Седница СБ УН накратко прекинута због шиптарске заставе; Селаковић: Понижавајуће стање српске баштине на КиМ

0

Седница СБ УН накратко прекинута због косовске заставе; Селаковић: Понижавајуће стање српске баштине на КиМ

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић је у обраћању на седници Савета безбедности УН посвећеној КиМ, указао на бројне физичке нападе на објекте СПЦ на Космету, истичући да се само током две недеље, чак седам православних објеката у покрајини нашло се на мети вандала, али скренуо пажњу и на случај манастира Дечани. Нови вербални обрачун САД и Русије око будућности УНМИК-а. Специјални представник ГС и шеф УНМИК-а Захир Танин изјавио је да је дијалог са Београдом основа напретка, која “мора доћи изнутра” и да то морају схватити политичари у Приштини. Седница је накратко прекинута када је представник Русије затражио да представница Приштине промени или уклони заставу тзв. Косова.

Никола Селаковић је истакао да је понижавајуће стање у којем се налази српска културна и духовна баштина на простору КиМ, укључујући и четири споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска – Високи Дечани, Богородица Љевишка, Грачаница и Пећка Патријаршија.

Навео је и да је манастир Високи Дечани најчешће нападани објекат културне баштине на КиМ.

“Уместо решења за проблем угрожености српске баштине, која је и вредан део европског хришћанског наслеђа, Приштина је реаговала негацијом проблема и тврдњом да је самопроглашено Косово оаза верске толеранције и мултикултуралности. Таквим приступом Приштине, српска културна баштина се додатно угрожава”, рекао је Селаковић.

Истакао је да је читав случај прерастао у потпуни апсурд, тиме што је невладина организација која себе назива Савет за заштиту људских права и слобода, иначе блиска политичким структурама у Приштини, прошлог викенда затражила да се против игумана манастира Дечани Саве Јањића покрене истрага због ратних злочина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Обраћање започето протестом
Селаковић је обраћање започео протестом због истицања симбола тзв. државности Косова у позадини представнице Приштине Донике Гервале.

“Немам избора него да уложим протест због истицања симбола тзв. државности Косова. Иако су представници Приштине у више наврата били упозорени укључујући од стране председавајућег СБ УН на претходној седници да су овакве злоупотребе седница апсолутно неприхватљиве и представљају флагрантно кршење правила Савета безбедности о учешћу привремених институција у Приштини”, рекао је Селаковић позивајући се на члан 39 правила процедуре Савета безбедност.

Прочитајте још:  Вучић признао да Србија није суверена и да одлуке о српској спољњој политици доносе ЕУ и САД

Поново се суочавамо, поручио је, са, како је рекао, беспризорним непоштовањем тог правила овог уваженог тела.

Поновио је позив да се предузму неопходни кораци да би се спречиле такве злоупотребе.

Претходно је представник Русије Димитриј Пољански је рекао да је то “територија и осам чланица Савета безбедности УН не признаје Косово као државу”.

Додао да Русија није против учешћа представника Приштине на састанку и скренуо пажњу чланица да представница Приштине седи испред ознака тзв. Косова.

Пољански је затражио да представница Приштине “промени позадину или уклони заставу” како би се наставила седница, након чега се за реч јавио представник Уједињеног Краљевства.

Британски представник је на то узвратио да седница није званични састанак Савета безбедности на којој се примењују та правила и додао да је на последњем састанку била иста позадина као данас због чега, како је рекао, “не види разлог” да се од представнице Приштине тражи да промени позадину на којој је косовска застава.

Пренос седнице је након тога прекинут, ради консултација иза затворених врата. После консултација, седница је настављена, а иза представнице привремених власти у Приштини Данике Гервале остали су исти симболи.

Сличан случај се догодио и у априлу прошле године када је такође представник Русије тражио да се уклони застава тзв. Косова која је стајала иза тадашњег министра спољних послова привремених приштинских институција Глаука Коњуфце.

Пољански: Најважније што пре формирати ЗСО

Заменик шефа руске мисије при УН, Дмитри Пољански још једном је протестовао јер је током излагања Донике Гервалије стајала косовска застава.

Пољански је критиковао недостатак конструктивног приступа Приштине, наводећи да је најважније да се што пре формира Заједница српских општина.

Истиче да је против смањења или укидања Унмика.




Русија је против примања Приштине у међународне организације, рекао је руски дипломата, подсећајући да је Специјални суд за злочине ОВК подигао оптужнице против неколицине високих званичника косовских власти и ОВК.

Прочитајте још:  Прича која је дирнула Србију – помозите бака Олги и њеном сину Предрагу

Још једном је затражио да се правди приведу и казне нападачи на руског дипломату, кога су косовски полицајци пре неколико година претукли на северу КиМ.

Пољански је упозорио и на опасност која вреба од радикалних исламиста на КиМ, као и на нападе на српске верске и историјске објекте.

“Унмик одавно испунио улогу”

Заменик америчког амбасадора при УН Ричард Милс похвалио је косовске власти због великог учешћа жена у новом кабинету и изразио спремност на сарадњу са владом на чијем се челу налази Аљбин Курти.

Милс је рекао да је напредак који је до сада постигнут у преговорима Београда и Приштине донео бољитак свим грађанима, те позвао стране да спроведу до сада постигнуте договоре.

УНМИК је одавно испунио улогу и треба да се полако приведе крају, рекао је заменик америчког амбасадора при УН.




Танин: Дијалог основа напретка

Специјални представник генералног секретара и шеф УНМИК-а Захир Танин изјавио је да је дијалог са Београдом основа напретка, која “мора доћи изнутра” и да то морају схватити политичари у Приштини.

Танин је на почетку седнице подсетио на данашњи разговор са председником Александром Вучићем и премијером привремених институција Аљбином Куртијем и указао да су сви они су подвукли да једино смислен и искрен дијалог и политике које гледају у будућност могу да дозволе да се ови односи развију и заједнички интереси испуне.

“Сви политички актери били свесни централне важности својих односа за напредак на европском путу”, рекао је Танин.

Недавно одржане изборе на КиМ Танин је оценио као успешне и истакао да се нова влада на челу са Куртијем суочава истовремено са великим могућностима и изазовима.

“То је могућност да се измени наратив нових генерација. Смањење тензија захтева да владајуће и опозиционе партије сарађују на вишим интересима. Свестан сам фрустрација јавности и њихове жеље да имају будућност мање оптерећену националистичнким слоганима”, рекао је Танин.




Говорећи о избору Вјосе Османи за председницу указао је да је она друга жена која је изабрана на тај положај, као и да су изгласане 43 жене, које представљају 36 одсто целокупног парламента.

Прочитајте још:  Нелегално Тужилаштво нелегалне државе би да одлучује о стварима над којим нема никакву надлежност (видео)

Додаје и да ће посебна важност бити посвећена верским слободама и толеранцији уз констатацију да Мисија наставља да пажљиво прати све инциденте који погађају верске објекте и да наставља да ради са заједницама и властима како би се обезбедила заштита таквих места.

Када се ради о пандемији, Танин је истакао да иако су уведене додатне мере, зараза достиже највећи ниво од почетка пандемије и да је на КиМ забележено више од 2.000 смртних случајева од почетка пандемије што је највише по глави становника. Истиче да је од суштинске важности да се убрза вакцинација на КиМ.

Министарска спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала изјавила је на седници да је Приштина заинтересована за нормализацију односа са Београдом, истовремено оптужујући Србију за “злочине против човечности” и, чак, “геноцид” у јужној српској покрајини.

Седница се због пандемије одржава у видео-формату

Савет безбедности УН на седници разматрао је извештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову и Метохији за период од септембра 2020. до марта 2021. године.




На седници, којој председава Вијетнам, Србију је представља министар спољних послова Никола Селаковић, коме је ово први пут да учествује на седници Савета безбедности УН.

Приштину представља министарка спољних послова привремених институција Доника Гервала.

Због пандемије коронавируса, седница се одржава у видео-формату.

У најновијем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду УНМИК-а као главни политички догађаји у претходном периоду означени су косовски ванредни парламентарни избори 14. фебруара и подизање оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера такозване ОВК у новембру 2020.

У извештају се наводи да су та дешавања успорила дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, и истиче да трајни мир, стабилност и социјално-економски развој на КиМ и у региону зависе од одрживог напретка у дијалогу усмереног на нормализацију односа Београда и Приштине.

[table id=1 /]



РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *