МЕЊА СЕ УСТАВ СРБИЈЕ: Скупштински Одбор следеће недеље разматра иницијативу содомита

0
Ана Брнабић

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је скупштински Одбор за Уставна питања позвао представнике Владе да присуствују његовој седници на којој ће се разматрати иницијатива за промену Устава у области правосуђа.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је скупштински Одбор за Уставна питања позвао представнике Владе да присуствују његовој седници на којој ће се разматрати иницијатива за промену Устава у области правосуђа.

„Желим да уђемо дубље у то и покренемо са мртве тачке”, рекла је Брнабићева на конференцији на новинаре у згради Владе.

Рекла је да динамика зависи од Скупштине и нагласила да је „квалитет важнији од брзине, да амандмани који се усвоје не буду тачка раздора”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она је нагласила да је „потребан друштвени консензус” и да се не може десити да неколико људи о томе одлучује, а „сећамо се како се то дешавало”.

Како је подсетила, Влада је упутила у Скупштину иницијативу о промену Устава крајем прошле године, преноси Бета.

Поводом примедби струковних удружења да је кроз нацрт амандмана, које је урадила Влада, могућ политички утицај, она је рекла да ће се све примедбе размотрити додатно.

Како је да ово поновно покретање питања промене Устава није реакција на резолуцију Европског парламента и додала да Влада много ради на владавини права мада јавност није о томе довољно упозната.

Она је рекла да је 70 одсто активности Владе усмерено на област правосуђа и европских инитеграција.

У току припрема преднацрта измена три закона
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је у току припрема преднацрта три закона којима ће бити испуњен највећи број препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) у вези са изборним условима, а то су измене и допуне Закона о избору народних посланика, Закона локалним изборима и Закон о избору председника Републике.




Брнабићева је на конференцији за медије у влади, говорећи о изборним условима и међустраначком дијалогу, навела да би се, између осталог у односу на препоруке, мењало прописивање обавезе изборне комисије да на својој веб страници објављује записнике о раду бирачких одобра са бирачких места, затим успостављање јасних критеријума које странке се сматрају странкама националних мањина како се не би изигравао закон.

Прочитајте још:  И научници испред Владе: Радимо као најамници, огромне разлике у платама

Затим, како је навела, праћење рада органа које спроводе изборе од стране домаћих и страних посматрача, увођење општинских градских изборних комисија…, додала је Брнабићева, јавља Танјуг.

Каже да је РИК одржала састанак са представницима ОЕБС-а и да је договорено да изборна комисија делегира теме за дискусију са ОЕБС-ом из своје надлежности које не подразумевају промену закона.

Премијерка је најавила да ће у уторак бити образована радна група за анализу и проверу јединственог бирачког списка, коју ће основати Министарство државне управе.

Такође, то министарство ради на измени упутства за спровођење закона о јединственог бирачком списку у вези са препоруком да на сајту Министарства државне управе после закључења бирачког списка буду доступна имена и презимена гласача који гласају на бирачким местима, додала је Брнабићева.

Каже да ће преднацрте поменутих измена закона бити укључени партнери ОЕБС и ОДИХР од којег су тражени спискови свих организација цивилног друштва како неке не би биле изостављене.

Брнабићева је рекла да поред ових питања која се тичу међустраначког дијалога, као и дијалога у парламенту посредством европарламентараца, постоји велики део који мора да уради влада и да влада ради на томе.

Спуштени цензус је у најбољем духу демократије
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас како сматра да је смањење изборног цензуса са пет на три одсто наједемократичнија могућа одлука, јер повећава репрезентативност у Народној скуштини.

„Тако можете да чујете и представнике грађана који не могу да добаце до пет одсто”, рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре у згради Владе, на питање о измени изборних услова, јавља Бета.




„Могу да разумем критике да се дигао цензус али не и када се спусти, јер ми се чини да је то у најбољем духу демократије”, рекла је Брнабићева.

Прочитајте још:  Усташки симболи на Динари - застрашивање Срба

Драго ми је ако Приштина жели да настави дијалог
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да јој је неизмерно драго ако представници привремених институција у Приштини заиста желе да поново почну дијалог, с обзиром на њихове раније изјаве да им разговор са Београдом није међу приоритетима.

„То је најбоља могућа вест. Биле су раније најаве да то Куртију није приоритет, већ му је пета, шеста ставка на дневном реду… Драго ми је ако се њихов став променио, то је важно за безбедност и стабилност региона”, рекла је Брнабићева на питање да прокоментарише најаве из Приштине да ће у дијалогу са Београдом учествовати Аљбин Курти, уз Вјосу Османи, преноси Танјуг.

На питање да ли је и она размишљала да се прикључи дијалогу, у том случају, Брнабићева је рекла да је главни преговарач Београда председник Александар Вучић, а да она, наравно, не бежи од учешћа у разговору, ако буде потребно.




„Ко ће учествовати у дијалогу, видећемо. Дијалог модерира ЕУ, ако треба да учествујем и ја, од тога не бежим, као ни од било какве одговорности или задатка које се ставља пред мене као премијерку Србије”, рекла је Брнабићева.

Пре свега јој је, понавља, драго да дијалог уопште може да се настави.

О фриленсерима: Увек сам за разговор, али не ултиматум

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас да је влада постигла одлично компромисно решење по питању наплате пореза фриленсерима и да јој је жао што део њих протестује, као и да је увек спремна за додатни разговор, али не и за ултиматум.

„Мислим да смо напорно радили и постигли решење, жао ми је што протестују. Увек сам за разговоре, али не за ултиматум. Да видимо шта можемо да урадимо, али тако да сви грађани пред законом и институцијама буду једнаки”, навела је Брнабићева одговарајући на питање новинара о протесту фриленсера.

Прочитајте још:  Аљбин Курти: Република Косово је „светионик демократије“

Додаје да је увек спремна за додатне разговоре, али да мисли да је држава стварно дала све од себе да се нађе компромисно решење, које је и прихватило Удружење фриленсера и предузетника Србије, док друго удружење није – Удружње радника на интернету.

„Ако треба да причамо, ту сам”, поручила је Брнабићева, јавља Танјуг.




Каже да је данас када је излазила из скупштине, иако су јој поједини звиждали и негодовали, пришла окупљненим фриленсерима да их поздрави и разговара са њима.

Брнабићева додаје да је то било, са њене, пристојно и људско понашање, и да је хтела да им каже да је увек спремна за разговоре, иако је влада са њима месецима водила разговоре и дала чак три предлога да се реши проблем неизмиреног пореза.

„Некоректно је да неко искористи мој неки људски гест и да каже како они имају резултате протеста, јер сам се наводно уплашила неког и пристајем на разговор. Позив на разговор није страх већ супротно, показатељ одговорног понашања”, навела је Бранбићева.

Објашњава да је влада дала заиста компромисно решење фриленсерима да сви који су зарађивали до 467 евра месечно не плаћају ништа и да не дугују за порез у претходних пет година, док, на пример, они који су зарађивали 600 евра плаћају 21 евро месечно.

Додаје да су предлогом који је усвојила влада за измене Закона о порезу на доходак грађана отписани сви порези и доприноси до нивоа минималне зараде.

Брнабићева каже да је подигнут неопорезиви део и да свима који су зарађивали више од око 500 евра месечно су умањене стопе и отписане камате и друго, као и да им је омогућено да могу да плате дуг у наредних 10 година.

Додаје да су фриленсери, такође, позвани у радну групу да са владом заједно ради на изменама и допунама закона за убудуће.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *