Објављен детаљан списак услова за Србе који путују у Грчку: Документи, гранични прелази, мере…

1
(Фото: Фото: Пиксабеј)

Држављани Србије од 19. априла могу ући у Грчку, авионом или преко два друмска прелаза између Грчке и Бугарске – Промахонас и Нимфеа. Лица која имају регулисан боравак у Грчкој, као и професионални возачи у друмском транспорту могу ући и преко осталих граничних прелаза, објавило је Министарство спољних послова Србије.

На сајту министарства пише да је за улазак у Грчку српским држављанима потребно:

– Попуњен ПЛФ образац (Passenger Locator Form – PLF) најмање 24 сата пре уласка у Грчку и презентовање кода који се добије преко пријаве преузете на www.travel.gov.gr.




– Негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, или потврда о обављеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку. Потврда о вакцинацији, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакцине и број доза.

– Путници који уђу у Грчку могу бити методом случајног узорка тестирани брзим тестом. Они који буду тестирани у обавези су да буду у кућној изолацији до добијања резултата теста. Уколико је резултат теста негативан, изолација престаје, а уколико је позитиван, одређује се кућни карантин у трајању од 14 дана.

– Лица са регулисаним боравком у Грчкој, у обавези су да проведу у кућној изолацији 7 (сви прелази осим прелаза Какавиа и Евзони), односно 14 дана (прелази Какавиа и Евзони), док за туристе та обавеза не постоји.




– Туристи и гости су у обавези да се придржавају свих превентивних мера, које важе и за становнике Грчке.

– Туристи ће боравити у месту у коме су резервисали смештај, а биће им дозвољено кретање само од границе, односно аеродрома, до хотела или туристичке јединице уз ваучер који поседују.

– Друмски гранични прелази Промахонас, Нимфеа и Кипи отворени су сваког дана од 7-23 часа, док су прелази Евзони и Какавиа, на којима је улазак у Грчку лимитиран на 400 особа дневно (ово ограничење се не односи на возаче у међународном друмском транспорту), отворени од 7-19 часова.

– За професионалне возаче у друмском транспорту (једна особа по возилу), прелаз Евзони је отворен од 7 до 23 сата.

Ситуација у Грчкој
У Грчкој је и даље на снази „локадаун“, што између осталог значи да грађани морају да пошаљу поруку уколико намеравају да изађу напоље. Угоститељски објекти, кафетерије и ресторани су и даље затворени као и тржни центри, преноси портал Грчкаинфо.

Међутим иде се ка ублажавању тих мера што показује дозвола кретања викендом између општина као и постепено отварање малопродајних радњи под одређеним условима које грчки грађани морају испоштовати.

Отварање ресторана планирано је око 10. маја, као и укидање мере забране путовања из једне префектуре у другу.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!



Спутњик

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.