НОВА ЈЕЗИВА НАЈАВА ЗА БАЛКАН! Бивши премијер Албаније: Неизбежно уједињење са тзв. Косовом!

0
Саљи Бериша (Фото: Јутјуб)

Бивши премијер Албаније Саљи Бериша сматра да је уједињење тзв. Косова и Албаније неизбежно, преноси Економија онлајн.

– По мом уверењу, национално уједињење тзв. Косова и Албаније је неизбежно. Идеја ‘националног јединства’ као идеја водиља и идеал диктирана је с једне стране највећим европским историјским неправдама према Албанцима, поделом њихових земаља у којима су свуда били етничка већина. Дакле, то је идеја која се појавила и конкретизовала током касних седамдесетих година у јеку напора великих сила тог времена да порекну постојање албанске нације, униште је и поделе њене земље – истиче Бериша, који додаје да се идеја о промени граница појавила 2013. доласком Едија Раме на власт у Албанији.

Он објашњава како је дошло до, по његовом мишљењу „ослобађања“ Косова и Метохије.

– Албанци на Косову и Метохији прешли су из мирног отпора у оружани герилски рат. НАТО је својим ваздухопловством омогућио ослобађање Косова и Метохије. Албанци у Северној Македонији успели су претњом оружјем да диктирају Охридски споразум. Албанци у Црној Гори имали су кључну улогу у независности Црне Горе – каже Бериша.

Он сматра да је напредак “ у правом смеру коначног решења албанског питања био је изузетан“.– Идеал националног јединства Албанаца који мислим да је вечан. Али, сада се мора имати на уму да су упркос фундаменталној улози Албанаца у овим процесима, њихови главни актери који су дефинисали те процесе били наши међународни пријатељи и партнери. Дакле, принцип партнерства и лојалности не дозвољава једностране одлуке или поступке Албанаца према међународно утврђеном статусу и уз њихово одобрење санкционисано међународним актима и споразумима и законима.

Верује да ће уз помоћ међународних фактора доћи до реализације ове идеје.

– Дакле, за потпуну реализацију националног јединства захтева се прво потпуно разумевање наших главних савезника, али такође и ослобађање наших суседа од албанофобије, као и сведочења Албанаца пред међународном заједницом да ће овај процес дати консолидацију мира и стабилности у региону. Али овде желим да додам да идеју националног јединства промовише и фаворизује главни непријатељ ове идеје, велики Србин Вучић својим негирањем тзв. независне државе Косово и својим територијалним захтевима који подстичу рат. Ставовима који се у потпуности заснивају на доктрини о српској величини, Вучић негује нову конфронтацију између Срба и Албанаца, која би се упркос свему завршила победом Албанаца над српским агресором – закључује Бериша.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Косовоонлајн

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.