НОВИ ШАМАР ЕРДОГАНУ ИЗ ВАШИНГТОНА: Турска и званично избачена из програма суперловца Ф-35

1
турске

Турски председник Реџеп Таијип Ердоган (фото: tccb.gov.tr)

Сједињене Државе званично су обавестиле Турску да је уклоњена из програма борбених авиона Ф-35, известила је у среду државна новинска агенција Анадолија, позивајући се на званичника Пентагона.

Вашингтон је уклонио Турску из млазног програма F-35 Lightning II 2019. године након што је Турска купила руски ваздушни ракетни систем С-400, за који држи да представља безбедносну претњу системима САД и НАТО.

Али турски извођачи настављају да производе делове за авион пете генерације, упркос уклањању земље из програма и спровођењу америчких санкција председавању Турске одбрамбене индустрије (ССБ) у децембру.




Вашингтон је потписао нови споразум за програм са осталих осам потписника, рекао је званичник Пентагона, након поништавања Меморандума о разумевању из 2006. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сједињене Државе, Уједињено Краљевство, Италија, Холандија, Канада, Аустралија, Норвешка и Данска потписале су нови Меморандум о разумевању који је подељен са Анкаром, рекао је званичник.

Турска је планирала да купи 100 Ф-35, али Сједињене Државе одбиле су да испоруче четири завршена авиона након избацивања земље из програма.




Анкара је радила на томе да се врати у програм запошљавањем лобиста у Вашингтону раније ове године.

Турска државна одбрамбена индустрија (ССТЕК) ангажовала је адвокатску фирму Арнолд и Портер са седиштем у Вашингтону за лобирање у напорима за повратак у програм Ф-35 стелт млазних авиона, објављено је у фебруару на веб локацији за вести о лобирању Форигн Лоби Репорт.

[table id=1 /]



Курир/ Ahmalnews

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НОВИ ШАМАР ЕРДОГАНУ ИЗ ВАШИНГТОНА: Турска и званично избачена из програма суперловца Ф-35

  1. овиме је САД опалио шамар сам себи, јер Турска добија простор за боље и јефтиније авионе, а онда и бољу стратегијску позицију, док НАТО губи великог члана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *