И банке пред банкротом због короне!

И банке пред банкротом због короне!

Банкарски сектор Србије пословао је у години короне са профитом, али ни изблиза оноликим као претходних година. Банке су 2020, пре опорезивања, зарадиле 46,1 милијарду динара што је око 390 милиона евра. Годину дана раније профит им је био 67,7 милијарди динара, такође пре опорезивања, што је износило око 573 милиона евра. Прерачунато, профит им се суновратиo за чак 32 одсто. Подсећања ради, у 2018. години банке су зарадиле око 600 милиона евра и то после опорезивања.

На списку банака које су пословале са профитом нема никаквих изненађења. Интеза је задржала лидерску позицију са зарадом од 9,5 милијарди динара која јој је смањена за 23,1 одсто у односу на годину раније. На другом месту је Уникредит са зарадом од 5,3 милијарде динара и падом профита од 35,52 одсто.

На трећем су збирно Комерцијална са својим новим власником НЛБ и њихове зараде лане су износиле 3,2 милијарде динара с падом од 65,83 одсто. На четвртом месту су такође две банке истог власника ОТП и Војвођанска чији је профит пре опорезивања био 1,2 милијарде динара и оне имају највећи пад профита од чак 88,84 одсто.

Шта је узрок пада профитабилности ове индустрије која, иначе, добро зарађује, односно пада приноса на капитал? У Народној банци Србије (НБС) кажу да je главни разлог то што су банке повећале резервисања за потенцијалне кредитне губитке у 2020. години.„Нето резултат банкарског сектора пре опорезивања је у 2019. години износио 67,7 милијарди динара, а упркос неповољним околностима које су изазване пандемијом, задовољавајући ниво профитабилности банкарског сектора очуван је и у 2020. са нето резултатом пре опорезивања на крају прошле године од 46,1 милијарду динара. При константном порасту кредитне активности, наведени резултати остварени су уз знатно повољније услове финансирања привреде и грађана”, наводе из централне банке.

Додају да су, у условима потенцијалних ризика узрокованих ванредном здравственом ситуацијом светских размера, у 2020. години банке задржале опрезан и проактиван приступ процене очекиваних кредитних губитака и повећале су резервисања за потенцијалне кредитне губитке у 2020. што је и главни узрок смањења нето резултата банкарског сектора у односу на 2019. и последично приноса на капитал са 9,8 одсто у 2019. на 6,5 одсто у 2020. години.

Ненад Гујаничић, главни брокер куће „Моментум секјуритис” каже да је већина домаћих банака прошле године забележила пад профитабилности, а главни узрочник овог тренда су негативни ефекти ковида на пословање.

„Најпре, имале су удар на основни бизнис услед два мораторијума на кредите, а са друге стране извршиле су повећана резервисања за потенцијално ненаплативе кредите. Ова два фактора су пресудно утицала на смањење укупног профита банака за 32 одсто у односу на претпандемијску, 2019. годину. Такође, треба додати да су наставиле пословање у прилично негативном инвестиционом амбијенту пошто су камате остале на невероватно ниском нивоу па им је сужен маневарски простор за зараду”, објашњава Гујаничић.Према његовој оцени, текућа година довешће до стабилизације прилика у банкарском сектору, али ћемо вероватно бити сведоци раста ненаплативих кредита с обзиром на то да ће негативни ефекти пандемије, нарочито на мале бизнисе, имати одложено дејство услед неколико пакета државне помоћи.

У Народној банци пореде и принос на капитал овдашњих 26 банака са онима у Европској унији.

„Уколико се посматра принос на капитал на нивоу ЕУ, он је, такође из наведених разлога, забележио смањење са 6,6 одсто у септембру 2019. на 2,5 одсто у септембру 2020. године (септембар 2020. је последњи расположив податак на нивоу ЕУ). Узимајући у обзир показатељ процењених кредитних губитака у односу на капитал, овај показатељ је забележио раст са један одсто у 2019. на 3,7 одсто у 2020. у банкарском сектору Србије, док је на нивоу ЕУ на основу последњих расположивих података повећан са 2,7 на 5,6 одсто, што додатно сведочи о знатно повољнијим макроекономским кретањима, адекватности свих предузетих мера у 2020. години и очуваној стабилности банкарског сектора у Србији”, наводе из Народне банке.

[table id=1 /]ЈованаРабреновић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета