Превртање ПВО система Панцир С-1Е, који вреди милионе евра на равном путу код Остружнице је неприхватљиво и незамисливо!

2
(Фото: Бета)

Неко је врло неспретно пласирао информацију да се преврнуо камион, да би сакрио величину тог инцидента. Није се преврнуо камион него борбено оруђе Панцир. Нешто што смо ми платили милионе евра.

Војни аналитичар Александар Радић оценио је данас да је превртање артиљеријско-ракетног система ПВО Панцир С-1Е на путу код Остружнице нешто што је неприхватљиво и незамисливо и инцидент који не може да има оправдање.

„Не улазећи у то под којим околностима се то догодило, то је нешто што је незамисливо и неприхватљиво. То је нешто што нема оправдања и не може се само одмахнути руком и рећи: ‘Па, добро, дешава се’“, рекао је Радић агенцији Бета и додао да је тиме војсци и држави нанета огромна материјална штета јер је реч о најмодернијем систему ПВО набављеном из Русије прошле године.Он је рекао да су слични инциденти дешавали и у Русији, јер Панцир има високо тежиште због радара и ракета, али да је то искуство требало да буде унето и у обуку Војске Србије, а да је то очигледно занемарено.

„Постоје неке норме које се тичу прилагођавања брзине, али је потребно да се веома стриктно спроведе формална обука. У приступу обуци се очигледно негде омануло, али ми никада нећемо сазнати о чему је ту реч јер живимо у веома затвореном систему“, рекао је он.

Радић је додао да би било другачије да се Панцир преврнуо на полигону и обуци, јер обука увек захтева више ризика.
„Да је среће да се наша војска много више појављује на полигонима него на јавним презентацијама које служе да се задовољи его политичара. Али да се Панцир преврне по равном путу, у маршу и у колони под пратњом – то је неприхватљиво“, рекао је он.Аналитичар је критиковао и то што је у првој реакцији војска саопштила да се „преврнуо камион“.

„Неко је врло неспретно пласирао информацију да се преврнуо камион, да би сакрио величину тог инцидента. Није се преврнуо камион него борбено оруђе Панцир. Нешто што смо ми платили милионе евра“, рекао је Радић.

Он није желео да шпекулише колика је штета нанета том систему на основу фотографија са места несреће али је рекао да ће то морати да се утврди пре него произвођач из Русије саопшти да ли је могућа поправка и колико би то коштало.
Један припадник Војске Србије повређен је данас приликом превртања система ПВО Панцир на обилазници око Београда, код искључења за Обреновац.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Извор: Бета

2 Коментара

  1. Вероватно је возач блентачио у телефон, то се може видети свакодневно код возача аутомобила, камиона … па и војних камиона, телефон на волану, поруке, нет, фејс, вајбер, спорт, голе жене … зло данашњег времена

  2. @….или ниjе могао да исправи кривину.?
    Требало jе приупитати“Руje“ко код ньих вози
    такве системе на сваки случаj.
    MУJО….ДАJ JЕДАН КРУГ…!!!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.