Србија обуставља вакцинацију грађана из региона

1

Вакцинација (Фото: Јутјуб)

Премијер Србије Ана Брнабић је рекла да се у овом тренутку у Србији неће наставити вакцинација грађана из региона, али да ће Србија наставити да помаже земљама у окружењу.

“Помагаћемо колико можемо, али у овом тренутку је важно да убрзамо вакцинацију наших људи”, рекла је Брнабићева за ТВ “Прва”.

Она је истакла да јој је драго што је Србија у могућности да помогне грађанима региона и да је поносна што је показала солидарност у најтежим временима.

Брнабићева је подсетила на директне донације у вакцинама за БиХ, Црну Гору и Сјеверну Македонију и додатни позив грађанима тих држава да се вакцинишу у Србији.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Мислим да је то важно, ми не можемо бити безбедни, уколико наши пријатељи и комшије нису. Када дођемо до тог јула и, надам се, стекнемо колективни имунитет, не можемо отворити границе и очекивати да се наша привреда потпуно опорави, уколико наше комшије нису достигле неки степен заштите”, навела је Брнабићева.

Наводећи да је најприродније да се помогне комшијама и пријатељима, Брнабићева је истакла да не жели да у вези са овим питањем говори о политици, јер то нема никакве везе са политиком.

Она је рекла да се нада да ће овај корак Србије зближити народе земаља региона у будућности, те оценила да се то већ дешава и да народ земаља у региону види пружену руку Србије, и да треба политику и политичке изјаве “оставити са стране”.

“Србија је препозната као једина земља у овом тренутку у свету која има ову врсту солидарности”, истакла је Брнабићева.

Прочитајте још:  Комерсант: Запад убедио Србију у европски избор и антируске санкције



Брнабићева је демантовала је информацију појединих београдских медија да је Министарство здравља одлучило да је при повратку из земаља региона за држављане Србије обавезан ПЦР тест, те напоменула да режим уласка у Србију није мењан, све што је било до сада остаје и надаље.

“Нисмо мењали режим уласка у Србију. Они који су ревакцинисани могу да уђу без ПЦР теста. ПЦР тест није потребан ни за држављане мини-Шенгена плус Мађарска и Бугарска”, рекла је она, додајући да они који нису вакцинисани могу да уђу, али морају да буду у 10-дневном карантину.

Према њеним речима, ако грађани региона улазе из других земаља, као што је Аустрија, морају имати негативан ПЦР тест.



Што се тиче попуштања епидемиолошких мјера, Брнабићева је рекла да ће од сутра угоститељски објекти, кафићи и ресторани у баштама радити до 22.00 часа.

“Мало попуштамо мере, не превише. Доста су добри показатељи за викенд, јуче је додатно пао број заражених. Данас су нешто бољи бројеви и проценти. За сада иде све како треба”, додала је она.

Она је навела да је у овом тренутку 2,6 милиона вакцина дато, око 1,5 милиона људи је вакцинисано макар једном дозом, што је 26 одсто пунолетних грађана, док је око 19 одсто ревакцинисаних.

“Без вакцинације, имали би у овом таласу више од 10.000 заражених”, рекла је она, те додала да је потребно 56 одсто грађана да добије пуну заштиту вакцинама, и изразила наду да ће се Србија до краја јуна вратити у нормалу.

[table id=1 /]



СРНА

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Србија обуставља вакцинацију грађана из региона

  1. Колективни имунитет нећемо стећи у јуну него у септембру када почне суђење ковид банди која је покушала да уведе светдку диктатуру измисливши лажну пандемију коју су исиловали тровањем, лажима и “вакцинама”.
    Тужба за геноцид над целокупним људским родом, свих раса и нација, ала ће вам се људи наје’ати кеве гестаповске НИМБЕРГ ЦВАЈ, ЈА ВОЛ, разумели?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *