103 године старa житељница Башкирије успјешно вакцинисана вакцином “Спутник V”

0

Руска вакцина (Фото: РИА Новости)

Преживјела блокаду Лењинграда, смрт мужа и сина, ветеран рада и инвалид Другог свјетског рата

Валентина Григориевна Драган живи у Уфи са својим млађим сином и његовом женом. Има четворо унучади и десеторо праунучади. Живот јој је био испуњен и тежак. Родила се у Абдулину 1917. године. Отац јој је био машиновођа, а мајка умрла после рођења шестог дјетета. Млађа сестра и брат нијесу преживјели гладне године. Дјетињство Валентине Григориевне је било тешко. То дјевојци није засметало да буде одличан ученик и упише се на Лењинградски хемијско – технолошки факултет 1936. године. Завршетак студија ометали су лоше здравље, због влажног климата и потреба за послом из материјалних разлога. Ипак 1941. Валентина Григориевна је успјела да добије диплому наставника хемије. Вријеме завршетка студија поклопило се са временом почетка Другог свјетског рата.

Као хемичар, именована је за бригадира одговорног за прављење ампула са запаљивом смјесом. Такав задатак давао се сарадницима факултета. Успјешно обављени задаци, касније ће бити високо вредновани. У том периоду градски живот је бивао све гори, гас и струја искључени, недостајала је вода и гријање. Валентина је постала предсједница Студентског савјета, који је помагао људима да нађу скровиште од бомбардовања и да се смјесте по домовима. Уочи Нове, 1942. године рањена је комадићем гранате, док је људима носила хљеб. Иако рањена, однијела је храну, а потом затражила помоћ. Исте те године успјела је да буде евакуисана из града акцијом “Пут живота” у болницу. Већ у марту хероина се вратила оцу, у град. Тамо се удала за пилота и са њим обишла много градова. Касније ће се породица преселити у главни град Башкирије.

Прочитајте још:  Кон: Важење ковид пропусница 24 сата апсолутни минимум за успоравање епидемије




Чак и после одласка у пензију, Валентина је радила додатних 10 година при “Уфимској нафтној средњој школи”. Добитница је многих награда и медаља, и ветеран рада и инвалида Другог свјетског рата. По њеним ријечима здравље је почела губити после смрти супруга и сина. “Слава Богу да могу да разговарам са рођацима, бившим колегама, сарадницима и њиховом дјецом, са којима сам очувала блискост, што имам снагу да пишем о сјећањима”, отворила је душу Валентина Григориевна. Здравље ове несаломљиве, вриједне жене, угрозила је пандемија корона вируса, али је недавно вакцинисана вакцином “Спутник-V” .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У поликлиници, Бр. 10, вакцинисана је и ревакцинисана заједно са сином и снахом, јавила је руководилац прес- службе Министарства здравља републике Башкирије Софија Аљешина.

Негативне реакције организма на примљену вакцину није било. Сада ветеранка без бојазни може наставити дружење са својим блиским, пријатељима, али и активистима недавно организованог “Друштва дјеце блокираног Лењинграда”

Аутор: Светлана Горохова

https://www.proural.info/society/103-letnyaya-zhitelnitsa-bashkirii-uspeshno-privilas-vaktsinoy-sputnik-v

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *