Тражи се повлачење предложеног закона о рударству јер предложена законска решења воде ка уништењу животне средине

0

фото: Министасртво енергетике

Посланици Скупштине Србије данас су разматрали сет закона из области енергетике и рударства. Ресорна министарка Зорана Михајловић рекла је да предложени закони представљау искорак који ће омогућити зелене инвестиције и зелену енергетику. Поводом пројекта “Јадар” Михајиловић је позвала грађане да верују својој држави “која неће донети ниједну одлуку која би била штетна по њихово здравље”. С друге стране, поједине невладине организације затражиле су повлачење Предлога измена Закона о рударству из процедуре, оцењујући да предложена законска решења пружају још већа права приватним рударским компанијама да врше истраживања неконтролисано и без процене утицаја на животну средину.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да се о пројекту “Јадар“, воде разне дебате, да неки говоре како ће нестати живот у том делу Србије, а да нико још не зна како ће изгледати технологије експлоатације јадарита.



„Биће чисте, биће здраве, иначе се неће радити. То је главна порука и нешто о чему ја стално говорим“, рекла је Михајловић у Скупштини Србије, током разматрања сета закона из области енергетике и рударства.

Михајловић је истакла да је све оно што причају представници неких покрета, организација и „такозвани независни стручњаци нешто што су можда негде чули раније, јер још не постоји ниједан документ који јасно каже како ће изгледати технологија експлоатације јадарита и производње литијума, пошто још нису завршене студије“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Михајловић је оценила да представници тих организација застрашују јавност.



„Застрашују људе да ће нестати воде из Дрине, да ће се потпуно уништити Јадар, да неће бити апсолутно ничега, да ће доћи до таложења, слагања целог подручја у Мачви, у ствари нестаће живот“, рекла је Михајловић.

Прочитајте још:  Заштита на раду или заштита послодаваца: Ко је крив кад нам страдају радници

Она је додала да ће одлуке о даљим корацима бити донете тек када буду урађене студије које ће показати како ће се истражити или експлоатисати јадарит, односно литијум, као и студије о заштити животне средине.

Министарка је истакла да неће нестати живот у Јадру зато што је Србија држава која има своје законе и ради у складу са њима.

Kритике на најављене измене закона
Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић раније је изјавила да ће доношење новог закона о рударству и геолошким истраживањима омогућити да се коначно на један домаћински начин управља минералним ресурсима Србије.



Она је додала да новим законом Министарство жели да створи услове да Србија добије модеран и много успешнији рударски сектор, који ће омогућити сигурност за инвеститоре, да ефикасно и брзо могу да уђу у истраживања, а касније и у експлоатацију. Михајловић је истакла да су „кроз цео закон обавезали све да заштита животне средине буде додатно испоштована кроз дефинисане процедуре“.

Адвокат Јован Рајић из Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) за Инсајдер ипак оцењује да су све измене козметичке природе, истичући да главни проблем никада нису били прописи сами по себи, већ њихова примена.

Он наводи и да нема дилеме да држава Србија фаворизује стране инвеститоре и да им бесповратно и у бесцење даје у својину и земљиште и могућност зараде.



„Основни проблем је што се за узврат не траже никакве гаранције. Kада је у питању ремедијација, када инвеститор изађе из Србије и када треба да врати у почетно стање земљиште и све остало, што се тиче гаранција да ће то урадити које је сада инвеститор обавезан да пружи, алтернативно су постављене могућности банкарске гаранције, или корпоративне гаранције или менице. То значи да ако нећете да доставите банкарску гаранцију, можете корпоративну или меницу. Kорпоративна гаранција не значи апсолутно ништа што значи у пракси ако ви радите, оставите пустош иза себе и као залог за то што радите оставите корпоративну гаранцију да ће држава моћи да се наплати, држава се никад неће наплатити. Ја не кажем да ће се то десити, али обезбеђења које држава има у том смислу су никаква“, објашњава Рајић.

Прочитајте још:  Ана Брнабић: Спреман је закон о истополним партнерствима али Срби нису толерантни!

Из Kоалиције за одрживо рударство у Србији оценили су да је нови закан гори него претходни.

Ова коалиција и невладина организација „Заштитимо Јадар и Рађевину“ затражиле су да се Предлог измена Закона о рударству повуче из процедуре.

„Закон о рударству какав је предложен је гори од закона који је власт коју води Српска напредна странка већ два пута мењала у последњих неколико година, сваки пут доносећи све гори закон по грађане, али зато за приватне картелске интересе рударског и грађевинског лобија изузетно повољан“, наводи се у саопштењу ових организација.



Они наводе да ће предложени закон „довести до изузетног погоршања стања животне средине, укидања права грађана на неометано коришћење имовине и на чисту животну средину, до загађења и пљачке ресурса који су заједничка својина грађана“.

„Претходни закон је омогућавао директне и тајне уговоре са рударским компанијама које је склапала Влада Србије и којима је гарантовала издавање дозвола, без консултација, демократског процеса, анализа утицаја на животну средину, имовину грађана, али још и више који су омогућавали да влада прогласи јавни интерес и тиме омогући откуп земље у форми експропријације, те изградњу потребне инфраструктуре за приватне компаније“, наводи се у саопштењу.

Kоалиција за одрживо рударство у Србији (KОРС) и невладина организација „Заштитимо Јадар и Рађевину истичу да су „такве регуле задржане и у Предлогу новог закона због чега је противуставан и правно немогућ у правном систему Србије“.

„Потпуно је неприхватљиво да рударске компаније, како се наводи, могу да добију седам пута по 100 квадратних километара територије чиме оне практично постају неформални владари на територији јер ако прогласе намеру да копају нико и ничим се не могу зауставити“, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Припејд број само уз личну карту

Ове организације наводе и да је у случају истраживања нафте и гаса ово истражно подручје чак 5.000 квадратних километара.

Уз измене и допуне Закона о енергетици и Закона о рударству и геолошким истраживањима, на дневном реду Скупштине данас су и два нова закона, о обновљивим изворима и о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије. Гласање о овим прописима очекује се следеће недеље. Посланици су током данашње расправе најавили подршку овим предлозима.

Извор: Бета, Инсајдер

[table id=1 /]



БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *