др Лидија Шарац: Позитивним ставом против короне!

0

др Лидија Шарац (Фото: Први портал)

У недавном гостовању на телевизији Прима др Лидија Шарац психијатар, говорила је о томе како сачувати ментално здравље у доба короне.

Време пандемије коронавирус унело је међу људе страх, панику, анксиозност, док је код других изазвало осећај беса и туге. Лекари саветују да се међусобно подржавамо како бисмо лакше и безболније прошли кроз све ово. Важно је схватити да су повремена узнемиреност, осјећај несигурности, љутња, збуњеност нормалне људске реакције када слушамо вести и размишљамо о опасностима које се повезују с коронавирусом. Међутим, ако је страх интензиван, свакодневно нас толико преплављује да нарушава наше функционисање, ради се о поремећају и у том случају треба затражити стручну помоћ.

Докторка Лидија Шарац саветује да људи не треба да се плаше.

”Оно што је страшно јесте губитак емпатије за другим људима. Веома ми је жао што су људи потиштени и изоловани од себе самих. Kао што све има свој почетак и крај тако и ова епидемија”, изјавила је др Шарац.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kако је рекла, да би сачували своје ментално здравље људи пре свега треба да прихвате стање какво јесте.

”Људи треба да ограниче приступ информацијама и када су у питању друштвене мреже и телевизија. Много је боље погледати и нешто што ће да нас релаксира. Препоручујем да више времена проводите на отвореном у природи, да шетају и уколико је могуће да се баве неком врстом физичке активности. Врло је битно да схватите да уколико не можете нешто да промените да то прихватите. Људи не треба да доживљавају никакве санкције и да се због тога лоше осећају”, наводи др Шарац.

Прочитајте још:  „АКО ЈЕ ДУХОВНИК ЗА ВАКЦИНУ, ШТА РАДИТИ?“ О вакцинацији и не само ... Архимандрит Сава Свјаторетс

Нагласила је да је веома важно да људи раде на свом имунитету, јер иако се деси да инфекција уђе у организам, добар имунитет ће допринети да болест прође без већих последица. Довољно сна, конзумирање воћа и поврћа, уношење чајева и природних сокова свакако ће допринети да очувамо имунитет.

”Kомуникација са особама које нам пријају и редуковање информација везаних за корону, свакако је један од начина да се заштитимо. Човек треба да има позитиван став. Наши људи су познати по здравом хумору тако да треба што више да се смејемо. Не заборавимо да ово време отежаних животних околности има свој почетак и свој крај”, закључила је докторка Шарац.

[table id=1 /]



Први портал

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *