Разлог пропасти Византије

0

Да бисмо дошли до закључка зашто је Византија пропала, најпре се мора утврдити узрок пада Византијског царства. Византија је православље пренела свим осталим Црквама, и она је пропала јер је свакако имала и смртоносну болест коју је пренела и другим народима, а та болест је свакако лицемерија у Цркви, па и у држави. Свети Сава и стара Српска Црква, иако су преузели православље од Византије, па и смртоносну болест, они нису знали да је то смртоносна болест, јер тада се Византија још држала, још није била пропала. Ако гледамо историју, најпре је пропало Српско Царство крајем 14-века, ако рачунамо пропаст Српског Царства после Косовске битке 1389-те године. А Византијска царевина је пропала касније половином 15-века. Али за разлику од Срба и Српске Цркве, Руска Царевина је већ морала да испита: због чега је пропала Византија, и кажу да су Руси то испитивали, али нису нашли разлог, него су и они примили од Византије смртоносну болест, па је у 20-том веку пропала и Руска царевина.

И после толико векова у Цркви нису нашли разлог пропасти Византије, и зато на крају Сам Бог открива разлог пропасти Византије, најпре кроз комунизам, а затим и кроз демократију. Кроз комунизам Бог открива да не постоји приватна својина, мада не постоји ни народна својина, и уопште не постоји човекова својина, него све је Божија својина. Одувек су богаташи били „богови“ у држави, а Бог кроз комунизам открива да нема богатих „богова“ у Цркви. Кроз демократију Бог открива да побожан народ треба да бира старешине у Цркви, као што је било у првим вековима хришћанства, а не да се намећу старешине у Цркви. Испочетка, у првим вековима хришћанства, хришћани су и бирали старешине у Цркви, осим ако Сам Бог некога не изабере и тога Сам Бог укаже, а указује га благодатном силом, којом обдарује Свог изабраника. Али то је био изузетак и то је Сам Бог указивао кроз благодатну силу.

А после тога, у време Византије увели су да сам епископ без народа поставља свештенике и ђаконе и то су прогласили, као да Сам Бог кроз епископа намеће хришћанима старешине у Цркви. Ако тако говоре, то је очигледна хула на Бога, јер до дана данашњег сваки хришћанин у Цркви бира себи духовног оца. Па ако је то Божија воља и ако је то од Бога да сваки хришћанин бира себи духовника, онда наметање старешина у Цркви није од Бога, него је или од човека или од ђавола. Тако је постало очигледно, да ни свештеник ни епископ није духовни отац, и то је добро приметио професор Зизјулас, митрополит непостојеће митрополије пергамске, екумениста у коме пребива неолиберлани дух, и зато професор јадикује и говори: „Због чега свештеник и епископ није духовни отац у Православљу“ као што је то у папизму?“ Одговор је јасан. зато што није изабран од православних хришћана, јер у Православљу се не намеће старешина као у папизму. Зизјулас се одавно дружи са папистима и примио је папски дух и бива како народ каже „с ким си онаки си“, и он не разликује папизам и православље.

Испитај данашње епископе и свештенике и питај их: „Ко је вас изабрао за старешине у Цркви?“ Па ако кажу: „Бог је нас изабрао“, требало би им рећи: „То исто говоре и паписти, тако говоре у папизму, а у Православљу није тако; него ако је Бог вас изабрао, Бог би требао кроз вас да покаже Своју благодатну силу и да покаже очигледно да сте Богом изабрани, иначе сте лицемери“.Али опет, и ако се избегне наметање старешина и уведе избор, опет није сигурно да ће тај избор бити по Богу, јер апостол Павле је прорекао за последње време заповедајући Тимотеју:

„Проповедај реч, настоји благовремено и неблаговремено (и кад је време и кад није време), изобличи (покарај), запрети, умоли са сваким дуготрпљењем и учењем. Јер ће бити време, кад здравог учења неће подносити (слушати), него ће по својим жељама (похотама) окупити себи учитеље, као што их уши сврбе (да их учитељи чешу по ушима); и одвратиће уши од истине, и приклониће се ка легендама (митовима)“ (2Тим.4:2-4). То је данас немогуће избећи. Погледајмо учитеље и ученике, то је све прелашћено и помрачено, и то је данас немогуће избећи, такво је време.

Као што је речено, Бог допушта јавно зло ради уништења тајног зла, а то је лицемерија у Цркви, јер да није тако, сигурно Бог не би ни допустио јавно зло. Сви у Цркви говоре да су комунизам и демократија јавно зло. Да, то је неоспорно, али нађите разлог због чега је Бог допустио јавно зло. Видите да није у Цркви неко тајно зло, због чега је Бог допустио јавно зло? И сада питање зашто у Цркви не траже разлог пропасти Византије и разлог данашњег јавног зла? Зато што су већином лицемери у Цркви, а лицемерија се не опрашта и лицемерима Бог ништа не открива. На основу тога добијамо и одговор из јеванђеља, где Господ каже:„У тај час обрадова се Исус духом и рече: (славим те) исповедам се теби, Оче, Господе неба и земље, што си ово сакрио од мудрих и разумних, а открио си то младенцима: да, Оче, јер је тако било благовољење пред тобом (јер је таква била воља твоја)“ (Лк.10:21). Који су то мудри и разборити од којих се скрива истина, и који су то младенци, то јест мали хришћани, којима се открива истина? Мудри и разборити то су велики лицемери а младенци су увек мали истинити хришћани и само се њима открива истина. Мали су били српски богомољци и ради њих је Бог подигао Богомољачки покрет у Србији, а данас су углавном велики лицемери у Цркви. У једном разговору по питању зашто данас нема богомољаца и богомољачког покрета у Србији, свештенички одговор био је зато што нема епископа, који би повео тај покрет. Тиме сами свештеници сведоче, да су сви епископи лицемери и они не могу да воде истинити богомољачки Покрет – то је одговор самих свештеника и то се подразумева.

Један свети старац каже да све зависи од стања у Цркви, па ако у Цркви буде боље, онда ће и у држави бити боље, и обратно, ако у Цркви буде лоше, онда ће и у држави бити лоше. И шта ми видимо? Узалуд је Бог опомињао кроз комунизам да у Цркви не сме да буде богатих „богова“, узалуд је Бог опомињао кроз демократију да у Цркви не смеју да се намећу старешине, и како пролази време све је горе у Цркви, и даље богаташи владају у Цркви. Зна се да је патријарх Метаксакис био нескривени масон, да је он увео нови календар у Грчкој, да су масони богаташи који управљају Црквом. Грчка лицемерија и даље држи предање о пет патријаршија, тзв. пентархија, мада у истини то су само споменици старих патријаршија, на којима треба да пише овако: „Овде је некада била патријаршија, док је био православни цар и православно царство“. То су само споменици старе Византије и те пентархије не би могле да лицемере толико ако би побожан народ бирао патријарха, јер би се знало и колики је број верника у патријаршији и колики је број гласача, па би на основу тога могло да се упоређује са другим православним градовима. Овако они, као и паписти, проглашавају да су Богом изабрани и Богом овлашћени да владају Црквом, и то је очигледна лицемерија и о томе не треба говорити. То су пропале патријаршије као што је пропала Византијска и Римска царевина.

У своје време Златоуст је претио богаташима да неће добити причешће и да ће бити одлучени од Цркве ако не дају милостињу, и као што је познато Златоуст је устао против горде царице и због тога је завршио у прогонству. Међутим, после првог Златоуста нема другог Златоуста, нико више не прети богаташима и не сукобљава се са властелинима, све више почињу да се намећу старешине у Цркви, у Византији бива све горе и Византија пропада. Пропада територијално, али не и духовно, јер она и своје здраво Предање и своје болести предаје другим Црквама и духовно наставља да живи кроз друге Цркве, кроз нашу Српску Цркву и Руску и остале Цркве. Тако је то ишло вековима и на крају Сам Бог указује кроз комунизам и демократију да треба да се уништи лицемерија у Цркви, иначе ће све Цркве проћи као и стара Византија.

Јеромонах Дамаскин Светогорац, на празник свете Марије Египћанке, лета Господњег 2021.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

ВасељенскаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.