Нове мере: Од понедељка отварање башта кафића и ресторана, дуже радно време свих објеката

1

Кризни штаб (Фото: Јутјуб)

На седници Кризног штаба предложено је да се од понедељка, уколико за викенд не буде наглих повећања броја новозаражених, дозволи отварање угоститељских објеката у баштама и на отвореном. Предлог је и да се радно време свих објеката, укључујући оне који већ раде и оне који ће бити отворени, продужава максимално до 22 часа.

Кризни штаб одржао је седницу на којој је разматрао мере за борбу против коронавируса.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је након седнице да је укупна епидемијска ситуација у овом тренутку и даље ванредна, али да је добро да се број новозаражених зауставио на неким великим бројевима.

То, како је оценио, није епидемијски добро, али да се са повећаним бројем вакцинисаних грађана и мерама које дају резултате види да се ситуација постепено побољшава.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Оно што није добро јесте да имамо велики број људи у болницама, здравствени систем је и даље преоптерећен и то је оно на чему ће се посебно радити и инсистирати”, истакао је Гојковић.

Које мере су усаглашене
На седници је предложено да се, уколико за викенд не буде било наглих повећања броја новозаражених, до понедељка дозволи отварање угоститељских објеката у баштама и на отвореном, уз поштовање прописаних мера.

Напоменуо је да ће услови за угоститељске објекте бити тачно дефинисани током викенда и најкасније у недељу обелодањени.



Најавио је да ће тек бити размотрено колико ће грађана моћи да приме баште, односно да ли ће се гледати квадратура баште, да ли ће моћи да се искористи 40 или 50 одсто површине…

Прочитајте још:  Пропали адвокат Чедомир Стојковић у недостатку клијената тужи Србе са Косова и Метохије за убиство и тероризам

Што се тиче осталих мера, радно време свих објеката продужиће се максимално до 22.00, објавио је покрајински секретар здравство Зоран Гојковић.

“Да пробамо да се људи у што дужем временском интервалу сакупљају у затвореном простору, да се не би груписали у мањем временском интервалу”, објаснио је Гојковић.

Тржни центри не почињу да раде

Напоменуо је да тржни центри не почињу да раде. “О томе ћемо разговарати током викенда и почетком следеће недеље и пробати да видимо и пронађемо решење и за њих”, најавио је Гојковић.

Објаснио је да постоји могућност да им се омогући рад, али под специфичним условима, ако број заражених буде у паду.



Што се тиче ђака, рекао је да ученици и основних и средњих школа остају на онлајн настави.

Гојковић је нагласио да ће бити појачане контроле на граничним прелазима и да нико у Србију не може да уђе без негативног пи-си-ар теста или потврде о вакцинацији.

О предлог Кризног штаба одлучиваће се на седници Владе, а усаглашен је заједно са медицинским делом, истакао је покрајински секретар.

Више од 25 одсто пунолетних примило прву дозу
Гојковић је истакао да је најважније тренутно да сада има више од 25 одсто пунолетних грађана који су примили прву дозу вакцине и да је више од милион пунолетних који су примили обе дозе, што је 18,6 одсто од укупног пунолетног грађанства Србије.

Такође, више је од 700.000 пунолетних који се могу сматрати потпуно имунизованим, односно прошло је више од три недеље након давања друге дозе вакцине.



Гојковић је најавио да би вечерас у Србију требало да стигне први контингент из Ковакс програма са 56.000 доза вакцина Астра-Зенеке.

Прочитајте још:  Хрватска има подруме за мучење миграната близу границе са Србијом

Од понедељка се очекује, додао је, испорука нових 500.000 кинеских вакцина и 106.000 “Фајзерових”.

Кисић Тепавчевић: Путовали или не, придржавајте се мера
Министарка за рад, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић је након седнице, упитана да ли је препорука Кризног штаба да се путује или не, рекла да је тешко дати конкретан одговор.

“Путовали или не, своди се на исто, а то је да треба да се придржавате општих мера превенције где год да се налазите”, указала је министарка и додала да сам прелазак границе није посебан фактор ризика ако се људи придржавају свих превентивних мера.

Апеловала је на грађане који се нису вакцинисали да искористе добробит доступности вакцина.

Нагласила је да путовање не треба да буде разлог да би се неко вакцинисао, већ да то треба бити сматрано средством борбе против епидемије.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нове мере: Од понедељка отварање башта кафића и ресторана, дуже радно време свих објеката

  1. ИСТОРИЈА НАС ПОДУЧАВА
    Бежите од паписта, кризних стожера и “вакцина” као од отровних змија осим ако не мислите да су ови паписти бољи, продуховљенији, милосрднији … од оних раније

    https://www.srbijadanas.net/radmila-ristic-casne-sestre-su-u-logoru-injekcijama-ubijale-kozaracku-decu/

    https://www.youtube.com/watch?v=pHsCfSWeHGM&ab_channel=%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *