зараза тифуса у Првом свјетском рату било је нешто стравично, то је описао и Добрица Ћосић у роману „Време смрти“, пишући о Колубарској бици и Ваљевској болници. Не треба замењивати тезе, тада је, 1914. и 1915, била једна вакцина, а не као данас против корона вируса четири-пет непровјерених вакцина, које су још у испитивању.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.