103 године старa житељница Башкирије успјешно вакцинисана вакцином „Спутник V“

0
Руска вакцина (Фото: РИА Новости)

Преживјела блокаду Лењинграда, смрт мужа и сина, ветеран рада и инвалид Другог свјетског рата

Валентина Григориевна Драган живи у Уфи са својим млађим сином и његовом женом. Има четворо унучади и десеторо праунучади. Живот јој је био испуњен и тежак. Родила се у Абдулину 1917. године. Отац јој је био машиновођа, а мајка умрла после рођења шестог дјетета. Млађа сестра и брат нијесу преживјели гладне године. Дјетињство Валентине Григориевне је било тешко. То дјевојци није засметало да буде одличан ученик и упише се на Лењинградски хемијско – технолошки факултет 1936. године. Завршетак студија ометали су лоше здравље, због влажног климата и потреба за послом из материјалних разлога. Ипак 1941. Валентина Григориевна је успјела да добије диплому наставника хемије. Вријеме завршетка студија поклопило се са временом почетка Другог свјетског рата.

Као хемичар, именована је за бригадира одговорног за прављење ампула са запаљивом смјесом. Такав задатак давао се сарадницима факултета. Успјешно обављени задаци, касније ће бити високо вредновани. У том периоду градски живот је бивао све гори, гас и струја искључени, недостајала је вода и гријање. Валентина је постала предсједница Студентског савјета, који је помагао људима да нађу скровиште од бомбардовања и да се смјесте по домовима. Уочи Нове, 1942. године рањена је комадићем гранате, док је људима носила хљеб. Иако рањена, однијела је храну, а потом затражила помоћ. Исте те године успјела је да буде евакуисана из града акцијом „Пут живота“ у болницу. Већ у марту хероина се вратила оцу, у град. Тамо се удала за пилота и са њим обишла много градова. Касније ће се породица преселити у главни град Башкирије.
Чак и после одласка у пензију, Валентина је радила додатних 10 година при „Уфимској нафтној средњој школи“. Добитница је многих награда и медаља, и ветеран рада и инвалида Другог свјетског рата. По њеним ријечима здравље је почела губити после смрти супруга и сина. „Слава Богу да могу да разговарам са рођацима, бившим колегама, сарадницима и њиховом дјецом, са којима сам очувала блискост, што имам снагу да пишем о сјећањима“, отворила је душу Валентина Григориевна. Здравље ове несаломљиве, вриједне жене, угрозила је пандемија корона вируса, али је недавно вакцинисана вакцином „Спутник-V“ .

У поликлиници, Бр. 10, вакцинисана је и ревакцинисана заједно са сином и снахом, јавила је руководилац прес- службе Министарства здравља републике Башкирије Софија Аљешина.

Негативне реакције организма на примљену вакцину није било. Сада ветеранка без бојазни може наставити дружење са својим блиским, пријатељима, али и активистима недавно организованог „Друштва дјеце блокираног Лењинграда“

Аутор: Светлана Горохова

https://www.proural.info/society/103-letnyaya-zhitelnitsa-bashkirii-uspeshno-privilas-vaktsinoy-sputnik-v

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.