Србе чека само јад од Јадарита

1

У Квебеку у Канади овако изгледају димњаци Рио Тинта који испуштају отровне гасове у ваздух

Намера мултинационалне рударске компаније Рио Тинто на злу гласу у целом свету по загађивању животне средине и уништавању свог живог света, да у Србији, у долине реке Јадар код Лознице и у близини реке Дрине, почне градњу рудника литијума са најпрљавијом могућом технологијом је једна од највећих опасности по живот и здравље грађана Србије после бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. године.

То доказује пракса у свету где је Рио Тинто експлоатисао руде и остављао за собом потпуно уништење природе и живог света. А то кажу и наши стручњаци, хемичари које ова компанија није поткупила.

Рио Тинто једна је од најозлоглашенијих међународних корпорација и прате је скандали широм света, од Мадагаскара и Индонезије до Папуе Нове Гвинеје, Канаде и Шпаније.

Најпрљавији могући технолошки пројекат вађења руде
Наравно, за Ану Брнабић и Александра Вучића је овакав канцерогени пројекат, најотровније и најпрљавије технологије неупитан!?! Премијерка говори „да је пројекат рудника неупитан?!?“ Како је и зашто за председника државе и премијерку овај крајње проблематични пројекат добар, а за све остале погубан?!



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ли зато што ће запослити 600-700 српских рудара-робова у том пакленом руднику са платама испод сваког просека? Да ли зато што ће се раселити и заувек угасити 54 домаћинства из 30-так села са стотинама становника? Да би били заштићени од загађења и отрова мораће да се селе чак 40-50 километара далеко од рудника!

Држава од тог рудника неће у својој каси од 4-5 одсто рудне ренте имати никаква значајна средства, јер је рудна рента мизерна, па ће сав профит да згрће Рио Тинто и његови власници ….А власници и финансијери, инвеститори овог британско-аустралијског чудовишта су били и шпански диктатор Франко, али и Ротшилди, који имају удео у овом предузећу. И енглеска краљица Елизабета Друга је власник и инвеститор у Рио Тинту, а са њима је повезан и осведочени „пријатељ“ Срба Тони Блер, као саветник. Рио Тинто је за време Другог светског рата сарађивао чак и са нацистима.

Брнабићка чак дрско и безобразно одговара на сва питања о штетности за здравље грађана Србије и негира опасности због овог сулудог пројекта. Као да су Рио Тинто или неки независни стручњаци објавили било какве ваљане доказе, студије, пројекте, аргументе о безбедној експлоатацији руде јадарит за производњу литијума. Кад су јој на састанку у влади српски стручњаци износили стручне оцене о штетности прљаве технологије Рио Тинта онда је саговорницу прекинула: „не желим да слушам та стручна мишљења?!?“ А који докази вреде за Брнабићку? Вероватно нестручни налази, спин пароле и фразе, с којима иначе свакодневно барата, или су јој још убедљивији милиони евра провизије?



Брнабић на састанку са представницима Рио Тинта: има ли икаквих доказа, аргумената о еколошкој безбедности овог пројекта да би он био толико “неупитан” за осорну премијерку
Брнабићка оваквим понашањем представља најозбиљнију претњу националној безбедности Србије.

А Вучић се чак смеје свим оним грађанима који оспоравају било какву корист од овог пројекта?! Има ли Вучић чиме да гарантује грађанима да неће бити погубних загађења, тровања река, воде, ваздуха и земље? Нема, наравно да нема, јер још није пронађена таква технолигија нигде у свету да неутралише овакве најубитачније отрове који постоје. Неспорно је да ће штета бити три пута већа од икакве могуће користи и за државу и за грађане од оваквог пројекта.

„ Ми немамо природна богатства која ће нам донети милијарде, имамо јадарит односно литијум и зато умирем од смеха кад гледам демонстрације које становници организују, то је нешто најсмешније. Демонстрирају у западној Србији – Kрупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник…стално демонстрирају, кажу због Рио Тинта, тамо ће да настане катастрофа. Неће никаква катастрофа да настане“, констатовао је Вучић 12. јануара ове године.

На жалост и грађана и државе Србије, ако се изгради рудник литијума, настаће велика еколошка катастрофа, то тврде сви мериторни стручњаци.

Чекају нас базени отровних материја и муља из рудника Јадар, као што су ова одлагалишта јаловине Рио Тинта у Шпанији. Да ли ће овај отров Британци после да носе кући у ПВЦ фолијама?
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Одлагање опасног отпада и отровног јаловишта
Треба рачунати са тим да ће јаловишта за одлагање остатака од рударења бити изузетно велика, те да ће тај део бити посебан изазов за стручњаке на пројекту. Наиме, јаловишта ће морати бити посебно обезбеђена како не би било “цурења” материјала у природу, а литијум је изузетно реактиван, а терен у долини Јадра је додатно подложан плављењу.

Kако се Дрина улива у Дунав, објављивање неког евентуалног уговора Србије са “Рио Тинтом” постаје још важније јер јавност мора да зна ко би био дужан да плаћа обештећење и чишћење слива у случају хаварије, акцидента и цурења из јаловишта у међудржавну реку Дрину. Или пуцања бране? Ко ће да уклања отрове и загађења? Рио Тинто то никад и нигде није радио! Баш их брига!

Прочитајте још:  Сијарто: Непоштовање воље српског народа је неприхватљиво

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Зашто је онда српски режим на страни страног улагача без икаквог угледа?



Врх српског режима не подржава своје грађане, не тражи за њих заштиту од пљачкашке компаније, не штити њихове интересе, већ брани интересе туђинске компаније.

Из Рио Тинта, иако је у Србији ова компанија ангажована на бушотинама већ 16 година, нису саопштили јавности до дан данас ни један убедљив доказ о томе да они могу да у будућем руднику производе литијум без катастрофалних еколошких последица: загађење воде, тла и испуштање отрвних гасова у ваздух. Како је то могуће?

Зашто то Рио Тинто није до сада урадио? Зато што нема технологију, ни модерну, ни савремену, ни нову ни било какву стару да спречи, неутралише најснажније отрове и киселине којом ће обрађивати руду.

Подсећамо вађење литијума је сто пута отровније од коришћења уљних шкриљаца, чија експлоатација је у Србији заустављена управо због огромних протеста грађана пре неколико година због опасности уништавања животне средине.

У случају изградње рудника у долини Јадра хиљаде тона сумпорне киселине биће употребљено за топљење стена са литијумом и бором, и милиони тона отпада, отровне јаловине биће произведено, а да нико неће знати где са тим отровом.

У Рио Тинту наводе и да ће им само за изградњу рудника бити потребно 250 хектара земљишта да би рудник нормално радио. Са осталим простором за експлоатацију, депоније, одлагалишта искоришћене јаловине руде планирано је да се рудник са приручним зградама налази на чак 1.235 хектара најплодније земље у околини Лознице и Рађевини.

Ево шта Брнабићка неће да чује, слуша
Драгана Ђорђевић, др хемије, научна саветница у Институту за хемију, технологију и металургију (ИХТМ) Универзитета у Београду говори отворено о опасностима које овакав пројекат изазива:



„Руда која би се вадила, након уситњавања третирала би се концентрованом сумпорном киселином на температури од 250 степени, што уједно чини и најризичнији део у поступку експлоатације литијума из јадарита, јер је неопходно обезбедити велику количину воде и енергије. То компанија „Рио Тинто“ не зна да ради, нема искуства, нема одговарајућу технологију. А камоли неку модерну, савремену технологију коју стално помињу.

Они ће, ако почну да ваде руду Јадарит морати да троше 851 тону концентроване сумпорне киселине дневно. Само да би раздробили, разградили стене. То ће имати за последицу да ће настајати око 1 милион 562.500тона укупне јаловине (муља) са око 28% влаге, односно 4.464 тона на дан отровног отпада годишње! Где ће с њим“?

Она даље наводи:

„Уколико се (да би се спустила температура процеса) буде користила флуороводонична киселина (HF) за разарање силикатне структуре која прожима јадарит развијаће се екстремно токсични гас силицијум тетра флуорид (SiF4) који ће такође одлазити у атмосферу и представљати стални ризик по здравље људи и животиња, а за који не постоји никакво еколошко решење да се спречи његова емисија у ваздух. Значи испараваће тоне отрова!

Ова руда садржи изразито токсичне елементе као што су: арсен, жива, олово…Нема одговора које ће се хемикалије користити у процесу уклањања тих отрова. Колико воде ће се допремати из Дрине? Неки стручни извори наводе да је реч о 1.000 тона воде дневно па и више. Да ли Србија Рио Тинту даје, дозвољава да користи толико количину здраве воде? Зашто би им то дозволила?



Отварањем рудника страдаће сва пољопривреда у његовој околини и дуж реке Јадар и средњег тока реке Дрине
Наш истакнути стручњак еколог, доктор хемије, Мирјана Анђелковић Лукић наставља са изношењем драматичних стручних података:

„Јамска слана вода ће се користити у количини 942.000м3 по години или 2.812 м3 на дан. Воду из подземних сланих извора складиштиће у ископаним резервоарима обложеним PVC непропусном фолијом, а један резервоар ће садржати до 400.000 метара кубних воде!

Од сировина за прераду руде се користи концентрована сумпорна киселина концентрације од 94% до 98%, хлороводонична киселина, такође концентрована, и јака алкалија, натријум хидроксид. Користи се и слана вода из рудника, 942,000 т/годину, или 2.800 т/на дан, процесна слатка вода из бунара на обали Дрине, 6.000 м3 на дан, или годишње: 2.160.000 м3 воде!

Такође, отварањем рудника страдаће сва пољопривреда у његовој околини и дуж река Јадар и Дрина.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Девастирани простори и уништавање свог животињског и биљног света

У случају изградње рудника дошло би до потпуне деградације земљишта.У Србији екстракција литијума је планирана на плодном земљишту које ће се том приликом потпуно деградирати.
Опасност од загађења воде, земљишта и ваздуха различитим хемијским материјама које се користе у процесу прераде руде је огромна и за сада нерешива.

Преусмеравање велике количине воде из природних извора до постројења за прераду руде биће енормна. Неретко због овога читава насеља у близини рудника остају без воде.

Прочитајте још:  Излио се Јадар код Лознице због обилних падавина за само 24 часа, поплављене њиве

Доћи ће до уношење штетних хемијских једињења у ланац исхране.
Угрожавање здравља становништва – одређене хемијске материје током процеса прераде испаравају и ветром се могу пренети на велике удаљености, једна од њих је и литијум који, уколико се у крви нађе у већим концентрацијама, може бити изутетно токсичан.

Непрописно одлагање и уништавање отпада који је настао процесом екстракције додатно може загадити околину.Пракса је у Србији да сав отпад, па и производи који садрже литијум и различите тешке метале и друге штетне материје се одлажу по принципу „где ко стигне“, а то је велики еколошки и здравствени проблем.
Цео процес производње имаће значајне негативне ефекте на различите екосистемске нивое, као и на здравствено стање становништва.

Уколико свему томе додамо чињеницу да су руде ограничен ресурс који се експлоатишедок има користи, једино што ће на крају остати су потпуно девастирани простори и брда јаловине. За такве страшне последице Рио Тинто до сада никада није реаговао ни бринуо.
:::::::::::::::::::::::::::::::::

Рио Тинто хоће милионе тона чисте воде из Дрине
Од сировина за прераду руде се користи концентрована сумпорна киселина концентрације од 94% до 98%, хлороводонична киселина, такође концентрована, и јака алкалија, натријум хидроксид. Користи се и слана вода из рудника, 942,000 т/годину, или 2.800 т/на дан, процесна слатка вода из бунара на обали Дрине, 6.000 м3 на дан или на годину: 2.160.000 м3 воде!



Навођењу погубних података нема краја, али ево још неколико главних опасности овог канцерогеног пројекта. Иако је сваком разумном човеку већ доста и јасно о каквој се пошасти ради.

Мирјана Анђелковић Лукић наводи: „Негашени креч 158 тона на дан ће се користити, или 53.000 тона на годину, за неутрализацију киселог раствора из производње.

Транспорт сумпорне киселине се врши са 20 до 30 вагона цистерни сваког дана, запремине 50 тона киселине. Свакодневно, 300 дана у години Србијом ће возити композиција са 20 железничких цистерни од 50 тона концентроване киселине. (Из Бора или Пирдопа из Бугарске) и пресецаће Србију од истока ка западу са великим ризиком од превртања или искакања вагона са киселином из шина! Вероватноћа удеса у транспорту или при пражњењу сумпорне киселине је значајна, што значи дугогодишњи ризик за Србију. Постоји велика извесност да може доћи до искакања вагона са шина и истицање пушљиве киселине у околину. То би изазвало несагледиве последице по околину, јер је сумпорна киселина веома корозивна и све нагриза.

::::::::::::::::::::::::::::::

Све студије о последицама загађења су за сада тајна
Рио Тинто је наручио студије од научних институција у Србији о последицама загађења животне средине, биљног и животињског света у подручју Јадра и Рађевине у случају изграње рудника литијума и бора.

Оно што се зна јесте да је Биолошки факултет као једна од научних институција, која је учествовала у изради Студије, о процени утицаја на животну средину планираног рудника литијума – завршила свој посао.

Пројекат је завршен, резулати су за сада тајна, јер само наручилац посла Рио Тинто има право да саопшти те резултате.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Транспорт јаловине на удаљеност 14 километара на депонију Штавинци, се такође обавља са тешким камионима, око 30 камиона на дан путем Лозница- Ваљево, који ће се врло брзо руинирати. Депонија индустријског отпада је представљена у виду 4 зарубљене пирамиде дужине 2 километра и ширине пола километра са висином 40 метара. Косина је 15%. Ово се негативно може одразити на клизиште за време великих киша. Запремина једне пирамиде је 18,78 милиона м3, за 12 год рада рудника. У току прозводње настају огромне количине јаловине које укупно износе 2.687.500 тона/годишње или 7.646 т/дан.

У процесу прераде руде користи се сумпорна киселина у дневној количини од 851 тона сумпорне концентроване киселине на дан! Годишњи утрошак концентроване, пушљиве киселине (94-98%) је 299.700 тона. Из процеса са сумпорном киселином, емитоваће се сумпор водоник (H2S), гас који је отрован и изузетно непријатног мириса, а није предвиђена његова деградација.“

Зашто ћути бивши министар енергетике Антић
Да ли је ранији министар енергетике Александар Антић упознат са овим драматичним подацима? Требало би да јесте, годинама је био на важној функцији, а ако јесте зашто он ћути, не износи у јавност никакве податке о опасностима по живот људи у Лозничком крају. (А. Антић је у име Владе 2017. потписао Меморандум о разумевању са Рио Тинтом.) Што тај документ не објаве? Да ли је и он фикус као и Брнабићка, декоративна сфинга коју су ућуткали и сада седи мирно, са благим осмехом Мона Лизе. Хоће ли му некад прорадити савест?



Видео прилог о опасностима изграње рудника у долини Ибра
Један од планова „Рио Тинта“ је и да се код Горњих Брезовица у близини Крупња, направи депонија јаловине библијских размера, а рударски базен код Лознице био би на површини између 36 и 40 квадратних километара! Биће еколошки угрожени (загађени) сви градови у близини рудника, неће бити поштеђени ни Лозница ни Крупањ, ни Јадранска Лешница,Љубовија, а и Шабац ће бити такође веома угрожен. Планирано је, за сада, да главна депонија код Крупња буде на 450 метара надморске висине, па ће ветар ширити отпад до Ваљева и даље, чак до Београда.

Прочитајте још:  Марија Алимпић: Милоше, пише ти се лоше

Нема нигде ни речи о обавезама Рио Тинта у уклањању отрова, они су ту немоћни, јер не знају. Још се не знају обавезе „Рио Тинта“ у санацији девастираних простора. Али, према досадашњим искуствима земаља у којима је пословао „РиоТинто“ никад нису санирали девастиране просторе. Остајала је пустош.

Садашња министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истиче „да је пројекат „Јадар“ стратешки важан и да нема уништавања животне средине“.

Пројекат може бити стратешки важан, ако од њега држава и грађани имају неке вајде. То се сада не види, чак се и не наслућује. Напротив, наслућује се еколошка катастрофа.

Друго, тврдња Михајловићке да нема уништавања животне средине је потпуна обмана, нестина, јер у овом технолошком процесу баш има прљаве технологије и уништавања животне средине. Зато о томе и пишемо.

Обмане представника Рио Тинта у Србији
Тако Весна Продановић, генерална директорка компаније „Рио Сава експлорејшн” (ћерка компаније „Рио Тинто” групе), тврди без икаквих аргумената да „Рудник неће наудити ни води ни земљи!“ Она истиче: „У преради ће бити примењена јединствена технологија која је тестирана у пилот фабрици у Аустралији. Вишак воде из постројења након пречишћавања биће испуштан у неколико фаза, како би се постигао исти или бољи квалитет од класе водотокова у које се вода на крају процеса прераде испушта“.

Кад нешто овако човек чује дође му да се смеје од муке, или да бесни што од нас из Рио Тинта хоће да направи глупаке, који ће поверовати да ће после производње руде из рудника испуштати квалитетнију воду?!?

Уз овакве ступидности представници Рио Тинта упорно износе и бруталне лажи у јавности о некавих њиховим улагањима у досадашње радове које они мере стотинама милиона евра?!? Нека то докажу, нека наведу конкретно где су и у шта уложили новац до сада, сем у њихове бушотине. И у поткупљивање неких сељака и надлежних установа и органа. А о њиховој бризи за очување животне средине нема ни речи!

И Маргарета Милосављевић, саветник за животну средину у Рио Тинту дрско обмањује јавност о наводној бризи компаније за заштиту животне средине и здравља грађана, без иједног примера, аргумента. Где су, нека наведу, уложили из Рио Тинта и један евро у заштиту подручја Јадра од еколошке катастрофе?

Одмах да констатујемо: где је био Рио Тинто, или је сада, ту више ништа не расте, ни једна травка! А овде планирају да рудник у Лозници ради чак читавих 50 година. Можда, али Срба за пола века од тих отрова углавном неће бити.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Калмар: Рио Тинто крије тачне податке и ћути
Звездан Kалмар, из Kоалиције за одрживо рударство.наглашава: „Никада од „Рио Тинта“, нисмо добили студију из које се види колико струје, колико сумпорне киселине, колико флоуроводоничне киселине, цемента и креча ће бити потребно, иако они то све тачно знају? А да не говоримо о томе колико ће загађене воде бити испуштано у водотокове и где ће да буду одлагалишта јаловине од прерађене руде“.



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Искусни и лукави Британци, сем што обилазе сељаке по селима у Јадру и поткупљују оне које могу, овде у престоници годинама обилазе и придобијају разне научне установе и истраживачке институције за свој пројекат. Не иду само у надлежна Министарства, већ и на факултете, залазе међу професоре, проверавају где је погодан терен за придобијање и подршку. Таквих су нашли неколико и ти људи су сада њихови ватрени заступници, лобисти у Србији.

Било је до сада више делегација Рио Тинта и у Српској академији наука и уметности. И у САНУ је Рио Тинто тражио упориште за свој пројекат. И то више пута покушавају да добију! Неки од академика су њихови сарадници, као академик Владица Цветковић, лобиста Рио Тинта, геолог.У САНУ ће ускоро, у мају, бити одржан и скуп о Рио Тинту…

Стеже се око врата српског народа јака челична рударска омча да би се започела експлоатација руде Јадарита за коју годину.

Како проницљиво рече један оштроумни сељак из Јадра: „Нас Србе чека само јад од Јадарита“!

Вучић на крају поентира: „Хоћу да истакнем, имаћемо највећу фабрику батерија за електрична возила, цео тај крај Србије ће процветати“!

Не Вучићу! Све ће увенути, угасити се и умрети, ако успе твоја намера!!!

Надамо се да неће!

ИЗВОР: https://izmedjusnaijave.rs Пише: Јово Вукелић

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Србе чека само јад од Јадарита

  1. Pa ljudi morate da shvatite ovu sadasnju kvislinsku vlast ! Odrali nam kozu sa ledja, popili svu krv i ostalo je jos jedino da nam prodaju zemlju parce po parce, kao sto rade vec 20 godina !
    Samo vi jedite sendvice mrcine jedne !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *